Localități din Lugansk, atacate de 25 de ori timp de o zi

Rușii au atacat de 25 de ori localități din regiunea Lugansk. Anunțul a fost făcut de administrația publică locală, care precizează că au fost cuprinse de flăcări cel puțin 12 case. 

Localități din Lugansk, atacate de 25 de ori timp de o zi. Cel puțin 12 case au fost cuprinse de flăcări

Șeful constituțional al administrației locale din Lugansk, Serghei Gaidai, a relatat pe rețelele de socializare că douăsprezece atacuri inamice au fost  combătute în Donbas timp de 24 de ore. Printre ele se numără șase tancuri, cinci sisteme de artilerie, douăzeci și două de unități de blindate de luptă și opt vehicule inamice au fost distruse, scrie realitatea.md.

Rușii au deschis focul de 25 de ori, iar cea mai afectată este localitatea Girsky, unde sunt cel puțin 12 case avariate, dintre care 10 distruse de flăcări. De asemenea, în Severodonețk s-a deschis focul asupra  mai multor blocuri, dar și asupra unui depozit.

Cel puțin trei persoane au fost scoase de sub ruine. Armata ucraineană și serviciile umanitare încearcă să desfășoare coridoare umanitare în regiune, însă din cauza bombardamentelor, dar și a refuzurilor unor localnici să își părăsească locuințele, procesul este dificil.

Potrivit oficialului, în zonele din Lugansk care încă nu au fost ocupate de ruși se află circa 60.000 de persoane. Întreaga regiune nu are apeduct, conectate la gaz au rămas doar nouă localități, iar zeci de mii de persoane rămân în beznă, deoarece și curentul electric lipsește.

Președinta Maia Sandu se află într-o vizită de lucru în Germania

Șefa statului efectuează, în perioada 17-18 mai, o vizită de lucru în Republica Federală Germania. Vizita subliniază angajamentul continuu al Republicii Moldova și al Germaniei pentru consolidarea relațiilor bilaterale în contextul aderării țării noastre la Uniunea Europeană. 

În cadrul vizitei, Președinta Maia Sandu va avea întrevederi cu liderii germani:  Președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, Cancelarul federal, Olaf Scholz  și cu Președinta Bundestagului, Bärbel Bas. Președinta va aborda subiecte cum ar fi sprijinul Germaniei pentru economia Moldovei afectată de războiul din Ucraina, procesul de aderare la UE și cooperarea pentru stabilitatea regională.

Germania, țara fondatoare a Uniunii Europene și un partener de top al Moldovei, joacă un rol important în modernizarea și integrarea europeană a țării. În martie 2022, după izbucnirea războiului din vecinătate, Germania alături de Franța și România, a lansat Platforma de Sprijin pentru Moldova. Această inițiativă a mobilizat sprijin semnificativ, care a permis gestionarea eficientă a fluxului de refugiați ucraineni, consolidarea securității energetice și avansarea reformelor economice și sociale în Moldova.

Germania, de asemenea, este un partener economic esențial pentru Moldova, având multe companii care operează la noi sau achiziționează componente fabricate local. Consolidarea relațiilor comercial-economice este una din temele principale ale vizitei.

Pe lângă discuțiile de la Berlin, Președinta Sandu se va deplasa la Leipzig pentru ceremonia de decernare a premiului Robert Blum pentru Democrație 2024, sub patronajul Președintelui Steinmeier. Premiul recunoaște angajamentul ferm al Maiei Sandu față de valorile democratice și este dotat cu 25000 de euro, sumă pe care Președinta o va dona. 

De asemenea, în cadrul vizitei sale în Germania, șefa statului se va întâlni cu comunitățile de moldoveni din Berlin și Frankfurt pe Main.

Vino cu toată familia în Parcul ”Alunelul”! Duminică, 19 mai, de la mic la mare, sunteți așteptați la o sărbătoare specială în aer liber

Vino, duminică, cu toată familia în parc! Pretura sectorului Buiucani, în comun cu Direcția Protecția Copilului Buiucani și Oficiul Stării Civile Buiucani vă invită să sărbătorim, de la mic la mare, Ziua Internațională a Familiei într-un mod special, la aer liber, în Parcul „Alunelul”.

