Laura Codruța Kövesi a spus ce ar face dacă ar fi șefa Procuraturii Anticorupție a Republicii Moldova

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, aflată la Chișinău săptămâna aceasta, a spus ce măsuri ar întreprinde ea dacă ar fi șefa Procuraturii Anticorupție în Republica Moldova:

TRM - Laura Codruţa Köveşi vine la Chişinău

„Mai întâi aș aduna toți procurorii ca să vad ce dosare sunt în gestiunea lor, le-aș segrega pe cele mai importante și aș crea o hartă a dosarelor de corupție asupra cărora trebuie să se lucreze prioritar”. O altă acțiune ar fi comunicarea și interacțiunea cu alte autorități și instituții importante, cum ar fi Poliția, Serviciul Vamal, Ministerul Finanțelor, cu care trebuie să lucreze procurorii. „I-aș întreba de câte ori s-au întâlnit cu Poliția, vameșii sau cu cei de la Finanțe”, spune șefa Parchetului European, precizând că procurorii trebuie să colaboreze constant cu toate autoritățile importante, potrivit unui material realizat de Anticoruptie.md.     

„Se face lista de priorități și lista de probleme, se echilibrează volumul de muncă, numărul de dosare pe care le gestionează un procur și se urgentează cele mai importante. Procurorii trebuie să lucreze. Și să existe indicatori de evaluare – condamnări și prejuciu returnat statului. Un model unic nu este”, a declarat Laura Codruța Kövesi, la întrebarea ce ar face ea dacă ar fi procuror anticorupție în Republica Moldova, notează sursa citată. Discuția a avut loc la o întâlnire cu reprezentanți ai societății civile.  

Un alt moment important pe care l-a menționat Kövesi ar fi comunicarea publică. „Procurorii trebuie să vorbească cât mai des public despre dosarele pe care le au, despre reușite sau despre probleme. Ei trebuie să spună de ce nu pot obține extrădarea unor oligarhi, bunăoară, din Marea Britanie, acolo unde nici procurorii europeni nu prea pot obține ușor ceva”, susține Laura Codruța Kövesi.

Citiți continuarea materialului pe Anticoruptie.md.

Trei ruși și un georgian, condamnați în Moldova pentru escrocherie. Acționau în complicitate cu alte persoane din Cehia, Cipru și alte state

La 21 ianuarie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința într-o cauză penală în care 3 cetățeni ai Federației Ruse și un cetățean al Georgiei au fost găsiți vinovați de escrocherie (prevăzută la art. 190, alin. (6) din Codul penal). Aceștia ar fi înșelat mai mulți cetățeni din Republica Moldova, obținând ilegal sume mari de bani prin promisiuni false de câștiguri rapide pe piețele financiare online, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza a fost inițiată în anul 2018 de Procuratura Anticorupție și a fost rejudecată în urma unei decizii a Curții de Apel Chișinău, după ce prima sentință fusese casată. Potrivit anchetei, între iunie 2016 și noiembrie 2017, inculpații, în complicitate cu alte persoane – cetățeni ai Republicii Cehia, Ciprului, Federației Ruse și a altor state, acționând în calitate de pretinși reprezentanți, pseudo-manageri și brokeri a unor companii înregistrate în Cipru, Limassol, cu activitate desfășurată pe platforme on-line înregistrate în Belize, Republica Vanuatu, prin înșelăciune și abuz de încredere, inclusiv prin intermediul personalului angajat pe teritoriul Republicii Moldova și instruit în acest sens, au convins mai mulți moldoveni să investească bani în scheme financiare fictive, promițându-le câștiguri mari, dar fără a le explica riscurile. În urma acestor tranzacții, victimele au pierdut tot ce au investit, iar inculpații au obținut ilegal peste 310 000 de euro și 305 000 de dolari, echivalentul a peste 12 milioane de lei moldovenești.

Instanța a decis ca aceștia să primească pedepse cu închisoare: 9 ani pentru trei dintre ei și 10 ani pentru al patrulea cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita activități legate de administrarea și gestionarea banilor și altor bunuri materiale pe un termen de 5 ani.

Totodată, s-a dispus încasarea, în mod solidar, din contul inculpaților, în beneficiul a 10 părți vătămate, cu titlu de prejudiciu material cauzat în urma săvârșirii infracțiunii, a mijloacelor bănești în sumă de 321 723,77 dolari SUA și 310 171,12 Euro, iar cu titlu de prejudiciu moral, în beneficiul unei părți vătămate – 20 000 MDL. În același timp, instanța de judecată a dispus încasarea în beneficiul statului, cu titlu de cheltuieli judiciare suportate pentru efectuarea expertizelor judiciare în cadrul cauzei penale – 10 220 MDL.

