Lemne fără restricții pentru sezonul rece! De unde le cumpărăm și care sunt prețurile?

Procesul de cumpărare a lemnului de foc a revenit la formula obișnuită – restricțiile de anul trecut care limitau achiziționarea la maxim 5 metri steri au fost eliminate. Mai mult, acum îl putem găsi nu doar la ocoalele silvice, dar și la agenți economici, scrie ecopresa.md

Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a declarat însă pentru Ecopresa că tăierile în păduri vor avea loc în limitele cotelor planificate pentru anul curent, aprobate de Agenția „Moldsilva”, iar mai mult decât cele planificate nu va accepta spre tăiere.    

Privind impunerea unor limite de procurare a lemnului de foc, „această opțiune deocamdată nu este examinată – depinde de evoluția lucrurilor pe parcursul sezonului”, spune ministra.

Lemne mai scumpe?

Anul acesta, prețurile pentru lemnul de foc sunt mai mari și urmează să mai crească.

Atât ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, cât și directorul Agenției „Moldsilva”, Valeriu Caisîn, au explicat pentru Ecopresa că, în viitorul apropiat, lemnul de foc se va scumpi din cauza prețurilor mai mari la carburanți și lubrifianți. Deocamdată, întreprinderile silvice vând lemne la prețuri stabilite în aprilie 2023.

Ministra a dat asigurări însă că familiile aflate în dificultate, cu venituri modeste, vor beneficia de compensații din partea statului, ca să poată cumpăra lemne de foc. Deocamdată, nu s-a stabilit care va fi valoarea compensației în sezonul rece care se apropie. În sezonul rece anterior, compensația pentru lemne de foc a constituit 700 de lei pentru o familie.

 Cât costă lemnele la întreprinderile silvice?

Prețurile pentru masa lemnoasă variază acum între 370 – 1 250 de lei, față de 350 – 875  de lei în anul trecut.

Potrivit Direcției buget, finanțe și evidență contabilă a Agenției „Moldsilva”, speciile tari de lemn de foc se vând la momentul actual la prețuri cuprinse între 750 – 1 250 de lei pentru un metru ster, franco-parchet.

Speciile moi de lemne sunt mai ieftine – la un preț de 370 – 750 de lei pentru un metru ster, franco-parchet.

Emoțiile sunt mari! Corneliu Botgros va deveni în curând tătic pentru a doua oară

Corneliu Botgros trece printr-o nouă etapă în viața sa. În curând, acesta va deveni tătic pentru a doua oară.

Violonistul a fost invitatul unei emisiunii de la TV8, unde a povestit despre emoțiile pe care le simte și ce așteptări are de la noul statut de tătic a doi copii.

Recunoaște că emoțiile sunt mari, iar așteptarea devine pe zi ce trece tot mai greu de suportat. Corneliu Botgros abia așteaptă să-și strângă micuțul la piept.

„Emoțiile sunt mari este o etapă noua în viața mea. Parcă o iau de la început. Soția, bunelul, care și el își dorește să devină din nou bunic și cei apropiați cu toții sunt alături de noi și suntem în marea minune care trebuie să se întâmple foarte curând”, ne-a spus violonistul.

Cum l-a anunțat soția că va deveni tătic? 

„M-a anunțat soția, ea a făcut niște teste, dar nu mi-a zis că a făcut testele acasă și ele au ieșit pozitiv, dar a vrut să aibă verdictul de la medic și a mers să facă analize fără să mă anunțe și mi-a trimis un e-mail în care scurt scrie pe final că este însărcinată. A făcut așa o surpriză, i-am dat un telefon am felicitat-o și de atunci parcă a început o altă etapă a vieții. Suntem în așteptare și abia aștept să pot să gust din fructul acesta, să-l pipăi”, ne-a mărturisit instrumentistul.

Deși are un băiat de 24 de ani, recunoaște că fiecare copil este un caz aparte, are caracter aparte și educarea acestora trebuie abordată diferit. Reportajul video poate fi urmărit aici.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate cinci accidente rutiere grave

În ultimile 24 de ore, Ministerul Afacerilor Interne a recepționat aproximativ 3.000 de apeluri de urgență, au fost semnalate cinci accidente rutiere grave, dar și au fost făcute 24 de sesizări despre infracțiuni. În același timp, pompierii și salvatorii au intervenit în 81 de situații.

Potrivit ofițerului de presă de la IGSU, Liliana Pușcașu, nu au fost înregistrate incidente grave, transmite moldova1.md.

La frontiera de stat au fost atestate 50 de încălcări, printre care treceri ilegale a graniței, documente de călătorie falsificate, sau încălcarea termenului de ședere de către străini.

Potrivit Poliției de frontieră, în ultimele 24 de ore, a fost interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova pentru 12 persoane străine.

O lumânare uitată aprinsă în coșul de Paște a provocat incendiu într-un apartament

O femeie din Bender a provocat astăzi un incendiu în apartamentul său după ce a uitat un coș de Paște cu o lumânare aprinsă pe masa din bucătărie.

Incidentul s-a produs după ce femeia a părăsit apartamentul, uitând să stingă lumânarea. Flăcările au dat foc coșului de Paște, care la rândul său a aprins draperiile din bucătărie, transmite newtv.md.

Vecinii au observat fum ieșind de sub ușa din față a apartamentului și au sunat imediat la pompieri. Aceștia au sosit la fața locului în câteva minute și au reușit să stingă incendiul în 18 minute.

Focul a distrus o suprafață de aproximativ 6 metri pătrați din bucătărie, inclusiv masa și draperiile.

Servicii stomatologice gratuite pentru copiii din Soroca
Articolul anterior
16 septembrie – zi de doliu în țară declarată de Maia Sandu! Șefa statului a venit cu un mesaj de condoleanțe după decesul lui Mircea Snegur
Articolul următor