Lavrov cere NATO să nu mai înarmeze Ucraina dacă vrea să rezolve criza

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, le-a cerut Statelor Unite şi Aliaţilor să nu mai livreze arme Kievului, dacă „sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană”.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov meets his Armenian counterpart Ararat Mirzoyan in Moscow

Liderul rus critică implicarea Occidentului în războiul din Ucraina şi acuză ţările NATO că fac tot ce le stă în putinţă să împiedice negocierea încetării focului, transmite adevarul.ro.

„În ultimii ani, SUA şi aliaţii săi nu au făcut nimic pentru a stopa conflictul intern din Ucraina…au pompat arme în regimul de la Kiev, au antrenat şi înarmat armata Ucrainei şi batalioanele de naţionalişti şi, în general, au derulat acţiuni politico-militare pe teritoriul Ucrainei.

Au încurajat direcţia agresivă antirusească a autorităţilor de la Kiev”, a declarat Lavrov, potrivit The Guardian.

În acest context, Lavrov susţine că Rusia nu a avut „o altă opţiune” decât să recunoască Republicile Populare Doneţk şi Lugansk şi să lanseze o „acţiune militară specială de demilitarizare şi denazificare” a Ucrainei.

Potrivit sursei citate, liderul rus a mai acuzat că ţările NATO „fac totul pentru a împiedica” o încetare a focului negociată cu Ucraina, arată Digi24. 

Serghei Lavrov a mai transmis că SUA şi NATO ar trebui să se răzgândească şi să înceteze să mai livreze arme şi muniţie Kievului, dacă ar fi cu adevărat interesate în soluţionarea crizei, precizând că el este în favoarea negocierilor de pace, dar acestea „nu merg bine”.

Aproximativ 40 de ţări s-au reunit marţi în Germania, la apelul Statelor Unite, pentru a coordona accelerarea livrărilor de echipamente militare în Ucraina.

Dacă liderii de la Kiev şi Statele Unite vorbesc despre o întârziere a ofensivei ruse în Donbas, a cărei cucerire totală a devenit prioritatea Moscovei, Serghei Lavrov a dat asigurări că ofensiva se derulează conform planului.

„Operaţiunea militară specială care a început la 24 februarie se derulează în conformitate strictă cu planul. Toate obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi atinse, în ciuda obstrucţionării adversarilor noştri”, a spus el, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Atenție! Restricții de circulație în Chișinău

În perioada 24 ianuarie – 14 februarie 2025, circulația transportului rutier pe strada Ion Nistor, în perimetrul dintre străzile Aurel David și Pantelimon Halippa, va fi interzisă, scrie stiripesurse.md.

Restricționarea circulației se face în baza dispoziției emise de Primăria municipiului Chișinău.

Transportul public și privat va fi redirecționat pe străzile adiacente, conform noilor scheme de circulație. Poliția recomandă tuturor participanților la trafic să respecte indicatoarele rutiere amplasate, să se conformeze indicațiilor agenților de circulație aflați în teren, să manifeste prudență și răbdare pentru a evita incidentele.

Lista celor mai bine plătite locuri de muncă din Moldova

A fost publicat topul celor mai bine plătite 100 de locuri de muncă vacante din Republica Moldova. Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cel mai mare salariu, de 40 de mii de lei, este oferit unui specialist în IT, mai bine zis, pentru funcţia de Dezvoltator Pagini Web. Lefuri similare sunt și în domeniul construcțiilor. Domeniul bugetar, deși are locuri de muncă considerate în top, oferă salarii mult mai mici, ceea ce reprezintă o problemă, potrivit economiștilor, scrie tvrmoldova.md.

Domeniul IT este cel mai bine plătit din Republica Moldova, cu salarii medii de peste 40 de mii de lei. Motivul pentru care acest sector este mai atractiv din punct de vedere salarial este faptul că angajații colaborează cu diverse companii internaționale.

MARINA BZOVÎI, administrator, Moldova IT Park: „În sectorul IT, 90 % dintre companii îşi prestează serviciile la export. Însemnând că 90 la sută din specialiştii IT lucrează cu echipe internaţionale, epntru proiecte internaţionale, repsectiv toate preţurile inclusiv salariile la nivel de servicii IT sunt globale.”

Totuși, acesta nu este un domeniu accesibil oricui. Specialiștii trebuie să cunoască engleza la un nivel avansat și să stăpânească limbajele de programare.

Pe lângă IT, sunt şi alte domenii cu salarii mari. Printre ele construcțiile, finanțele, medicina și ingineria. Explicaţia e simplă – lipsa de specialiști și cererea mare pe piață. Aproape 85 la sută dintre locurile de muncă bine plătite sunt în mediul urban şi doar 15% în cel rural.

 ANA NECULCE, specialist principal, ANOFM: „Cele mai multe locuri de mucă sunt înregistrate în sectorul privat, aproximativ 60% din total . Respectiv şi cererea este mai mare în acest sector din motiv  că salarial sunt mai motivaţi şi condiţiile  de ocupare sunt mai atractive. Dar şi sectorul public este destul de interesant, chair dacă este o fluctuaţie mare a personalului mulţi cetăţeni aleg acest sector pentru stabilitatea pe care o oferă.”

Şi în sectorul bugetar există posturi bine plătite, dar că salariile sunt mai mici. De exemplu, un ofițer de legătură în domeniul ordinii publice câștigă până la 15.500 de lei. Economiștii susțin că ar fi necesară o creștere a veniturilor în acest sector pentru a sprijini economia.

 MARIN GOSPODARENCO, expert economic: „Veniturile cum cresc, de la vamă şi de la FISC. Vama trebuie să aducă în punga statului mult mai multe resurse, să lupte cu contraband, cu nedeclararea valorii reale a mărfii în vamă şi FISC-ul trebuie să lupte ca de obicei cu salariu în plic, cu munca la negru, cu nedeclararea venitului agenţilor economici la valoarea lor reală. De acolo vin veniturile.”

Pentru unii, schimbarea domeniului este o opțiune pentru un salariu mai mare, în timp ce alții caută un echilibru între confortul psihologic și satisfacția profesională.

Pe de altă parte, cele mai mici salarii le ridică muncitorii necalificați, precum paznicii, măturătorii sau femeile de serviciu. În prezent, salariul minim pe economie în Republica Moldova este de 5.500 de lei pentru un program complet de muncă.

Târg cu Tradiție la Chișinău, timp de două zile!

Primăria Chișinău, în colaborare cu Asociația pentru Susținerea Businessului Mic și Mijlociu „PERSPECTIVA”, organizează două zile pline de surprize în cadrul „Târgului cu Tradiție”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Târgul se va desfășura în zilele de 25 și 26 ianuarie, pe bd. Dacia, 26, în sectorul Botanica, între orele 9:00 și 20:00. La eveniment vor fi prezenți cei mai buni producători, care vor aduce cu ei cele mai delicioase produse autohtone.

”Veniți să descoperiți și să vă delectați cu produse autohtone tradiționale, direct de la producătorii locali, care vă vor aduce în dar gusturi autentice și meșteșuguri deosebite.

Nu ratați ocazia de a susține micii meșteșugari și producători din regiunea noastră! Vă așteptăm cu drag!”, anunță organizatorii.

A murit ,,fantoma din Kiev”, pilotul care a doborât peste 40 de avioane rusești
Articolul anterior
Papa Francisc îi îndeamnă pe oameni să fie mai buni cu soacrele: „Nu spun că sunt văzute ca nişte diavoli, dar se vorbeşte mereu peiorativ despre ele”
Articolul următor