Lilu: ,,Câte emoții, prima pască coaptă și primele ouă vopsite ecologic în atâtea culori”

În acest an, profitând de timpul maxim petrecut alături de familia sa, Lilu s-a pregătit de Paște ca o gospodină adevărată. Dacă în ceilalți ani, mergea cu familia la țară și toate responsabilitățile erau pe seama mamei, anul acesta prezentatoarea TV a trebuit să treacă de una singură testul la bucătărie și s-a descurcat de minune.

separator

Lilu a copt pentru prima oară o pască și a vopsit ouă cu ingrediente naturale. Vedeta și-a împărtășit emoțiile cu prietenii săi virtuali:

,,Doamne câte emoții – prima pasca coaptă din viața. La telefon de la mama am primit instructajul. Chiar dacă in ceilalți ani eram alături de ea prin Bucătărie sau Sarai când cocea pasca, niciodată nu am făcut-o eu de la A pana la Z. Fiecare gospodina e regina între “blidele” sale.

Știu ca aluatul cere nu doar mâini bune de frământat dar și inima curată, gânduri liniștite și zâmbete pe buze. Stare buna, asta mai pui in aluat nu doar faina, drojdie, ou, apa, sare, zahăr. Am frământat cu oleaca de frică. Și dacă nu îmi iese. Ma consolam cu ideea, ca faina, brânza și timp mai am mâine. Dacă nu iese, macar o pregătire temeinica am avut.

După, am învelit vasul in care stătea boțul de pâine și speranța. L-am înfășurat binișor și l-am pus pe geam, sa se încălzească la soarele blând de Aprilie. Peste fiecare 20 de minute ridicam prosopul (vechi de peste 60 de ani, țesut de surorile lui tătuca) sa văd dacă creste.

Pufos. Hu, e bine. Jumătate de drum e făcut. Acum trebuie sa împletesc. Am lăsat uleiul făcut de tata, la moara din sat, sa se prelingă printre degete și la treaba. Sper sa fie la fel de ușor și plăcut ca și împletitul cosițele fetelor. Încă zeci de minute de așteptare. Momente in care am avut timp sa gândesc. Sa mulțumesc pentru ca am avut din ce face și ca am avut cu ce face. Despre asta e Paștele – sa mulțumești pentru viața, șansa, familie, timp”.

De asemenea, vedeta a vopsit ouăle pentru masa de Paști. Și cum este o militantă adevărată a produselor ecologice, Lilu a dezvăluit secretele sale:,,Mama natura ne oferă atâtea soluții sanatoase atât pentru noi cât și pentru planeta. Va dați seama câte chimicale sunt in coloranții din comerț – iar ulterior aceste substanțe ajung in organismul copiilor nostri.
Iată cum am reușit sa obțin culori frumoase cu ajutorul legumelor și condimentelor.

Culoarea roșie – din cojile a 7-8 cepe roșii și o sfecla roșie mică. Se fierb cojile de ceapa și sfecla. După scurgi apa rămasă, fără coji, dacă rămân se pot depune pe oua și nu ies colorate uniform. In apa colorata am pus la fiert ouăle timp de 10 min. Apoi am lăsat încă timp de 2 ore.

Albastre – din frunzele de varza roșie. Eu am folosit o căpățâna mică, am pus-o la fiert vreo 20 min. Iarasi in apa colorata strecurata am pus la fiert ouăle. 10 min la fiert. Dupa ce le-am luat de pe foc le-am lăsat încă vreo 2 ore.

Galbene – din curcuma, am cumpărat un pliculeț de condiment (din market) probabil erau vreo 30 de g. Iarăși am fiert ouăle in apa cu curcuma și le-am mai lăsat vreo 2 ore. După ce se usucă pentru a le oferi strălucire le puteți tampona cu un prosop înmuiat in ulei.

Important: pentru culoare cât mai pronunțată alegeți oua cu coaja albă. Spălați si degresati ouăle înainte de folosire. Lăsați ouăle in apa rece vreo 20 min înainte de a le pune la fierbere, ca sa nu se spargă. Pentru a se prinde culoarea mai bine am folosit câteva linguri de oțet la fiecare fiertura. Pentru culori mai pronuntate, și dacă aveți loc destul in frigider – le puteți lasă pe noapte in apa colorată”.  

”Clasă de detenție”, introdusă în școlile din România pentru elevii care deranjează orele

Ministerul Educației din România a propus o nouă măsură disciplinară pentru elevii care perturbă orele: aceștia ar putea fi reținuți într-o sală specială sub supravegherea unui profesor, unde vor trebui să citească sau să rezolve fișe de lucru, scrie presa română.

Propunerea este inclusă în proiectul de Statut al Elevului 2024, publicat pentru consultare publică miercuri seară, 12 iunie, informează edupedu.ro.

