Lecții de groază. Un copil de clasa a doua, pălmuit de învățătoare în timpul orei

O învățătoare din Rîșcani este acuzată că a agresat fizic și verbal un elev de clasa a doua la ore, transmite tvn.md.

În timp ce mama, care este asistentul parental al copilului se afla în incinta școlii. Speriat și umilit, băiatul s-a urinat pe el.

„Mă sună profesoara, vină că a făcut treaba mică pe el. Mi-a fost foarte ciudat că el nu face pe el, deja este destul de mare, 9 ani, pe al 10-lea. Se cere întodeauna. Eu încă l-am ocărât, zic nu se poate deja ești mare. Nu-i frumos, de ce nu ai zis doamnei învățătoare. El nu îmi spune, că este autist, el nu povestește”, a afirmat Lidia Iurcișin, mama copilului.

Lidia a aflat despre incident abia după ce o altă mamă i-a povestit ce s-a întâmplat. Așa cum în clase sunt camere de supraveghere, femeia a mers la directoarea instituției cu solicitarea de a viziona înregistrările din timpul acelei ore.

„Am văzut că a fost lovit și nu odată și țipa la ureche, să tacă el, și pe urmă la tablă și iar s-a întors, iar pleosc trosc, iar răcnit. Copilul s-a agitat tare și a început a plânge. Ea deja îl liniștea că gata gura mică, liniște. Și colegul din spate i-a arătat dumneaei că podeaua e udă”, a adăugat mama copilului.

Reporterul TVN a prins-o pe Violeta Sacaliuc, învățătoarea acuzată, pe holurile instituției. Vădit emoționată, aceasta a spus doar că regretă cele întâmplate.

Directoarea gimnaziului în care a avut loc incidentul, dă asigurări că va lua măsuri în privința învățătoarei. Anul trecut însă, managerul instituției a trecut cu vederea faptul că doi părinți și-au luat copiii din școală, pe motiv că aveau probleme cu acest cadru didactic.

„Pentru că, părinții nu au venit să scrie plângere în scris, doar prin cuvinte și eu le-am rugat de multe ori să vină și să scrie plângere pe cadrul didactic dacă într-adevăr sunt întrebări, camerele încă nu erau instalate anul trecut și dumnealor nu au prezentat plângerea această în scris”, a declarat directoarea gimanziului Ludmila Dugan.

Reprezentanții Ministerului Educației nu s-au expus încă pe marginea acestui subiect.

Ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Rîșcani, Lilia Harea a confirmat că acest caz a fost înregistrat și urmează să fie efectuate măsuri pentru a stabili toate circumstanțele.

Acesta nu este un incident izolat. Anterior TV Nord a relatat despre mai multe cazuri de violență asupra copiilor în instituțiile de învățământ.

Acum doi ani în gimnaziul din satul Ustia, Glodeni un cadru didactic a lovit cu capul de bancă un copil de 9 ani. Iar la o grădiniță din Bălți, în martie 2023, educatoarea și dădaca au fost surprinse într-o înregistrare audio în timp ce umileau și loveau copiii din grupă.

Permis de călătorie obligatoriu pentru toți europenii care merg în Marea Britanie

Cetățenii care călătoresc cu pașaport european vor fi obligați ca începând de miercuri, 2 aprilie, să aibă un permis de călătorie pentru a merge în Regatul Unit. Această autorizație – ETA – poate fi obținută online, prin plata unei sume de 12 euro, care urmează să fie majorată în curând la 19 euro, scrie AFP citat de hotnews.ro.



De miercuri, cetățenii din aproximativ treizeci de țări europene – inclusiv toți cei din Uniunea Europeană (UE), cu excepția Irlandei – vor trebui să aibă acest permis de călătorie pentru Marea Britanie, țară care a părăsit UE în 2020.

El costă 10 lire (aproximativ 12 euro), preț care va crește la 16 lire (aproximativ 19 euro) din 9 aprilie.

Ce este ETA și cum se obține

Autorizația Electronică de Călătorie (ETA), necesară înainte de plecare și valabilă doi ani, poate fi obținută din aplicația „UK ETA” sau de pe site-ul guvernului britanic, gov.uk. Autorizația este deja obligatorie pentru vizitatorii din afara UE scutiți de viză pentru a intra în Regatul Unit.

Similară cu ESTA pentru Statele Unite, ETA are scopul de a consolida securitatea frontierei, potrivit guvernului britanic.

Solicitantul trebuie să prezinte o fotografie a pașaportului și o fotografie cu chipul său. Cei care aplică pentru obținerea ETA trebuie să furnizeze date biografice și biometrice și să răspundă la câteva întrebări despre cazierul judiciar, astfel încât odată ce au obținut autorizația, aceasta este conectată digital la pașaportul lor.

Procesul durează mai puțin de zece minute, iar autorizația de călătorie, legată digital de pașaport, este de obicei acordată în câteva momente, potrivit Ministerului britanic de Interne.

Cu toate acestea, guvernul britanic recomandă un termen de trei zile lucrătoare pentru un răspuns, în unele cazuri rare existând necesitatea unei verificări suplimentare.

