Lista evenimentelor culturale unde poți merge la începutul lunii septembrie

Începutul toamnei se anunță unul bogat în evenimente culturale și artistice. Fie că este vorba despre spectacole, concerte sau alte evenimente, cei care doresc îşi pot planifica agenda și alege unde să meargă împreună cu familia, prietenii și cu cei dragi. Mai jos, găsești o listă a evenimentelor din Capitală care vor avea loc în prima jumătate a lunii septembrie.

separator

3 septembrie – spectacolul ,,Casa mare”, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Legendara „Casa Mare” a lui Ion Druță revine pe scena Naționalului de la Chișinău în regia edificatoare a lui Alexandru Cozub. În rolurile principale evoluează mai mulți actori moldoveni: Margareta Pântea și Victor Nofit, alături de Vitalie Rusu, Doina Severin, Sandu Leancă, Angela Ioan–Cărăuş, Valentin Zorilă, Nicu Suveică, Dumitru Stegărescu, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Cornelia Maoros-Suveică, Mihaela Damian-Oistric, Olga Guţu-Cucu. Piesa tratează valori des întâlnite în creația lui Druță: relația dintre uman și moral, sacru şi profan, ecologia naturii și ecologia spiritului, impactul tehnologizării, aspectele memoriei şi ale istoriei.

3 septembrie – Concert de muzică italiană

Un concert pentru iubitorii de muzică clasică va avea loc astăzi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”. Vor evolua Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, dirijor – Massimiliano Donninelli (Italia)

6 septembrie – spectacolul ,,Frumoasa călătorie a urșilor panda”, Teatrul Studio Geneza Art

Spectacolul rupt din cotidian cu subiect încărcat de valențe simbolice. Un delir… O bucurie fără margini şi o abandonare de sine, care depăşeşte orice aşteptare, orice idee cinică sau neconcepută despre iubire … Dorinţa de a se contopi şi de a dispărea în iubire, ia proporţii absolute ale dizolvării în neant… Urşii panda… Vă așteaptă un spectacol de atmosferă şi relaxare.

7 septembrie – spectacolul ,,Căldura în Noiembrie”, Teatrul „Eugène Ionesco”

Premiera acestei luni, relateaza despre Alex, un medic american cu renume mondial, se întoarce în orașul sau de bastina, situat undeva pe litoralul Marii Negre, în Bulgaria, de unde a emigrat, mai bine zis a fugit,acum 40 de ani. În taverna unde si-a petrecut cei mai frumosi ani ai tineretii, el o întîlneste pe fosta lui iubită, Elena. Două cupluri, două povesti. Aceleași probleme, aceleași întrebări…fără răspuns.

7 septembrie – spectacolul ,,Macbeth”, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet ,,Maria Bieşu”
7 septembrie – spectacolul Coco Chanel, la Teatrul Studio Geneza Art

Spectacolul „Coco Chanel – Oglinzi” este realizat după cartea lui Edmonde Charles-Roux, de asemenea axat pe interviuri și publicații. De ce „Oglinzi”? Un spectacol despre o femeie celebră, o personalitate impunătoare, între pasiuni, tragedii personale și libertatea de expresie artistică. Costumele sunt semnate de designerul Evgheni Hudorojcov. „Dintotdeauna am fost marcată de destine celebre. Pasionată de oameni Mari și modul lor de a se integra memorabil și distinct în cotidian. Cred în personaje care amprentează puternic istoria”, ne spune Daniela Burlaca.

8 septembrie – Romeo și Julieta, Teatrul Naţional de Operă şi Balet Maria Bieşu

8 septembrie – Labirint, Teatrul Studio Geneza Art

La final de stagiune, Teatrul ”Geneza Art” vine cu o premieră incendiară, ce poartă semnătura inconfundabilă a regizoarei Daniela Burlaca. ”Labirint” – o comedie despre relații umane exprimate prin iubire, prietenie, dar și instincte carnale, doar că aceste relații se ciocnesc cap în cap. În textul de un comic tăios al dramaturgului Rajiv Joseph, unul dintre cei mai în vogă dramaturgi şi scenarişti americani, sunt aduse în lumină toate succesele şi eşecurile personajului TY, poet și profesor universitar, ce reinterpretează mitul unui Don Juan modern, fascinat de varietatea personalităților feminine.

16 septembrie – Concert de gală, Teatrul Naţional de Operă şi Balet Maria Bieşu – Evenimentul Cultural al Anului 2018

Legendarul tenor liric, supranumit și „băiatul cu voce de aur” – Juan Diego Florez, cel care în 2002 scrie istoria la Teatro alla Scala și ridică în picioare publicul de la Metropolitan Opera, vine la Chișinău, unde, alături de marea noastră soprană, Valentina Nafornița, va bucura publicul prezent la cel mai prestigios eveniment cultural al anului! Mai multe detalii poți afla pe afisha.md.

16 septembrie – Festivalul de Artă și Creativitate Steaua de Cristal, la Teatrul Verde

Centrul Filantropic “STEAUA DE CRISTAL” ,organizeaza pe data de 16 septembrie 2018 Festivalul- Concurs de Arta si Creativitate “Steaua de Cristal”,editia a V-a . Obiectivul General al FESTIVALULUI este stimularea implicării sociale a copiilor, prin mijloace artistice, sprijinirea integrării copilor cu cerințe educaționale speciale, prin implicarea acestora în activități de natura artistică. Acest eveniment propune o formă noua a comunicării și stimularea creativităţii copiilor prin implicarea și atragerea lor în lumea feerica a Artelor. Mai multe detalii poți afla pe afisha.md.

