Lecția de responsabilitate a unei tinere care a crescut la orfelinat: ”A strâns leu cu leu și și-a cumpărat casă”

O tânără Alba este un exemplu atât pentru tinerii din ziua de astăzi. A crescut la casa de copii, iar în final a reușit să-și îndeplinească visul: acela de a avea o casă, scrie adevarul.ro.

Cosmina Varga este o tânără care la vârsta de doar trei ani a ajuns la Casa de tip Familial din Vingard, comuna Șpring, coordonată de preotul din sat. A crescut, a devenit majoră și a rămas să lucreze, în continuare, pentru a ajuta alți copii orfani.

Familia preotului și copiii alături de care a crescut i-au fost familie. În 2016, aceasta a fost angajată să aibă grijă la rândul ei de copilașii din casa unde chiar ea a trăit. 

„Pe Cosmina o cunosc de când era mică și rar am întâlnit o fată ca ea. Este în grija preotului Ioan din Vingard și a doamnei preotese din anul 1999, de când avea 3 ani și jumatate, ei fiind pentru ea «mami» și «părintele». Cei 13 copii de la Casa de Copii Vingard i-au fost familia și mereu a fost mândră de asta. Pentru noi toți este o lecție.

Dacă majoritatea tinerilor de vârsta ei se bucură de sprijinul financiar al părinților, Cosmina a învățat să se descurce și să fie responsabilă de mică. Ascultătoarea și harnică, ordonată și atentă la nevoile celor din jur, in anul 2016, când nu ar fi putut pleca departe de cei dragi, a fost angajată de părintele și are grijă de copilașii de la Casa de Copii Vingard”, spune primarul din Șpring, Iulia Stănilă, cu referire la situația Cosminei.

Cel mai mare vis al Cosminei, care a împlinit de câteva zile 28 de ani, a fost însă să-și cumpere o casă. A strâns bănuț cu bănuț, iar anul acesta a reușit să își cumpere locuința mult dorită, chiar lângă Casa de tip Familial din Vingard.

„A muncit și în timpul liber pentru a face economii, a strâns leu cu leu și cu ajutorul lui Dumnezeu anul acesta visul ei s-a împlinit, cumpărându-și o căsuță fix lângă casa de copii. Ești fata pe care nu am văzut-o niciodată tristă, indiferent de circumstanțe. Să nu te schimbe nimic! Ești un model de om! Suntem mândri de tine, toți!”, a mai precizat primărița din Șpring.

Casa de tip Familial din Vingard a fost înființată în anul 1999 și are o capacitate de 16 locuri. Este coordonată de pr. Stănilă Ioan și funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și este administrată de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Vingard”.

Festivalul Internaţional „Mărţişor” revine pe 1 martie cu peste 60 de concerte care vor fi organizate în toată țara

Festivalul Internaţional „Mărţişor” revine, din 1 martie cu peste şaizeci de concerte, organizate în toată Republica Moldova. Timp de 10 zile, publicul poate merge la spectacole cu muzică diversă, de la clasică la jazz. Autorităţile au alocat un buget de aproape cinci milioane de lei, scrie tvrmoldova.md.

Cea de 58-a ediţie a festivalului cu genericul „Mărțișor în toată țara” va debuta cu un spectacol la Palatul Naţional Nicolae Sulac din Chişinău. Organizatorii şi-au propus să îmbine și tradiţionalul cu inovaţia cu un spectacol, in premieră, de muzică electronica, la Arena Chișinău.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii al Republicii Moldova: „De-a lungul întregii luni martie, în fiecare zi, cu sprijinul Guvernului și al Ministerului Culturii, se vor ține 43 de concerte în 43 de sate și orașe, inclusiv la Bălți, Cahul și Șoldănești. Astfel, „Mărțișor 2024” va acoperi toată Republica Moldova”.