În data de 19 mai, 2024, între orele 13:00 și 18:00, sunteți așteptați la un program cultural-artistic variat, dedicat întregii familii. Vor fi momente artistice susținute de artiști locali, ateliere creative pentru copii, precum și alte surprize plăcute.

În scenă vor urca interpreți îndrăgiți: Mariana Mihăilă și Aurel Chirtoacă, iar buna dispoziție va fi susținută de ansamblurile etnofolclorice ”Șoimanii” și ”Dorurele”.

Sunteți așteptați cu drag!

Ce trăsături fizice moștenim de la mamă și ce trăsături de la tată

Te-ai întrebat vreodată de ce se pare că ai trăsături sau abilități specifice cu totul diferite de membrii familiei tale? Ei bine, se pare că unele dintre aceste trăsături pot fi fost moștenite de la un singur părinte – fie mama ta, fie tatăl tău. 

1. Culoarea părului — Moștenite de la mamă

Unele caracteristici fizice, cum ar fi culoarea părului, textura părului, linia părului, pielea și venele varicoase, sunt, de asemenea, legate de cromozomul X și tind să fie moștenite de la mama ta.

2. Înălțimea — Moștenită de la tată

Sunteți familiarizat cu expresia „e înalt ca tatăl său”? Aparent, această afirmație este susținută de știință. Înălțimea unei persoane este determinată de cel puțin 700 de variații genetice moștenite de la ambii părinți. Cu toate acestea, gena înălțimii fiecărui părinte pare să funcționeze într-un mod ușor diferit, scrie Tabu. De exemplu, genele tatălui sunt importante în stimularea creșterii și, prin urmare, a înălțimii.

3. Tipare de somn — Moștenite de la mamă

Obiceiurile tale de somn pot fi, de asemenea,  moștenite de la mama ta. Un studiu a constatat că mamele le transmit copiilor ritmurile circadiene (ciclurile naturale ale somnului și trezirii) mai mult decât tații. Aceasta înseamnă că, dacă mama ta este o bufniță de noapte sau o pasăre timpurie, s-ar putea să fii și tu.

4. Dinți strâmbi — Moșteniți de la tată

În cazurile în care tatăl are sănătatea dentară precară, copilul este mai probabil să viziteze cabinetul stomatologului mai des decât colegii săi, chiar dacă mama lui are o dantură grozavă. 

5. Dispoziție și emoții — Moștenite de la mamă

Un studiu publicat în The Journal of Neuroscience a constatat că sistemul corticolimbic al creierului, responsabil de reglarea emoțiilor și asociat cu tulburările de dispoziție, este mai probabil să fie transmis de la mamă la fiică.

6. Gropițe – Moștenite de la tată

În multe culturi, gropițele sunt văzute ca un semn al frumuseții și atractivității. Cu toate acestea, oamenii de știință descriu gropițele ca pe un defect cauzat de scurtarea mușchilor faciali. Se presupune că gropițele sunt moștenite, deoarece sunt o trăsătură genetică dominantă și sunt mai frecvent moștenite de la tată.

7. Amprente — Moștenite de la tată

Nu există 2 amprente exact la fel, deoarece sunt un model unic. Cu toate acestea, amprentele unui bebeluș pot să semene cu cele ale tatălui lor! Tiparele de amprentă sunt trăsături genetice moștenite de la tații noștri.

8. Strănut — Moștenit de la tată

Mulți dintre noi cunosc cel puțin o persoană care strănută necontrolat când se uită la soare sau la alte lumini strălucitoare. Ei bine, aceasta este  o altă trăsătură genetică de care este responsabil tatăl. Această afecțiune este cunoscută sub numele de sindrom Achoo și este mai probabil să fie transmisă din partea tatălui.

sursa

Actorul Igor Mitreanu s-a stins din viață la doar 56 de ani
Articolul anterior
Caz șocant în Peru. O femeie ”moartă” loveşte în sicriu şi anunţă că este în viaţă în timpul propriei înmormântări. Deznodământul trist al întâmplării
Articolul următor