Lista țărilor ,,verzi” în care vom putea călători fără restricții începând cu 15 iunie

În următoarele săptămâni, fiecare țară va lua propriile decizii cu privire la relaxarea restricțiilor de călătorie și carantinarea la revenirea în țară, în funcție de destinația de călătorie. În acest sens, se pare că țările vor fi împărțite în mai multe categorii.

separator
Cehia a anunţat luni că, începând de la 15 iunie, le va permite cetăţenilor săi să se deplaseze în majoritatea ţărilor europene fără a mai fi obligaţi să prezinte la întoarcere dovada unui test negativ la noul coronavirus, acelaşi regim urmând să-l aibă pe teritoriul său şi cetăţenii a 19 state considerate sigure din punctul de vedere al riscului de transmitere a virusului, informează Reuters şi app.

„Putem începe să călătorim în Europa din 15 iunie”, a comunicat ministrul sănătăţii, Adam Vojtech, pe Twitter, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

De la data respectivă, statele europene vor fi plasate în trei categorii, cu un sistem de coduri de culori, în funcţie de riscul de transmitere a coronavirusului.

Cehia a relaxat deja cea mai mare parte a restricţiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19. Hotelurile şi restaurantele s-au redeschis la 25 mai, dar turismul a fost afectat în perioada în care trecerea frontierei a fost permisă doar pentru tranzit, pentru oamenii de afaceri şi studenţii din UE, precum şi pentru unii cetăţeni din afara UE care muncesc sezonier sau în domeniul îngrijirilor.

Din 15 iunie, cehii vor putea călători fără restricţii în 19 ţări verzi, categorie în care au fost plasate statele vecine Germania, Austria, Polonia şi Slovacia, precum şi Ungaria, România, Bulgaria sau alte ţări considerate ‘sigure’, printre care Croaţia, Grecia, Cipru, Elveţia, statele baltice, Finlanda, Norvegia, Islanda.

Cetăţenii din aceste ţări vor putea intra în Cehia fără a fi obligaţi să facă dovada unui test negativ la noul coronavirus, a precizat ministrul sănătăţii.

Guvernul de la Praga a plasat Franţa, Spania, Portugalia, Italia, Irlanda, Danemarca, Olanda şi Belgia în categoria ‘portocalie’, în care propriii cetăţeni vor putea călători fără restricţii. În schimb, cetăţenii statelor respective vot trebui să prezinte dovada unui test negativ.

Marea Britanie şi Suedia au fost plasate în categoria ‘roşie’, cu cel mai mare risc, ceea ce înseamnă că atât cehii reveniţi din aceste state, cât şi cetăţenii celor două ţări vor fi obligaţi să facă dovada unui test negativ.

Guvernul ceh a mai decis ca, începând din 8 iunie, la evenimente să fie permisă participarea a cel mult 500 de persoane, urmând ca ulterior acest prag să fie ridicat la 1.000.

În majoritatea zilelor din mai, Cehia a raportat mai puţin de 100 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Numărul total al celor infectaţi a fost de 9.286, dintre care până acum 6.642 au fost declaraţi vindecaţi, iar 321 au decedat.

După 30 iunie, vom afla ce decizie vor lua autoritățile din Republica Moldova în privința măsurilor legate de călătorii și carantinare.

Georgia a adoptat legea „agenților străini” inspirată din Rusia. Protestele violente din țară continuă

Georgia a adoptat marţi  un proiect controversat de lege privind „influenţa străină”, în pofida unor manifestaţii de amploare împotriva acestui text care, potrivit criticilor, deturnează această ţară de la Uniunea Europeană şi o orientează către Moscova, relatează AFP. Protestele s-au ținut lanț în ultimele zile, 50.000 de persoane participând la acestea, scrie digi24.ro

Conform noii legi, orice ONG sau organizaţie media ce primeşte din străinătate cel puţin 20% din finanţarea sa va fi obligată să se înregistreze ca „organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine”, potrivit Agerpres.  Miercurea trecută, deputaţii georgieni au votat în a doua lectură, cu 83 de voturi pentru şi 23 voturi contra, textul în cauză pe care partidul aflat la putere, Visul Georgian, dorea să îl vadă adoptat definitiv până la jumătatea acestei luni. Preşedinta ţării Salome Zurabişvili, care este în conflict cu partidul aflat la putere, ar urma să se opună prin veto. În Georgia, numeroase proiecte de promovare a democraţiei funcţionează cu bani din partea Uniunii Europene sau a SUA. Partidul Visul Georgian susţine că scopul legii este o mai mare transparenţă, în timp ce criticii se aşteaptă ca legea să fie folosită pentru a opri fluxul acestor fonduri şi pentru a persecuta forţele pro-occidentale. 