În program sunt concerte de muzică clasică, modernă, cor, operă, balet sau dans popular. In premieră, Festivalul „Mărțișor” va trece graniţele şi va ajunge și în Diaspora. Proiectul „Mărțișor în toată lumea” este organizat in parteneriat cu Teatrului Național „Mihai Eminescu” și va prezenta spectacolele în Portugalia, Germania, Spania, Italia, Marea Britanie și Belgia.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Mărţişor în toată lumea este o idee care va face ca noţiunea de mărţişor şi Festivalul Mărţişor să devină renumit în toată lumea, nu doar în sânul diasporei noastre”.

Festivalul Internaţioal „Mărţişor” va avea loc între 1 şi 10 martie și vor fi peste 60 de spectacole de diferite genuri muzicale. Programul Festivalului poate fi consultat pe pagina Ministerului Culturii, dar și pe paginile web ale instituțiilor partenere.

De ce a fost ucis Aleksei Navalnîi? Acuzațiile apropiaților săi

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi era pe punctul de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri, susține Maria Pevcikh, președinta Fundației Anticorupție creată de acesta. Pevcikh arată că a primit confirmarea că negocierile pentru acest schimb se aflau în etapa finală în seara zilei de 15 februarie, explicând că Navalnîi a fost ucis la o zi după, pentru că Putin nu a putut suporta gândul că acesta ar putea să fie liber, transmite Reuters citat de digi24.ro.

Într-un videoclip pe YouTube, Pevcikh a declarat că discuțiile privind schimbul lui Navalnîi și a altor doi cetățeni americani, ale căror nume nu au fost date publicității, pentru Vadim Krasikov, un asasin plătit al serviciului de securitate rus, FSB, aflat în închisoare în Germania, se aflau în faza finală în momentul morții sale. Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit într-o colonie penală din Siberia la 16 februarie. Kremlinul a negat că Rusia ar fi avut vreo implicare în moartea sa, însă Pevcikh susține că Putin ar fi ordonat uciderea sa. Certificatul de deces al lui Navalnîi indică, însă, că acesta a murit din cauze naturale.

Pevcikh nu a vorbit despre identitatea celor doi cetățeni americani care ar fi participat la schimb alături de Navalnîi, însă de-a lungul timpului SUA au reiterat că încearcă să îi elibereze pe Evan Gershkovich, un corespondent al Wall Street Journal, și pe Paul Whelan, un fost pușcaș marin american. „Aleksei Navalnîi ar fi putut să stea în acest scaun chiar acum, chiar astăzi. Nu este o figură de stil, s-ar fi putut și ar fi trebuit să se întâmple”, a declarat Pevcikh.

„Navalnîi ar fi trebuit să iasă în următoarele câteva zile, pentru că aveam o hotărâre cu privire la schimbul său. La începutul lunii februarie, lui Putin i s-a propus să îl schimbe pe ucigaș, ofițerul FSB Vadim Krasikov, care ispășește o pedeapsă pentru o crimă la Berlin, cu doi cetățeni americani și cu Aleksei Navalnîi”. Pevcikh a declarat că a primit confirmarea că negocierile pentru acest schimb se aflau în faza finală în seara zilei de 15 februarie. Ea a afirmat că Navalnîi a fost ucis o zi mai târziu, deoarece Putin nu a putut suporta gândul că el ar fi fost liber. Pevcikh a mai spus că echipa lui Navalnîi a lucrat încă de la începutul războiului din Ucraina la un plan pentru a-l scoate din Rusia ca parte a unui schimb de prizonieri care implica „spioni ruși în schimbul unor prizonieri politici”.

Ipoteza schimbului de prizonieri rămâne neconfirmată. Însuși Navalnîi s-ar fi opus unei astfel de înțelegeri

Pe de altă parte, ipoteza potrivit căreia Aleksei Navalnîi ar fi făcut parte dintr-un schimb de prizonieri nu se confirmă, transmite profesorul Armand Goșu, citând informațiile prezentate de gulagu.net. „Sursele Gulagu.net infirmă informația potrivit căreia ar fi realistă ideea de a-l schimba pe liderul opoziției Alexei Navalny – cetățean rus – cu un alt rus, asasinul serviciilor de securitate ruse, Krasikov.