ETA permite șederea în Regatul Unit timp de până la șase luni. Ea permite călătorii nelimitate timp de doi ani, dar cererea trebuie reînnoită în cazul schimbării pașaportului.

În ianuarie, ea a devenit obligatorie pentru cetățenii din aproximativ 50 de țări și teritorii, inclusiv Statele Unite, Canada și Australia. Sistemul a fost lansat în 2023, inițial pentru cetățenii Qatarului, înainte de a fi extins și la alte țări din Golf.

Autorizația de călătorie este necesară și pentru copii și bebeluși, scrie AFP, conform Agerpres.

De mâine se indexează pensiile: Cu cât vor crește

Începând cu 1 aprilie 2025, pensiile din Republica Moldova vor fi indexate cu 10%. Astfel, pensia minimă va fi în sumă de 3055 de lei.

„Coeficientul de indexare de 10 % va fi aplicat pentru partea pensiei care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2025, în mărime de 16 100 de lei, scrie unimedia.info

Acest mecanism va proteja, pe de о parte, puterea de cumpărare a pensiilor care nu depășesc salariul mediu și, pe de altă parte, va reduce decalajul dintre pensiile mari și cele mai mici. Pensia minimă va fi în sumă de 3055 de lei”, comunică responsabilii.

Pe 25 februarie, președinta Maia Sandu a semnat legea care prevede majorarea pensiei minime pentru persoanele care au contribuit la Fondul de pensii 40 de ani sau mai mult, dar și anunță indexarea pensiilor cu 10%.

Pensiile vor fi indexate cu 10 %. Parlamentul a aprobat proiectul de lege cu privire la indexarea pensiilor la 1 aprilie 2025, fără întrebări din partea deputaților, în ședința plenară din 6 martie.

Răspunsul șefei Băncii Centrale Europene la noile taxe anunțate de Trump: „Trebuie să arătăm că nu suntem gata să cedăm”

Războiul comercial demarat de preşedintele SUA, Donald Trump, ar trebui să antreneze „un marş spre independenţă” în Europa, a afirmat luni preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, scrie digi24.ro

Foto: digi24.ro

Trump ar urma să anunţe miercuri un set de tarife vamale, în ceea ce liderul de la Casa Albă a denumit deja „Liberation Day” (-Ziua Eliberării-n.r.), după ce a implementat deja tarife la importurile de aluminiu, oţel şi automobile, precum şi majorarea tarifelor pentru toate produsele din China, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„El a numit asta „Liberation Day” în SUA şi eu consider că este un moment în care ar trebui să decidem, împreună, să ne luăm destinul în mâinile proprii şi cred că este un marş spre independenţă”, a afirmat preşedinta BCE, într-un interviu pentru postul francez de radio France Inter, în care a vorbit despre un „moment existenţial pentru Europa”.

„Pentru a adopta o poziţie bună de negociere, trebuie să arătăm că nu suntem gata să cedăm”, a adăugat Christine Lagarde, într-un moment în care UE se pregăteşte să riposteze la tarifele americane.

Potrivit estimărilor BCE, PIB-ul zonei euro ar putea fi amputat cu 0,3% din cauza războiului comercial declanşat de Donald Trump, şi cu 0,5% în caz de ripostă europeană, în primul an.

„Un război comercial nu creează decât pierzători”, a insistat luni Christine Lagarde.

Cu privire la inflaţie, preşedinta BCE a subliniat că acesta este o luptă continuă. „Suntem aproape de nivelul la care ar trebui să fim dar trebuie să rămânem acolo, de aceea spun că este vorba de o luptă continuă”, a subliniat Christine Lagarde.

Gardienii euro au redus dobânda de referinţă în şase reprize, fiecare de câte 25 de puncte de bază, începând din luna iunie a anului trecut, însă în prezent nu există un consens cu privire la ce se va întâmpla la şedinţa de politică monetară din 17 aprilie. Unul dintre factori este şi incertitudinea creată de politica comercială a administraţiei americane.

„Suntem decişi să ajungem la ţinta de inflaţie de 2%. Cu privire la traiectoria pe care ar trebui să o urmăm pentru a ajunge acolo, unii vor să meargă foarte repede. Alţii spun să mergem mai încet, să aşteptăm să vedem ce obstacole sunt pe parcurs”, a precizat Lagarde.

Aceste declaraţii vin cu o zi înainte de publicarea datelor preliminare privind rata anuală a inflaţiei în zona euro, în luna martie. Analiştii se aşteaptă la progrese foarte mici comparativ cu situaţia din luna februarie, ceea ce ar oferi ambelor părţi argumente cu privire la necesitatea de a reduce şi/sau a menţine dobânzile la următoarea şedinţă de politică monetară.

Moscova vrea să contribuie la misiunea către Marte a SpaceX, planificată de Musk
Articolul anterior
Elevii care își doresc nota 10 din oficiu la BAC la informatică pot susține Certificările Certiport în patru locații cheie din țară
Articolul următor
Close menu