Liderii mondiali cer o pauză în luptele dintre Israel și Hamas

Statele Unite și Rusia au lansat apeluri internaționale pentru a opri temporar luptele dintre Israel și Hamas, pentru a permite accesul ajutoarelor în Fâșia Gaza asediată, în timp ce Israelul a continuat să bombardeze enclava în care palestinienii trăiesc în condiții îngrozitoare, notează Reuters citat de moldova1.md

În total, 704 palestinieni, dintre care 305 copii, au fost uciși marți, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza, controlată de Hamas, un bilanț despre care Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare a declarat că este cel mai ridicat înregistrat într-o singură zi de la începutul conflictului, în urmă cu aproape trei săptămâni. Reuters notează că nu a putut verifica independent aceste cifre.

Israelul a lansat loviturile asupra Fâșiei Gaza după ce militanții Hamas au atacat orașe din sudul Israelului la 7 octombrie, într-un raid care a ucis 1.400 de persoane, majoritatea civili.

Liderii mondiali încearcă acum să împiedice extinderea conflictului într-o regiune cheie pentru aprovizionarea cu energie la nivel mondial.

Președintele american Joe Biden și prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, au vorbit marți la telefon și au convenit asupra unei diplomații mai ample „pentru a menține stabilitatea în întreaga regiune și a împiedica extinderea conflictului”, a declarat Casa Albă.

Confruntările mortale s-au intensificat între armata israeliană și palestinienii din Cisiordania ocupată și au reapărut între Israel și gruparea armată libaneză Hezbollah de-a lungul graniței israeliano-libaneze. Iranul, care de decenii urmărește o ascensiune regională, sprijină atât Hezbollah, cât și Hamas și a avertizat Israelul să înceteze atacul asupra Gaza.

Armata israeliană a declarat că avioanele sale au lovit miercuri infrastructura armatei siriene și lansatoare de mortiere, ca răspuns la rachetele lansate din Siria, aliatul Iranului.

Marți seara târziu, opt camioane cu apă, alimente și medicamente au intrat în Gaza din Egipt. Agențiile ONU au declarat că este nevoie de livrări de peste 20 de ori mai mari decât cele actuale pentru cei 2,3 milioane de locuitori din îngusta fâșie de coastă.

La Națiunile Unite, Statele Unite și Rusia au prezentat planuri rivale privind ajutorul umanitar pentru civilii palestinieni. Washingtonul a cerut pauze, iar Rusia dorește un armistițiu umanitar.

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

Un club a fost amendat pentru că oferea băuturi gratis femeilor în funcție de mărimea sutienului
Articolul anterior
Șoc pentru un șofer din Capitală care și-a găsit mașina vandalizată
Articolul următor