Crioconservarea este o zonă experimentală de cercetare în care corpurile unor oameni în moarte clinică sunt înghețate la -196C, astfel încât să poată fi resuscitate ulterior, când progresele medicale vor permite acest lucru. Cercetătorii de aici recunosc că nu există nicio garanție, iar procedura în sine este privită cu scepticism de experții medicali. Dar adepții acestei tehnici futuriste, inclusiv numeroșii clienți, sunt dispuși să o încerce, relatează BBC.
„Când o persoană este declarată decedată, înseamnă că medicii nu o mai pot ajuta. Dar nu sunt cu adevărat morți, aproape totul în ei este viu, de aceea le pot fi prelevate organele. Așa că noi spunem: nu renunțați la acea persoană, trimiteți-o la noi, le vom proteja celulele și îi vom îngheța pacientul la temperaturi extrem de scăzute, așa vor avea șansa să fie resuscitați când va exista tehnologie suficient de avansată”, spun reprezentanții Alcor, un laborator de crioconservare.
În lume, numai trei companii comercializează criogenia: două sunt americane – Alcor și Cryonics Institute -, iar cea de-a treia este rusească: KrioRus.
În funcție de opțiunile alese, sunt conservate numai capul (pentru cei care mizează pe faptul că medicina viitorului le va putea da un corp nou-nouț) sau corpul întreg, scrie digi24.ro.
Cum funcționează procedura? Odată ce decesul este pronunțat legal de un medic, corpul pacientului trebuie să fie pregătit cât mai rapid pentru transport la centrul de criogenare. Ideal este ca intervenția să nu dureze mai mult de șase ore de la moartea clinică, pentru a limita degradarea organismului, care este extrem de rapidă.
Circulația sanguină și ventilația plămânilor trebuie să fie menținute pentru a păstra viabilitatea creierului. Odată ajuns în centrul de „crioprezervare”, corpul este supus unor proceduri. Sângele este înlocuit cu un tip de antigel. Procedeul este folosit pentru a împiedica formarea cristalelor de gheață între țesuturi în timpul congelării, ceea ce ar dăuna sau complica o potențială viitoare reanimare. Astfel pregătit, corpul este înghețat progresiv până la -196 de grade Celsius.
Președintele emerit al Alcor, Max More, spune că e „ca și cum ai întreba pe cineva, în 1900, dacă poate fi trimis un om pe lună”.
„Mulți oameni vor spune: nu, e doar science fiction”, spune el.
„Dacă stăm să ne gândim, dacă aveai un atac de cord acum 50-60 de ani și nu mai respirai, medicii spuneau că ești mort. Acum nu mai facem așa. Acum facem resuscitare, folosim defibrilatoare și de obicei resuscităm persoana”, adaugă More.
Laboratorul are acum 187 de corpuri și creiere criogenate. Vor rămâne timp de zeci de ani înghețate la -196 de grade Celsius.
„Criogenia este o extensie a medicinei de urgență”, spune Mara.
El spune că, pentru a avea rezultate cât mai bune, o echipă ar trebui să fie deja la patul pacientului, în momentul în care acesta este declarat decedat.
Imediat, pacientul este acoperit cu gheață și apă și este repus pe ventilator, pentru a i se putea administra medicamente care îi protejează celulele. Apoi este adus la sediul companiei, unde este pregătit pentru crioconservare.
Aproximativ 500 de persoane au fost crioconservate până acum în toată lumea. Cei mai mulți sunt în SUA, dar sunt și pacienți din Rusia și China.