Moldovenii sunt în febra pregătirilor pentru sărbătorile pascale. În cimitirele din Capitală a început curățenia, iar locuitorii orașului sunt îndemnați, în acest sens, să meargă din timp pentru a aduce în ordine mormintelor rudelor.
Potrivit Ludmilei Boțan, administratorul Î.M. „Combinatul Servicii Funerare”, tradițional, în preajma sărbătorilor pascale este desfășurată o activitate amplă de salubrizare pe suprafețele a 11 cimitire din Capitală.
În acest sens, săptămâna trecută au fost implicate 11 unități de transport, 57 de angajați și au fost evacuate 155 de metri cubi de deșeuri solide.
„Odată cu creșterea temperaturilor pozitive și a numărului zilelor însorite și a duratei lor, venim de fiecare dată cu un îndemn către toți cetățenii care au mormintele rudelor să vină din timp să facă ordine pe suprafețele mormintelor. În acest weekend am înregistrat un flux sporit de vizitatori care deja au venit, mai ales la Cimitirul Sfântul Lazăr”, a precizat Ludmila Boțan, potrivit www.stiri.md.
De asemenea, Vitalie Mihalache, șeful Direcției generale mobilitate urbană, a declarat că și în acest an călătorii vor fi asigurați cu transport spre Cimitirul Sfântul Lazăr, conform practicii anterioare.
„Vom pregăti documentația de suport necesară pentru delegarea competențelor către Parcul Urban de Autobuze, pentru pregătirea și instruirea șoferilor pentru exercițiul de transportare a pasagerilor către acest cimitir în siguranță”, a conchis Mihalache.
Tradiţii de Crăciun la moldoveni şi în alte ţări
Crăciunul este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor, plină de tradiții cum ar fi colindatul, pregătirea bucatelor, mersul la biserică. Copiii în special se adună în grupuri și merg cu colindatul din casă în casă. Acest lucru se întâmplă în ajunul Crăciunului, în data de 6 ianuarie pe stil vechi, informează unica.md.
Gospodinele gătesc colaci și bucate alese și îi așteaptă pe cei dragi să le pășească pragul. Sărbătoarea ,,Nașterea Domnului” este un prilej de bucurie care îi adună laolaltă pe toți ai casei.
Cum este sărbătorit Crăciunul în alte părți ale lumii?
Argentinienii, în ajunul Crăciunului, în jurul orei 22:00 au parte de masa tradiţională Crăciunului. După câteva ore, se bucură de priveliştea oferită de miile de lampioane lansate.
Australienii consideră că atunci când moşul ajunge în ţara lor eliberează renii şi preia cangurii, dar şi ,,6 boomerang-uri albe’’ şi îşi înlătură hainele groase în schimbul celor subţiri.
Dacă tot e vară, ce altceva ar putea face brazilienii de Crăciun decât să meargă la plajă?! O altă tradiţie a lor este oferirea de cadouri în cursul întregii luni decembrie, urmând ca în prima zi a Crăciunului să mărturisescă cine a fost, de fapt, ,,făptaşul’’.
În Canada, peste 2000 de copii iau parte la parada închinată moşului. Canadienii deţin un cod poştal utilizat pentru a primi toate scrisorile trimise de copii moşului. Nu există o adresă centralizată, aşa încât, mii de voluntari se ocupă cu răspunderea la scrisorile acestora.
În China, doar 1% din populaţie sunt declaraţi creştini. Aceştia, în ajun îşi dăruiesc mere şi cadouri.
Cei din Costa Rica îşi decorează locuinţele cu flori şi fructe. Coroniţele de Crăciun le confecţionează din chiparos, boabe de cafea şi fundiţe.
Locuitorii Danemarcii vizitează pădurile şi parcurile, având drept scop, hrănirea animalelor.
Etiopienii serbează Naşterea Domnului pe 7 ianuarie. În această zi primează hainele ce deţin nonculoarea albă.
Finlandezii obişnuiesc ca în ajunul Crăciunului, în jurul orei 15:00 să îşi viziteze rudele din cimitir.
Locuitorii Franţei stropesc buştenii de cireş cu vin pentru a mirosi frumos, după care le vor da foc. Tot în ajun, vor lăsa luminile aprinse, dar şi bucate pe masă, în aşteptarea Maicii Domnului cu Pruncul Iisus.
Nemţii redactează scrisori ,,Copilului Domnului’’ . Plicurile sunt decorate cu zahăr, pentru a le face mai strălucitoare şi mai atractive.
Masa tradiţională a grecilor posedă o pâine în mijloc. După ospăţ, masa nu se strânge. Aşteaptă ca Iisus să îşi potolească foamea.
Japonezii nu deţin obiceiuri specifice acestei perioade, aşa că în prima zi de Crăciun colindă KFC-urile.
În ajunul Crăciunului, norvegienii îşi ascund toate măturile. Scopul tradiţiei este îndepărtarea spiritelor rele şi a vrăjitoarelor.
Darurile moşului pentru locuitorii Olandei pot fi găsite în saboţii de lemn pe care îi deţin.
Suedezii din oraşul Gavle au drept obicei arderea ţapului.
Ucrainienii îşi împodobesc arborii cu false pânze de păianjen. Legenda spune că, mai demult, o familie săracă îşi dorea foarte mult să îşi decoreze copacul, dar nu avea cu ce. Toată familia era îndurerată, femeia continua să verse lacrimi. Această scenă a fost văzută de nişte păianjeni prietenoşi, care au împodobit copacul cu aur şi argint.