Un grup de orci a scufundat un iaht în Strâmtoarea Gibraltar

Un iaht care naviga prin strâmtoarea Gibraltar a fost atacat de un grup de orci. Ambarcațiunea s-a scufundat în largul coastelor. Cei aflați la bord au declanșat alarma și au fost salvați de un alt vas aflat în apropiere, scrie evz.ro.

Un grup de orci au scufundat un iaht care naviga în apropierea Strâmtorii Gibraltar, la aproximativ 26 de kilometri distanţă de Capul Spartel din Maroc. În ajutorul membrilor care se aflau la bordul navei a fost trimis un elicopter.

Potrivit mai multor surse media spaniole, printre care cotidianul El Pais, care citează Serviciul spaniol de salvare maritimă, cei care se aflau la bordul iahtului lung de 15 metri au auzit inițial o serie de lovituri înfundate în dimineața zilei de duminică, asupra carenei ambarcațiunii.

Orcile au deteriorat cârma ambarcațiunii. Odată ce apa a început să intre la bordul iahtului, marinarii au apelat serviciile de urgență.

Ministerul Transporturilor din Madrid a anunțat că în sprijinul marinarilor au intervenit un elicopter trimis din Spania și un petrolier aflat în apropiere. La o oră după apelul către serviciile de urgență, echipajul a fost transferat în siguranță la bordul petrolierului. Cu toate acestea, iahtul nu a mai putut fi salvat și s-a scufundat la scurt timp după aceea.

Deși au fost denumite de obicei „atacuri”, oamenii de știință preferă să folosească termenul „interacțiuni” pentru a descrie acest comportament al balenelor care a fost observat doar în acea zonă maritimă.

S-ar putea ca animalele să fi avut un comprtament jucăuș, însă există posibilitatea ca acesta să fie și o reacție la o experiență negativă anterioară cu o altă ambarcațiune.

În ultimii patru ani au avut loc șapte incidente de acest tip

Acesta este al șaptelea incident de acest gen înregistrat după 2020. Conform ipotezelor oferite de experiții care studiază comportamentul acestor animale inteligente, orciile s-au lovit pur și simplu de iaht.

Aceiași cercetători susțin că orcile implicate în acest incident fac parte dintr-un grup de 37 de exemplare care trăiesc în apele situate între nordul Peninsulei Iberice și Strâmtoarea Gibraltar, conform informațiilor oferite de sursa citată. Cu toate astea, motivul pentru care orcile au reacționat astfel de-a lungul ultimilor ani nu este cunoscut.

A încercat să mituiască polițiștii, după ce a fost prins fără permis și beat criță la volanul unui BMW

A propus mită polițiștilor, după ce a fost depistat fără permis și în stare de ebrietate avansată la volanul unui BMW.

În cadrul activităților de patrulare desfășurate în raionul Orhei, pe o stradă din Dișcova, polițiștii au somat oprirea unui BMW condus haotic.

Persoana de la volan a ignorat cerințele polițiștilor și a accelerat, refuzând să oprească.
După repetate avertismente, acesta a oprit pe un drum secundar.

La volanul mașinii se afla un tânăr de 25 de ani, locuitor al raionului Orhei, care nu deține permis de conducere.

În timpul discuției, polițiștii au sesizat un miros puternic de alcool, fiindu-i solicitată tânărului testarea alcoolscopică.
Pentru a nu fi documentat, acesta a încercat să ofere polițiștilor mită, cu toate că a fost avertizat cu privire la consecințele penale.

Testarea alcoolscopică a stabilit o concentrație de 1.13 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Cadavrul unui nou-născut a fost găsit într-o gunoiște. Descoperire macabră la Dubăsari
Articolul anterior
O tânără din Moldova a fost transportată cu un echipaj Smurd de la Chișinău la București
Articolul următor