Vezi mai multe pe afisha.md

Președintele Donald Trump într-un interviu pentru Time, la 100 zile de la al doilea mandat: „Crimeea este a ruşilor. Obama este cel care le-a dat-o şi nu eu”

Crimeea va rămâne sub control rus”, a declarat preşedintele american Donald Trump într-un interviu acordat revistei Time şi publicat vineri, cu ocazia primelor 100 de zile ale celui de-al doilea mandat al său.

„Crimeea va rămâne sub controlul Rusiei, Zelenski înţelege asta şi toată lumea înţelege că este sub controlul lor de mult timp”, declară Trump.

„Încă o dată, acesta este războiul (fostului preşedinte democrat Barck) Obama. Este un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată. Eu îl numesc războiul care nu ar fi trebuit să aibă loc”, a menționat Trump.

„Crimeea este a ruşilor. Barack Hussein Obama este cel care le-a dat-o şi nu eu”, a insistat el, scrie News.ro.

Un plan de pace american propus Kievului recunoaşte cuceririle Rusiei. Potrivit site-ului american Axios, acest plan prevede recunoaşterea „de jure” către Statele Unite a suveranităţii ruse în Crimeea anexată în 2014 şi recunoaşte „de facto” controlul Rusiei asupra regiunilor Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, ocupate în prezent în întregime sau parţial de forţe ruse.

„Cred că declanşarea războiului a avut loc atunci când ei au început să vorbească despre aderarea la NATO”, a mai spus Trump în interviu.

„Dacă nu ar fi vorbit despre acest lucru, ar fi fost mult mai puţine şanse ca el să izbucnească”, a declarat preşedintele Statelor Unite în acest interviu-fluviu realizat cu ocazia marcării a 100 de zile de la revenirea sa la Casa Albă.

„Nu cred că Ucraina va putea adera vreodată la NATO”, a mai spus el. „Cred că pacea (în Ucrana) este posibilă. Cu mine ca preşedinte, este posibilă, chiar foarte probabilă. Dacă altcineva este preşedinte, nicio şansă”, a mai declarat Trump.

Fiul unei directoare din CIA a murit în Ucraina luptând pentru armata rusă

Fiul directoarei adjuncte a unui departament al Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) a murit în războiul din Ucraina, în timp ce lupta în armata rusă, relatează vineri agenţia EFE, citată de Agerpres.

Americanul Michael Gloss, în vârstă de 21 de ani, a anunţat pe 13 august 2023, într-o conversaţie cu prieteni ai săi, că se află în Rusia, la Vladikavkaz, capitala Osetiei de Nord. Nici o lună mai târziu, pe 5 septembrie, numele său a apărut în baza medicală de date a Moscovei, în evidenţa unui comisariat militar cunoscut pentru recrutarea de combatanţi străini.

Ulterior, el a fost dus la un centru de instrucţie militară din regiunea Moscova, unde a fost identificat în mai multe videoclipuri de pe reţelele sociale, înregistrate de mercenari nepalezi, în care tânărul american apărea îmbrăcat în uniformă militară.

Michael Gloss şi-a accesat ultima dată contul de social media pe 14 martie 2024, iar două săptămâni mai târziu divizia în care era înrolat a înaintat către poziţiile armatei ucrainene.

El a murit pe 4 aprilie 2024 şi a fost înmormântat opt luni mai târziu în comitatul său natal, Fairax, lângă Washington.

Tânărul american călătorise anterior prin lume în misiuni umanitare, inclusiv în Turcia, în urma cutremurului devastator din 2023.

Prietenii şi familia spun că era preocupat de ecologie, dar şi de politici sociale, şi foarte ostil faţă de politica externă a SUA. Ei afirmă că nu au observat la el vreo simpatie faţă de Rusia.

Mama sa, Juliane Gallina, lucrează de peste 30 de ani în serviciile secrete americane, activând, de asemenea, în armată, iar din februarie 2024 este directoare adjunctă în departamentul pentru inovaţie digitală al CIA.

Tatăl său, Larry Gloss, veteran al Marinei şi participant la operaţiunea „Furtună în Deşert”, pentru eliberarea Kuweitului după invazia irakiană, a avut şi el legături cu serviciile de informaţii americane prin activităţi în sectorul de securitate cibernetică.

Sportivii moldoveni au obținut trei medalii la Campionatul European de Sambo

Lotul național de sambo al Republicii Moldova a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat seniorilor, care s-a desfășurat în orașul Limassol, Cipru.

Veaceslav Plămădeală a cucerit medalia de argint în categoria de greutate de 79 kg, aceasta fiind cea mai bună prestație a lotului național.

Lucian Brai a obținut medalia de bronz la proba combat sambo, în categoria de 71 kg.

Vera Zorea a ocupat locul III în categoria de 54 kg, obținând a treia medalie pentru Republica Moldova.
 
Campionatul European de Sambo s-a desfășurat pe 2 și 24 aprilie.

Oamenii slabi au un stomac mai mic decât cei grași?
Articolul anterior
Ziua de naștere a Galinei Tomaș cu peste 100.000 de femei
Articolul următor
Close menu