De asemenea, a fost menținută anunțarea în căutare a inculpaților, dispusă în temeiul încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 21 iulie 2021. 

Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Chișinăul nu a fost informat despre noi soluții de aprovizionare cu gaz a regiunii transnistrene

„Scenarii false”, așa a reacționat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă la informația făcută publică de publicația Kommersant despre rezervele de gaze făcute, prin Turkish Stream, de o companie cipriotă pentru regiunea transnistreană, scrie ipn.md.

Potrivit putătorului de cuvânt al Guvernului, executivul nu a fost informat despre noi soluții de aprovizionare cu gaz a regiunii transnistrene decât cele prezentate anterior. În același timp, autoritățile au solicitat oficial Ambasadei Rusiei la Chișinău să informeze care sunt companiile ce ar urma să participe la eventuala reluare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană.

„Un răspuns nu a fost oferit până în acest moment. Odată primite răspunsurile, vom verifica entitățile implicate în conformitate cu legislația Republicii Moldova și cea internațională”, a declarat Vodă.

Reprezentantul executivului a menționat că zilnic Federația Rusă și regimul ei de la Tiraspol inundă spațiul informațional cu tot felul de informații și scenarii despre intermediari, fără a livra gaze sau a face rezervări pe conductele existente.

„Soluția e simplă și poate fi aplicată chiar azi – „Gazprom” să livreze gazele către „Moldovagaz”, conform contractului. Rusia, prin „Gazprom”, creează soluții artificiale și inventează probleme care nu există”, a conchis sursa.

Autoritățile moldovenești au venit anterior cu propunerea ca „Moldovagaz” să achiziționeze gaze naturale de pe bursa din Republica Moldova și să le livreze în regiunea transnistreană. Ulterior, și așa zisul lider de la Tiraspol a anunțat că „Tiraspoltransgaz” este gata să procure gaz prin intermediul companiei „Moldovagaz”.

Pedeapsă dură pentru un bărbat din Cimișlia, care a bătut de moarte un bătrân cu dizabilități

Procuratura raionului Cimișlia anunță că potrivit unei sentințe recent emise de Judecătoria Cimișlia, un bărbat în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat la 19 ani de închisoare cu executare pentru fapta de omor intenționat, comis, profitând de starea de neputință cunoscută și evidentă a victimei, care se datorează vârstei înaintate și dizabilității (art.145 alin.(2), lit.e) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Instanța  a mai dispus achitarea de către făptuitor a cheltuielilor judiciare în sumă de 28 281,07 lei.

Potrivit rechizitoriului, la 29 iulie 2024, în timpul zilei, făptuitorul, fiind în stare de ebrietate alcoolică, în casa unui amic de pahar în etate, din orașul Cimișlia, în urma unei cerți, din motiv că stăpânul casei i-a cerut lui să părăsească domiciliul, l-a doborât la podea și a început a-i aplica lovituri cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului. Din cauza vârstei înaintate și a dizabilității sale, victima nu a putut riposta. Ulterior, tânărul i-a aplicat  lovituri și cu un căuș metalic care se afla în preajmă, fapte care în ansamblu au dus la survenirea morții.

După săvârșirea infracțiunii, făptuitorul a fugit de la fața locului, însă mai târziu a fost stabilit de polițiști și reținut.

Fiindu-i prelevate probele de sânge, făptuitorului i-a fost stabilită o concentrație a alcoolul în sânge de 2,07 g/l, care este catalogată drept stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat.

La 08 noiembrie 2024, cauza penală a fost expediată în Judecătoria Cimișlia, pentru examinare în fond. Acuzatorul de stat a solicitat de a-l recunoaște pe inculpat vinovat în baza art.145 alin.(2), lit.e) din Codul penal, solicitând aplicare pedepsei – 20 de ani închisoare cu executare în penitenciar de tip închis.

Inculpatul, în ședințele de judecată, a refuzat să facă declarații, să relateze instanței propria versiune a faptelor ce ar fi avut loc în ziua incidentului, însă, la etapa procesuală de oferire a ultimului cuvânt – a pledat ca fiind nevinovat.

Făptuitorul nu este la prima abatere penală. Anterior acesta a fost condamnat pentru diverse infracțiuni săvârșite cu aplicarea violenței.

Savatie Baștovoi, desemnat Omul Anului de revista Regal Literar din România
Articolul anterior
Primăria Chișinău va achita 40% din factura la încălzire pentru unii locuitori ai Capitalei
Articolul următor