Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, aflată la Chișinău săptămâna aceasta, a spus ce măsuri ar întreprinde ea dacă ar fi șefa Procuraturii Anticorupție în Republica Moldova:
„Mai întâi aș aduna toți procurorii ca să vad ce dosare sunt în gestiunea lor, le-aș segrega pe cele mai importante și aș crea o hartă a dosarelor de corupție asupra cărora trebuie să se lucreze prioritar”. O altă acțiune ar fi comunicarea și interacțiunea cu alte autorități și instituții importante, cum ar fi Poliția, Serviciul Vamal, Ministerul Finanțelor, cu care trebuie să lucreze procurorii. „I-aș întreba de câte ori s-au întâlnit cu Poliția, vameșii sau cu cei de la Finanțe”, spune șefa Parchetului European, precizând că procurorii trebuie să colaboreze constant cu toate autoritățile importante, potrivit unui material realizat de Anticoruptie.md.
„Se face lista de priorități și lista de probleme, se echilibrează volumul de muncă, numărul de dosare pe care le gestionează un procur și se urgentează cele mai importante. Procurorii trebuie să lucreze. Și să existe indicatori de evaluare – condamnări și prejuciu returnat statului. Un model unic nu este”, a declarat Laura Codruța Kövesi, la întrebarea ce ar face ea dacă ar fi procuror anticorupție în Republica Moldova, notează sursa citată. Discuția a avut loc la o întâlnire cu reprezentanți ai societății civile.
Un alt moment important pe care l-a menționat Kövesi ar fi comunicarea publică. „Procurorii trebuie să vorbească cât mai des public despre dosarele pe care le au, despre reușite sau despre probleme. Ei trebuie să spună de ce nu pot obține extrădarea unor oligarhi, bunăoară, din Marea Britanie, acolo unde nici procurorii europeni nu prea pot obține ușor ceva”, susține Laura Codruța Kövesi.
Citiți continuarea materialului pe Anticoruptie.md.