Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Lituania pentru că a amendat o companie care a folosit simboluri religioase pentru a vinde haine. Decizia CEDO sună astfel: „Nu poți limita libertatea de exprimare”, așa că simbolurile relgioase pot fi folosite în reclame, chiar dacă sunt considerate blasfemie.
Instanța de la Strasbourg a constatat că autoritățile din Lituania au „dat prioritate absolută protejării sentimentelor persoanelor religioase”. Cazul datează din 2012, când autoritățile în domeniu din Lituania au amendat o companie care s-a folosit de imaginile lui Iisus și Fecioarei Maria pentru a-și vinde hainele. Reclamată la CEDO, Lituania se face acum vinovată că „a încălcat dreptul la libertatea de exprimare” a societății, scrie site-ul baltic.course.com.În 2012, o companie de îmbrăcăminte din Lituania a lansat o campanie publicitară în care a folosit imaginea unui bărbat și a unei femei cu aureolă. El purta blugi și își arăta tatuajele. Ea era îmbrăcată în alb și avea un colier de perle în mână. Cele două imagini erau însoțite de texte precum: „Iisuse, ce pantaloni!”, „Dragă Maria, ce rochie!” și „Isus și Maria, ce purtați!”.
Panourile publicitare au afișate în toată țara, declanșând numeroase proteste care au necesitat intervenția Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Consumatorului din Lituania. Această autoritate a stabilit că reclamele au încălcat prevederile referitoare la „morala publică” și a amendat compania de îmbrăcăminte cu suma de 580 de euro.
CEDO crede însă altceva: „În opinia Curții, nu se poate presupune că toți cei care au indicat că aparțin religiei creștine ar considera în mod necesar reclamele ca fiind ofensatoare, iar Guvernul nu a furnizat nicio dovadă contrară. Cu toate acestea, presupunând chiar că majoritatea populației lituaniane a găsit reclamele ca fiind ofensatoare, Curtea reamintește că exercitarea drepturilor Convenției de către un grup minoritar nu poate fi condiționată de acceptarea ei de către majoritate”.
Potrivit ultimului recensământ al populației din 2011, aproximativ 77% dintre lituanieni sunt romano-catolici.
Cazul copilei care a stat o noapte la marginea unei păduri, alături de un cățel care a păzit-o, i-a copleșit pe polițiști
Cazul copilei care s-a rătăcit, zilele trecute, și a stat o noapte la marginea unei păduri, alături de un cățel care a păzit-o, i-a copleșit pe polițiști.
Toată noaptea, polițiștii din Dubăsari au căutat o minoră dintr-o localitate din raion, după ce, în jurul orei 20:00, mama acesteia a anunțat că fata a plecat la bunica într-un alt sat, iar după patru ore de la plecare, copila nu a mai ajuns la destinație. Pentru că fata nu avea telefon la ea, coordonatele sale nu puteau fi stabilite.
După o noapte întreagă de căutări, în dimineața de 4 ianuarie, în jurul orei 09:40, fata a fost găsită într-un lan de la marginea pădurii, acolo unde a petrecut toată noaptea. Aceasta nu a fost victima vreunei infracțiuni.
Fata a ales un drum mai scurt, prin pădure, dar s-a rătăcit. Copilei i s-a alăturat un câine care a stat lângă ea toată această perioadă.
Cazul i-a copleșit pe polițiști, așa că aceștia au venit cu un mesaj plin de emoție:
”Vă amintiți cazul fetiței care, după o noapte de căutări, a fost găsită la marginea pădurii, alături de cățelul care i-a fost sprijin și protector?
Acea misiune de căutare a lăsat o amprentă profundă în sufletele colegilor noștri din Dubăsari, iar de Crăciun, polițiştii au decis să le facă o vizită surpriză celor doi prieteni.
I-au găsit în curtea casei jucându-se, o imagine care topește inimi și demonstrează că bunătatea, loialitatea și prietenia nu au nevoie de cuvinte
Fetița l-a numit pe noul ei prieten “Oreo”, un nume pe care îl strigă acum cu drag și recunoștință.”, se arată în mesajul Poliției.
A fost stabilită data alegerilor prezidențiale din România
Alegerile prezidențiale din România vor avea loc în 4 și 18 mai, primul și respectiv al doilea tur de scrutin, a decis, miercuri seara, coaliția de guvernare. Partidele din coaliție au reconfirmat și susținerea pentru candidatura lui Crin Antonescu la Președinție, scrie g4media.ro.
Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă, după ședința coaliției.
„În prima ședință a Coaliției din acest an, formațiunile politice au convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc la data de 4 mai, iar turul al doilea să aibă loc la data de 18 mai.
Decizia ține cont de nevoia ca turul I al alegerilor să aibă loc în același timp cu alegerile parțiale din anumite județe (alegeri pentru primari în 13 comune, pentru Primăria Bușteni, Primăria Zalău și Consiliul Județean Bihor) și cu necesitatea ca datele alegerilor să nu se suprapună cu sărbătorile de Paște și Florii”, se arată în comunicat.
Săptămâna viitoare Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență și Hotărârea de Guvern necesare respectării deciziilor coaliției, precizează sursa citată.
Campania și alegerile ar urma astfel să fie organizate după Paște, celebrat în 20 aprilie atât de ortodocși, cât și de catolici.
Reamintim că PNL, UDMR și partidele de opoziție au cerut public ca alegerile prezidențiale să fie organizate înainte de Paște, dar PSD a temporizat calendarul.
Curtea Constituțională (CCR) a decis pe 6 decembrie anularea alegerilor prezidențiale, potrivit unui comunicat. CCR nu a explicat motivele, dar decizia a venit după desecretizarea informațiilor de la serviciile secrete care au documentat imixtiunea unui ”actor statal” în campania candidatului Călin Georgescu.
CCR a mai decis că procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, guvernul urmând să stabilească o nouă dată. Acest lucru înseamnă că alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.
Anularea alegerilor a avut loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri.
Pentru câte zile mai are gaz Transnistria
Regiunea transnistreană, deconectată de la livrările Gazprom, mai are gaze pentru 24 de zile, potrivit datelor prezentate miercuri în aşa-zisul Consiliu de Securitate de la Tiraspol, convocat de liderul separatist Vadim Krasnoselski, scrie safenews.md.
Localităţile din stânga Nistrului consumau în medie 270 de mii de metri cubi de gaze pe zi, iar în acest moment regiunea transnistreană mai are o rezervă de 13 milioane de metri cubi.
În contextul crizei energetice, întreprinderile din regiune sunt încurajate să îşi desfăşoare activitatea în timpul nopţii, când consumul de energie este mai redus.
Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care funcţionează acum pe bază de cărbune, poate produce un maxim de 150 MW, din care 23 MW sunt necesari pentru propriile procese. Diferenţa este completată de energia generată de hidrocentrala de la Dubăsari.
În partrea dreaptă a Nistrului, necesarul de energie electrică pentru data de 8 ianuarie era acoperit integral pentru ziua de miercuri, potrivit companiei de stat Energocom. „Pentru ziua miercuri, 8 ianuarie, este preconizat un consum comparabil de energie electrică cu ziua de 7 ianuarie. SA Energocom a rezervat integral capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum. Astfel, pe lângă producţia locală de la centralele de termoficare din Chişinău şi Bălţi, sursele de energie regenerabile locale, restul electricităţii va fi achiziţionată din import şi de pe bursă”, a anunţat Energocom, relatează NewsMaker.
Deficitul de curent electric al malului drept al Nistrului (controlat de autorităţile constituţionale) este asigurat din importuri, preponderent din România.