Locuitorii Capitalei, invitați să aprindă luminițele pe Pomul de Crăciun din PMAN. Vezi programul artistic

Primăria Chişinău vă invită să petrecem sărbătorile de iarnă, împreună!

În data de 23 decembrie, vă invităm să aprindem luminiţele pe Pomul de Crăciun şi să inaugurăm Târgul de Crăciun în Piața Marii Adunări Naționale.

Vă aşteptăm în centrul capitalei începând cu ora 17:00, unde veţi avea ocazia să vă bucuraţi de un concert împreună cu artiştii preferați Corala „Vocile Primăverii”, Ansamblul de Violonişti „Divertisment”, pianiştii Iurie Mahovici şi Anatol Lapicus, ETHNO REPUBLIC cu Marcel Ştefăneţ, Nelly Ciobanu, Cornelia Ştefăneţ, Natalia Gordienko, Geta Burlacu, DARA, trupa „Brio Sonores”, Aurel Chirtoacă, Adrian Ursu, Ion şi Ruxanda Raţă, Cristina şi Sofia Scarlat, Viorica Lupu şi Ansamblul folcloric „Opincuţa”.

Seara va culmina cu un recital susținut de ȘTEFAN BĂNICĂ JUNIOR din România.

Şi în seara de Revelion, pe 31 decembrie, începând cu ora 20:30, vă așteptăm în Piața Marii Adunări Naționale la spectacolul muzical „Feerie de Revelion”!

Petrecem anul vechi și întâlnim anul 2024 alături de artiștii preferați Orchestra Moş Crăciunilor, Frații Advahov și Zinaida Julea, Ansamblul de muzică şi dansuri populare „Flueiraș”, condusă de Edgar și Marcel Ștefăneț, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Ansamblul folcloric „Romaniţa”, Ansamblul etnofolcloric „Ialoveneanca”, Nelly Ciobanu, „Brio Sonores”, Cornelia Ștefăneț, Constantin Moscovici, Veta Ghimpu-Munteanu, Lenuța Gheorghiță, Cătălin Josan, Doina Sulac, SATOSHI, DARA, dar şi cete de colindători şi dansatori.

Invitatul special – CARLA’S DREAMS.

În ajun de Crăciun de rit vechi, pe 6 ianuarie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, sunteţi invitaţi la ora 18:00 la Spectacolul de muzică populară şi obiceiuri de iarnă „Creştini, Crăciunul a Sosit!”

Vor evolua: Orchestra de muzică populară „Folclor”, prim-dirijor Petre Neamțu şi soliștii Vasile Iovu, Nicolae Paliț, Silvia Goncear, Vasile Rusu, Anatol Nunu, Viorica Moraru, Sorin Zberea, Diamanta Paterău, Valentin Butucel și Valentina Rusu, Maria Stoianov și Studioul „Buciumul”, Fanfara „Chișinău” cu Igor Rusu și Ansamblul folcloric „Romanița”, Orchestra de muzică populară „Moldovlaska” şi Adriana Ochișanu, Iulian Corochi, Corina Țepeș, Igor Cuciuc, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”.

Pe lângă Pomul de Crăciun, Târgul de Crăciun și spectacolele muzicale, în Piață Marii Adunări Naționale și în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, Primăria capitalei amenajează un patinoar, carusel, o zonă pentru a face fotografii și multe alte lucruri interesante pentru toți cei care vor ajunge în centrul orașului.

Rusia bombardează masiv căile ferate din Ucraina. „Pregătește o ofensivă de amploare”

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a „paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident, în vederea unei noi ofensive, a declarat vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii, transmite Digi24.ro cu referire la AFP și News.ro.

Infrastructura feroviară este deosebit de vitală în Ucraina, atât în transportul pasagerilor şi comerţ, cât şi armatei, deoarece de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, întregul trafic aerian civil este paralizat.

„Este vorba aici despre măsuri clasice înaintea unei ofensive de amploare, aşteptată în următoarele săptămâni”, a declarat sub protecţia anonimatului o sursă de rang înalt din sistemul securităţii ucrainene, intervievată de AFP cu privire la aceste atacuri. Scopul „este să paralizeze livrările, transportul încărcăturilor militare”, a adăugat ea.

Reţeaua de căi ferate este vizată cu regularitate în bombardamente ruse de doi ani. Atacuri au atins recent gări, ca cea din Hramatorsk, în est, unde zeci de persoane, în esenţă civili, care încercau să fugă din calea confruntărilor armate, au fost ucise în aprilie 2022.

