Legăturile „fugarului” Ilan Șor cu spațiile comerciale de la Aeroportul din Chișinău

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, a anunțat că au fost anulate licitațiile pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău, scrie evz.ro.

Ministrul Andrei Spînu spune consideră că procedura de licitație a spațiilor comerciale de la Aeroportul din Chișinău ar fi fost sabotată de „fugarul” Ilan Șor. Doar două companii și-au prezentat ofertele la licitație, ceea ce încalcă principiul concurenței, spun autoritățile de la Chișinău.

„Concluziile preliminare arată că acest proces a fost sabotat, inclusiv din interior.  Avem obligația să anulăm licitația și să inițiem o procedură nouă în termeni cât mai restrânși. Scopul lui Șor a fost să continue să extragă bani din spațiile aeroportului și să blocheze o licitație corectă”, a scris oficialul Ministrul Infrstructurii de la Chișinău, pe pagina sa de Facebook.

Agenția Proprietăți Publice va anunța calendarul pentru organizarea unei noi licitații care să „asigure participare cât mai largă a companiilor din domeniu, dar și respectarea tuturor rigorilor pentru buna organizare a procesului, a transmis ministrul Andrei Spînu.

Conform anticorupție.md,  la începutul lunii februarie, compania Avia Invest, controlată de Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare de instanța de apel în dosarul fraudei bancare, a pierdut irevocabil procesul cu Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea hotărârii Tribunalului arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia). Această decizie a instanței  a permis demersurile  pentru recuperarea de către stat a Aeroportului Internațional Chișinău.  Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul avocaților companiei. Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe investigații la tema concesionării Aeroportului Chișinău, deconspirând scheme, interese și proceduri fraudate, menționează sursa citată.

Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) a revenit în administrarea statului în luna martie 2023, după cum anunța președinta Maia Sandu.  Astfel, compania Avia Invest, afiliată deputatului fugar Ilan Şor, nu mai are niciun drept de proprietate asupra AIC, iar toate activele au trecut în proprietatea statului.

Ilan Șor, „refugiat ” în Rusia

Oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat în dosarul fraudei bancare de un miliard de dolari din Republica Moldova şi dat în căutare internaţională, nu exclude posibilitatea de a se muta din Israel – ţara unde s-a refugiat – în Federaţia Rusă, unde are familia, a declarat el pentru agenţia rusă RIA.
Potrivit Interpol Moldova, el ar fi  părăsit statul Israel, al cărui cetăţean este şi unde s-ar ascunde de justiţie în ultimii ani, la 1 februarie 2024.

O femeie, constrânsă să întrețină raporturi sexuale cu un individ care o șantaja cu publicarea unor videouri cu caracter intim

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI anunță reținerea unui bărbat din Strășeni, de 26 de ani, care ar fi constrâns-o pe o femeie să continue întreținerea raporturilor sexuale cu el, prin șantajarea cu răspândirea secvențelor filmate în timpul actelor sexuale de până atunci.

Mai mult decât atât, bărbatul i-a încălcat viața privată și prin faptul că a înregistrat scenele sexuale fără acordul femeii. După o serie de amenințări că le-ar prezenta apropiaților femeii înregistrările, acesta a trecut la fapte și i le-a transmis fostului soț al acesteia, în afara țării. Astfel, după faptele care durau din iulie 2023, femeia cu vârsta de 34 de ani a depus o plângere la autorități, care au purces la reținerea acestuia, cu suportul mascaților din BPDS “Fulger”, și ridicarea telefonului care conține imaginile intime. Urmărirea penală continuă, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Concert în Orășelul European din PMAN, de 9 Mai

Mâine, 9 mai, pe scena din PMAN, peste 1000 de copiii din instituțiile educaționale din municipiul Chișinău vor încânta publicul cu talentul și entuziasmul lor. Colectivele de copii sunt din diverse instituții de învățământ extrașcolar ale Direcției Generale Educație, printre care se numără: CCC „Ghiocel”, CAE „Curcubeul”, CCC „Floarea Soarelui”, CEE „Lăstărel” și CCC „Luceafărul”, vor evolua cu programe culturale și artistice.

În Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale, Primăria Chișinău va avea 2 corturi cu informații despre proiectele pe care le desfășoară împreună cu partenerii de dezvoltare.

În primul cort vor fi prezentate informații despre toate proiectele iar cel de-al doilea cort va fi dedicat tinerilor și activităților Centrelor municipale de Tineret.

Chișinăul are un portofoliu de aproape 3 miliarde de lei, care cuprinde proiecte în domeniul eficienței energetice, reabilitarea drumurilor, Proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, restabilirea rețelelor de apeduct și canalizare, reabilitarea râului Bîc și multe altele ce includ domeniul social, educațional, tineret și lansarea afacerilor.

La corturile Primăriei Chișinău vor fi desfășurate diverse activități pentru toate vârstele.

Vor fi sesiuni de discuții cu vizitatorii, prezentări de proiecte, joc de șah cu campioni (juniori și seniori), quiz despre Chișinău cu premii, spațiu special amenajat pentru distracția copiilor.

Prima reacție a Nataliei Barbu după Eurovision: „Nu e despre voce! Este foarte politic”

Natalia Barbu a suferit înfrângere ieri seara la cel mai important concurs de voci, Eurovision Song Contest 2024, așa că Moldova nu a reușit să se califice de această dată în marea finală. Artista a oferit prima reacție, după ce a aflat rezultatul televotului, declarând că e un concurs politizat, scrie cancan moldova.

„Încă o dată ne convingem ce concurs e. Nu este vorba despre voce. Este foarte politic și nu contează pentru că piesa mea e despre lumină, e despre frumos și eu sunt convinsă că m-am conectat cu foarte multă lume, doar că acest concurs probabil că nu e doar despre asta. Sunt convinsă că m-a votat foarte multă lume și trebuia să trec în finală. . .Bineînțeles că sunt momente când o țară ca a noastră are șanse să urce chiar foarte sus, dar asta așa uneori, ca să nu ne răsfețe prea mult. . .Eu mulțumesc lui Dumnezeu pentru această experiență în sine. A fost frumos și eu cred că dacă am ajuns aici, în acest concurs, nu am ajuns degeaba, pentru că de acum încolo începe o etapă nouă și frumoasă în cariera și în viața mea”.

Interpreta noastră a urcat pe scenă sub numărul 11, cu piesa „In The Middle”. Vedeți mai jos prestația.

Rusia interzice comercializarea cărților unor autori consacrați, printre care Platon și Dostoievski
Articolul anterior
Culmea aberației! Un fotomodel ucrainean, pe lista persoanelor căutate de Rusia, după ce a pozat topless în Piața Roșie din Moscova
Articolul următor