Legislatura actuală a Parlamentului Republicii Moldova are cele mai multe femei deputate, ceea ce constituie un număr record de până acum

Legislatura a XI-a a Parlamentului Republicii Moldova are cele mai multe femei deputate, ceea ce constituie un număr record de până acum.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a venit cu mai muște date privind prezența femeilor în politica moldovenească, cu prilejul zilei de 8 Martie.

„Din prima zi când am intrat în politică, am promovat și am sprijinit femeile în competiții electorale, chiar dacă ni se spunea că moldovenii votează bărbați. Cu mândrie pot spune că noi am spart tiparele și am demonstrat că acea societate pe care o considerau că este patriarhală, nu este așa. 

Legislatura a XI-a a Parlamentului Republicii Moldova are cele mai multe femei deputate – 41, în Secretariatul Parlamentului activează 142 de femei, ceea ce constituie 75 % din numărul total al funcționarilor publici. Tot în această Legislatură am înregistrat cele mai multe progrese pe dimensiunea egalității de gen și promovarea drepturilor femeilor.

Doar în ultimul an:

Avem peste 40% femei consiliere locale urmare a alegerilor din toamna anului 2023 în urma modificărilor la Codul Electoral.

Femeile au obținut mai multă protecție și siguranță în viața publică și privată, iar la bază au stat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice și Convenția Organizației Internaționale a Muncii privind violența și hărțuirea în lumea muncii.

A fost creată Agenția naționala pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie

Femeile au obținut dreptul de a lucra și păstra indemnizația de maternitate  în perioada concediului de maternitate.

Femeile au mai multă libertate în viața profesională și cea de familie – am reglementat în Codul Muncii programul flexibil de lucru.

Femeile își pot dezvolta afaceri ușor și fără piedici – am votat amendament pentru a extinde termenul de desfășurare a activității în bază de patentă pentru Turismul Rural.

Vom munci în continuare împreună pentru a oferi șanse egale și un spațiu sigur de dezvoltare pentru toate femeile și fetele din Republica Moldova”.

Veste tragică! Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață în această seară

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Unica.md aduce sincere condoleanțe familiei.

Campania națională de împădurire, lansată oficial: Mobilizare națională – 16 noiembrie

Săptămâna trecută ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, alături de Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, au dat start campaniei de împădurire din toamna acestui an în localitatea Mălăiești, raionul Orhei. În cadrul acestei inițiative ambițioase, peste 7.300 de hectare de teren vor fi împădurite pe parcursul anului 2024, scrie unghiul.com.

Campania face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și are scopul de a îmbunătăți biodiversitatea și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Detalii despre campanie
În primăvară, au fost plantați 3.300 de hectare de pădure, iar pentru această toamnă este planificată împădurirea a încă 4.000 de hectare. Din totalul suprafeței, în raionul Ungheni vor fi reîmpădurite peste 80 de hectare, implicând primăriile Măcărești, Morenii Noi, Pîrlița, Sculeni și Boghenii Noi.

Mobilizare națională
Începând cu data de 16 noiembrie, întregul Guvern se va alătura eforturilor de împădurire la Mălăiești, unde vor planta 40 de hectare de pădure. De asemenea, cetățenii din toată țara sunt încurajați să participe la acțiuni similare, fiind disponibile 440 de locații de plantare în cadrul a 160 de primării.

Declarațiile ministrului mediului
„Vom planta peste 26 de milioane de puieți în această toamnă, inclusiv specii precum stejar, frasin, salcâm și arțar, toate crescute în pepinierele „Moldsilva”. Fiecare copac plantat este un simbol al responsabilității noastre față de natură și de viitorul Moldovei”, a declarat Sergiu Lazarencu. El a evidențiat, de asemenea, cooperarea eficientă cu autoritățile locale, care au pus la dispoziție 24.000 de hectare de teren pentru împădurire de la începutul programului.

Această inițiativă are potențialul de a transforma peisajul țării și de a promova un mediu mai sănătos și mai verde pentru generațiile viitoare.

Șoferii care comit încălcări nesemnificative vor scăpa doar cu avertisment. În ce condiții?

Șoferii care vor comite încălcări fără urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. O condiție este ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea unei fapte similare. De asemenea, trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior, transmite IPN.

Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ cele două condiții.

Potrivit documentului, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcție, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, precum și conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect. Este vorba și despre nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă; neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.

„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic a căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Documentul urmează să fie aprobat de Parlament în a doua lectură, care este și finală.

De 8 Martie, Putin a ţinut un discurs special pentru femeile din armată
Articolul anterior
Mesajul de felicitare al premierului Dorin Recean, de 8 Martie: Femeile schimbă lumea în fiecare zi
Articolul următor