Însă, în ultimele săptămâni, s-a constatat o intensificare a bombardamentelor care vizează infrastructuri feroviare.

Armamentul occidental este vizat

Numai joi, atacuri au atins aceste infrastructuri în trei regiuni ucrainene. În regiunea Doneţk (est), împărţită de linia frontului, trei angajaţi ai societăţii de căi ferate Ukrzaliznîţia au fost ucişi într-un atac vizând o instalaţie feroviară.

În aceeaşi zi, zece civili au fost răniţi într-un atac cu rachetă la Gara din Balaklia, în regiunea Harkov (nord-est), iar infrastructuri feroviare au fost avariate la Smila, în regiunea Cerkasî (centru).

Un bombardament masiv împotriva unor instalaţii feroviare la Dnipro şi în regiune (centru-est) a ucis o angajată a Ukrzaliznîţia şi a rănit alţi şapte la 19 aprilie. Cu o săptămână mai înainte, Gara din Sumî (nord) a fost atinsă într-un atac.

Armata rusă a revendicat vineri că a atacat un „tren cu armament occidental şi echipament militar” în localitatea Udacine, în regiunea Doneţk, şi „trupe şi echipamente” militare la Balaklia. Ea nu a prezentat date, iar aceste afirmaţii par să corespundă atacurilor evocate cu o zi mai înainte de către autorităţile ucvrainene.

Începând din martie, Rusia şi-a multiplicat atacurile vizând infrastructuri ucrainene mai ales asupra instalaţiilor energetice, dintre care a distrus o mulţime, iar mai recent asupra infrastructurii feroviare.

Rețea de informații contabile despre veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole, creată după modelul UE

În Republica Moldova va fi instituită o rețea de colectare a informației contabile privind veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole, după modelul Uniunii Europene. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat, astăzi, cu votul a 56 de deputați.

Conform proiectului, rețeaua de informații contabile agricole va fi constituită din agenția de legătură, Comitetul național și exploatațiile agricole. În calitate de agenție de legătură urmează a fi desemnat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Agenția va fi responsabilă de elaborarea planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie; stabilirea listei exploatațiilor agricole cu evidență contabilă proprie, precum și de colectarea și verificarea fișelor exploatațiilor agricole. Comitetul național al rețelei de informații contabile va fi responsabil de aprobarea planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie. Exploatațiile agricole sunt unități tehnico-economice, gestionate de un singur fermier, care se ocupă de producerea produselor agricole.

În document sunt prevăzute și cerințele referitoare la datele contabile pe care exploatațiile agricole le vor furniza, în mod benevol, autorităților naționale pentru a fi utilizate în scopuri statistice, economice și de monitorizare a politicilor agricole. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va stabili principalele grupuri de informații contabile care vor fi colectate, normele generale de colectare a informațiilor, forma și modelul fișei exploatației agricole.

Potrivit autorului proiectului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, până în prezent, evaluarea politicilor agricole s-a realizat în baza datelor prezentate de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, fără o evaluare comparativă a activităților economice a exploatațiilor agricole. Autorul mai menționează că lipsa informațiilor cu privire la veniturile și activitățile economice ale exploatațiilor agricole privează autoritățile publice de posibilitatea realizării unei evaluări obiective a performanței Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală, în special a cheltuielilor publice efectuate prin intermediul subvenționării agriculturii și mediului rural.

Proiectul de lege privind rețeaua de colectare de informații contabile despre venituri și activitatea economică a exploatațiilor agricole va intra în vigoare peste 24 de luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Meteorologii prognozează îngheț în nordul Moldovei

Serviciul Hidrometeoroogic de Stat (SHS) anunță prognoza meteo pentru intervalul 27-29 aprilie. În acest weekend, se așteaptă înghețuri în raioanele de nord.

Meteorologii spun că vremea devine stabilă pentru intervalul următor. Precipitații nu se prevăd.

Vântul va sufla din sectorul de nord slab la moderat.

Temperaturile noaptea vor fi normale pentru această perioadă, oscilând în general între +3..+8°C, iar luni între +5..+10°C. Cu toate acestea, noaptea ce urmează în raioanele de nord există pericol de îngheț la suprafața solului cu intensitatea de până la -3°C.

Pe parcursul zilei de astăzi, temperatura va crește de la +15..+20°C, până la +17..+22°C următoarele două zile.

Surpriză pentru o familie care a descoperit ceva uimitor în Pomul de Crăciun, după patru zile de când l-au amenajat
Articolul anterior
Un simplu test de salivă ar putea fi utilizat pentru depistarea cancerului
Articolul următor