Legea respectivă a fost publicată în Monitoriul Oficial pe 30 noiembrie. Documentul are ca scop sprijinirea consumatorilor rezidentiali in sezonul rece ca urmare a cresterii preturilor reglementate la furnizarea gazelor naturale si a tarifelor la energia termica. Documentul descrie mecanismul de compensare, prevede subiecții și organele învestite cu dreptul de a calcula și plăti compensații, procedura de finanțare și procedura de plată a compensațiilor, scrie infomarket.
Potrivit proiectului, primii 50 de metri cubi de gaz vor fi compensate 67% din diferența dintre prețul din luna calculată și octombrie 2021 și pentru următorii 100 de metri cubi – 50% din această diferență. Totodată, compensația pentru energia termică se va ridica la 67% din valoarea diferenței dintre prețul din luna calculată și prețul precedent din octombrie 2021 pentru prima gigacalorie consumată pe familie. Totodată, aceste compensații vor fi primite și de cetățenii care au încălzire autonomă în locuințe. Valoarea maximă a compensației pentru gaze naturale va fi de 540 de lei, iar pentru încălzire – 450 de lei pe lună.
Beneficiari ai acestor compensații pot fi și asociațiile de locuitori care au centrale de încălzire raională, la bloc sau scară. Totodată, compensația pentru energia termică se va ridica la 67% din valoarea diferenței dintre prețul din luna calculată și prețul precedent din octombrie 2021 pentru volumul lunar consumat de până la o gigacalorie per un consumator casnic. Compensația va fi calculată lunar de către furnizorii de gaze naturale și căldură. Facturile emise consumatorilor casnici vor indica separat suma totală pentru serviciile prestate, valoarea compensației și suma plătibilă de fiecare consumator casnic după recalculare.
Compensația va fi calculată în perioada 1 noiembrie 2021 până la 31 martie 2022. Potrivit estimărilor, 746 mii consumatori casnici vor primi compensații pentru consumul de gaze, iar 222 mii consumatori racordați la centrala termică din Chișinău și Bălți – pentru căldură. Cheltuielile pentru aceste compensații vor depăși 1 miliard de lei în perioada rece 2021-2022. Fondurile necesare pentru compensarea diferenței tarifului în 5 luni se vor ridica la aproximativ 771 milioane lei pentru consumul de gaze naturale și aproximativ 340 milioane lei pentru consumul de căldură. Totodată, 210 milioane de lei au fost deja prevăzute în cursul ajustării bugetului de stat pe anul 2021, iar 900 de milioane de lei au fost incluse în proiectul Legii bugetului de stat pe 2022, mai scrie sursa citată.