În Venezuela, mai exact în Caracas, în ajun toate străzile sunt închise, iar locuitorii merg la biserică pe patine cu role.
Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul
Majoritatea creștinilor ortodocși sărbătoresc astăzi, 7 ianuarie, Crăciunul pe stil vechi – cea mai mare și așteptată sărbătoare de iarnă, informează unica.md.
Printre statele care mai sărbătoresc azi Crăciunul, pe lângă R. Moldova, se numără Federaţia Rusă, Georgia, Muntenegru, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Etiopia şi Grecia, unde bisericile continuă să se folosească de calendarul iulian pentru datele fixe.
O mare parte a lumii serbează Crăciunul pe data de 25 decembrie.
Pregătirile pentru Naşterea Domnului încep din timp, astfel încât, în prima zi de Crăciun, creştinii să se poată ospăta şi bucura de sărbătoare.
Potrivit tradiţiei, în seara de Ajun, copiii şi tinerii colindă pe la casele rudelor şi prietenilor pentru a aduce vestea cea bună a Naşterii Pruncului Sfânt.
În ziua de Crăciun, fiecare creştin ortodox merge la biserică, la Liturghie, apoi, la prânz, familiile se reunesc la masa tradiţională.
Tradiţii şi obiceiuri
După ce colindătorii se întorc la casele lor, familiile tradiționale se reunesc la o masă de post, denumită „Cina Sfântă”, după răsăritul primei stele pe cer, semnificație a astrului ce i-a călăuzit pe magi către locul Nașterii Mântuitorului.
Pe masa din Ajunul Crăciunului, ortodocșii de stil vechi pun aceleași bunătăți de post specifice Sărbătorilor. În ziua de Crăciun, fiecare creștin ortodox de rit vechi merge la biserică, la Liturghie, apoi, la prânz familiile se reunesc la masa tradițională, cu preparate din purcel de lapte fript la jar, sarmale, pește, ciorbe și borșuri, zacuscă, totul stropit din abundență cu vin rubiniu și votcă.
La masa de Crăciun, obiceiul este să pună sub faţa de masă bani şi fân, pentru a atrage bunăstarea casei. Acestea sunt scoase de sub faţa de masa abia de Bobotează, pe 19 ianuarie.
Noi facilități și scutiri pentru moldoveni, de la 1 ianuarie: Schimbări majore la impozitul pe venit
De la 1 ianuarie au intrat în vigoare modificări importante la Codul Fiscal, care aduc beneficii directe pentru cetățeni prin scutiri și facilități suplimentare. Aceste măsuri vizează atât ajustarea veniturilor neimpozabile, cât și extinderea categoriilor de cheltuieli deductibile. Scopul acestor schimbări este sprijinirea familiilor și a contribuabililor în contextul creșterii prețurilor și adaptării la noile condiții economice.
IPN informează că printre principalele noutăți se numără majorarea scutirilor pentru persoanele fizice. Scutirea personală a crescut de la 27 000 la 29 700 de lei pe an, iar pentru cei care întrețin copii, suma dedusă a fost majorată de la 9 000 la 9 900 de lei pentru fiecare copil. De asemenea, persoanele care întrețin copii cu dizabilități beneficiază acum de o scutire anuală de 21 780 de lei.
Aceste ajustări sunt menite să reducă povara fiscală pentru familiile din Moldova și să sprijine financiar persoanele aflate în situații vulnerabile.
În plus, au fost introduse noi deduceri fiscale, care permit contribuabililor să își reducă impozitele pe venit. Printre acestea se numără deducerea cheltuielilor pentru educația copiilor, asigurările de sănătate sau de viață, precum și dobânzile pentru creditele destinate achiziției primei locuințe. Aceste deduceri sunt calculate în limita unui salariu mediu lunar pe economie pentru fiecare categorie. În cazul locuințelor achiziționate în coproprietate, dreptul la deducere este acordat fiecărui coproprietar proporțional cotei sale de participare.
Modificările aduc și clarificări în privința veniturilor neimpozabile. De exemplu, persoanele care înstrăinează un autoturism deținut cel puțin trei ani nu vor mai plăti impozit pe venitul obținut din această tranzacție. În același timp, dobânzile aferente valorilor mobiliare de stat și obligațiunilor emise de autoritățile locale au fost incluse în lista veniturilor scutite de impozitare.
O altă noutate este tratamentul fiscal al programelor de stimulare pe termen lung, cunoscute sub denumirea de „stock-option plan”. Acestea le permit angajaților să achiziționeze titluri de participare la prețuri preferențiale sau să le primească gratuit, în condiții speciale. Veniturile obținute în acest context sunt considerate neimpozabile dacă respectă cerințele stabilite de Guvern.
Pentru persoanele juridice, modificările includ extinderea dreptului de aplicare a metodei de amortizare accelerate. Aceasta le permite să deducă fiscal până la 50% din valoarea mijloacelor fixe în primul an de utilizare, reducând astfel costurile de exploatare și stimulând investițiile în infrastructură și tehnologii moderne.
Aceste schimbări vin să sprijine contribuabilii, atât persoane fizice, cât și juridice, oferindu-le mai multe instrumente pentru gestionarea eficientă a obligațiilor fiscale. Totodată, ele reflectă un efort al autorităților de a crea un mediu fiscal predictibil și adaptat nevoilor populației.
Contribuabilii sunt încurajați să consulte prevederile în detaliu pentru a beneficia pe deplin de noile facilități.