În capul listei de schimb se află jurnalistul și cetățeanul american Evan Gershkovich, iar pentru autoritățile americane prioritatea evidentă este astăzi eliberarea cetățeanului american care a fost luat de facto ostatic pentru a negocia și a-l elibera pe Krasikov. Este adevărat că echipa lui Navalny a făcut încercări de a discuta un astfel de schimb, dar acesta nu a fost aprobat de Alexei însuși și nu a existat un dialog serios între părți capabil să ia o astfel de decizie.

Dar, pe lângă circumstanțele de fapt, este important să luăm în considerare latura morală și etică a problemei. Întoarcerea lui Alexei Navalny în Rusia a fost un risc conștient și o alegere personală și ar fi ilogic și nedrept să îl schimbăm cu un asasin plătit care a venit la instrucțiunile lui Putin pentru a ucide o anumită persoană în Germania – de facto, pentru a efectua un act de terorism de stat pe teritoriul unui stat independent.

Ambițiile și opțiunile personale ale figurilor din opoziția rusă nu ar trebui să-l ajute pe Putin și pe agenții săi să ucidă oameni în alte țări din întreaga lume cu impunitate. Inițierea unor astfel de schimburi ar duce la un nou val de teroare politică în Rusia și la debarcarea cât mai multor figuri emblematice pentru schimburi ulterioare și eliberarea în masă a agenților FSB/Kremlinului condamnați pentru activități de spionaj și sabotaj, omoruri la comandă și acte de terorism în alte țări”, se arată în informațiile gulagu.net.

„Căsătorie pentru o zi” în scop nobil – metoda originală prin care doi studenți de la USM au adunat bani pentru a ajuta o fetiță care suferă de o boală rară

Tradițional, de Dragobete, la Universitatea de Stat din Moldova (USM) se sărbătorește dragostea. Studenții din cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării au organizat pe 26 februarie, evenimentul „Căsătorie pentru o zi” cu scopul de a colecta bani pentru o copilă de 5 ani care suferă de o boală rară, scrie radiomoldova.md.

„Anul acesta evenimentul a ajuns la cea de-a 10 ediție. Nunta a fost organizată în stilul anilor ’90, păstrând și promovând tradițiile, obiceiurile și datinile străvechi. Organizarea evenimentului a fost posibilă datorită implicării Consiliul Studenților din Mass-Media (CSMM), în deosebi Cristian Durnescu, mirele și Mihaela Nicolaev, mireasa, au primit și un certificat de căsătorie, valabil pentru 24 de ore”, a transmis USM.

Totodată, a fost organizată și o strângere de fonduri pentru micuța Nicoli, în vârsta de 5 ani, care a fost diagnosticată cu neuroblastom olfactiv și nu mai vede deloc cu ochiul stâng.

„Am hotărâr să fim mai buni și să donăm banii aceștia unei fetițe de cinci anișori care are nevoie de o intervenție chirurgicală”, a spus Andreea Busuioc, președinte al consiliului studenților din mass-media.”

Link online pentru donații din orice colț al lumii:

Mcharity.org

SMS cu textul 262 la 3300 (Moldcell) sau 9005 (Unite): 45 lei 

(0)900 09005 din rețelele fixe, mobile Moldtelecom: 45 lei

Paypal: office@mcharity.org – Nicoli Voloveț 

Bancare

MDL

Depuneți pe numele fundației: Fundația MCharity

Codul băncii: AGRNMD2X

Cod Fiscal: 1021620005849

IBAN Lei: MD22AG000000022514454458

IBAN USD: MD54AG000000022514454464

IBAN EUR: MD81AG000000022514454463

Adăugați în comentariile plății: pentru Nicoli Voloveț 

Revolut

IBAN: LT43 3250 0579 3096 9989

SWIFT: REVOLT21

Notați în comentariu – pentru Nicoli Voloveț

Snacksurile din greieri se bucură de un succes formidabil în Marea Britanie. Insectele, crescute în ferme speciale
Articolul anterior
Alimente gata preparate pe care e mai bine să le cumpărăm decât să le facem în casă: ”Nu merită să pierdeți timpul“
Articolul următor