Conform acestui proiect, profesorii vor avea posibilitatea de a trimite elevii deranjanți într-o sală dedicată, chiar în timpul orei respective. Acolo, activitățile pe care elevii le vor desfășura, precum „lectura suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”, vor fi stabilite de profesorul sau cadrul didactic auxiliar responsabil de supravegherea lor. Încă nu este clar dacă elevilor reținuți li se va consemna absență.

Propunerea acestei măsuri a fost inițiată pe 11 aprilie 2023 de sindicatele angajaților din Învățământ. La acel moment, cu o lună înainte de marea grevă a profesorilor, FSE „Spiru Haret” a sugerat și reintroducerea exmatriculării elevilor, amenzi pentru părinți, și includerea notei la purtare în calculul pentru admiterea la liceu sau la Bacalaureat.

Reprezentanții FSE „Spiru Haret” au explicat anul trecut că această formă de detenție ar presupune ca elevii să petreacă timp într-o sală după ore, sub supravegherea unui cadru didactic, pentru a reflecta asupra comportamentului lor.

Ministerul Educației a invitat publicul să își exprime opiniile și sugestiile cu privire la proiectul de Statut al Elevului 2024, subliniind importanța participării comunității la procesul de îmbunătățire a sistemului educațional.

UPDATE

Ministerul Educației a emis următoarea precizare, după ce Edupedu.ro a scris că aceasta sală ar fi de detenție:

„Având în vedere folosirea eronată, în spațiul public, a sintagmei „sală de detenție”, cu referire la una dintre prevederile proiectului de Statut al elevului, vă comunicăm că sintagma respectivă nu se regăsește în cuprinsul documentului și este o asociere cu un concept care, în proiectul propus de Ministerul Educației, are alt scop.

sursa

O companie aeriană de la noi a inaugurat cursa directă spre Praga

Data de 17 iunie 2024 este marcată de un eveniment important pentru Republica Moldova și Cehia. În această zi a fost inaugurată cursa directă Chișinău – Praga, operată de către compania aeriană Flyone, scrie unimedia.md.

Ambasadorul Republicii Moldova în Cehia, Alexandru Codreanu, care a participat la evenimentul de lansare a cursei aeriene directe Chișinău-Praga, a salutat inaugurarea cursei aeriene directe Chișinău – Praga, subliniind că noile oportunități de călătorie vor spori contactele inter-umane și de afaceri între statele noastre, contribuind astfel la consolidarea cooperării bilaterale moldo-cehe în domeniile comercial-economic și turism și facilitând călătoriile cetățenilor Republicii Moldova, iar țara noastră urmând a fi mai accesibilă și mai atractivă pentru turiștii și oamenii de afaceri din Cehia.

Directorul General FLYONE, Mircea Maleca, a declarat: “De acum ne putem mândri de faptul că solicitările oamenilor au fost îndeplinite și am reușit să lansăm zboruri directe. În viitor, intenționăm să lansăm și alte destinații atractive, consolidând astfel rețeaua noastră de zboruri și oferindu-le pasagerilor opțiuni potrivite pentru a conecta cele mai importante orașe din Europa.”

La bordul aeronavei, pasagerii au fost avut parte de o serie de surprize și cadouri speciale, într-o atmosferă festivă. Echipajul de cabină a fost pregătită să ofere o experiență de neuitat, iar la aterizarea în Aeroportul din Praga, aeronava a fost întâmpinată cu turnuri de apă.

Cu o frecvență de 2 ori pe săptămână, orarul va fi organizat astfel:

Luni:

Chișinău (RMO) 13:40 – Praga (PRG) 14:40

Praga (PRG) 15:40 – Chișinău (RMO) 18:30

Vineri:

Chișinău (RMO) 07:10 – Praga (PRG) 08:10

Praga (PRG) 09:10 – Chișinău (RMO) 12:10

Pentru mai multe informații despre orarul zborurilor și rezervări, accesați flyone.eu sau în aplicația mobilă FLYONE.

O maşină a luat foc într-o benzinărie din sectorul Buiucani. Automobilul era staționat

Un automobil care staționa într-o stație peco a fost cuprins de flăcări. La fața locului au intervenit 2 echipaje de pompieri și ambulanța. Totul s-a întâmplat în sectorul Buiucani al Capitalei, scrie stiripesurse.md.

Potrivit Lilianei Pușcașu, ofițerul de presă al IGSU, a ars secțiunea motorului a autovehicului, din acest motiv s-a declanșat incendiul.

Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

Șeful Institutului de Virologie din Wuhan: ,,Acest virus nu provine de aici”
Articolul anterior
Costi Burlacu și Corina Țepeș: ,,Sărbătoare de Paști petrecută acasă”
Articolul următor