Locuitorii din regiunea transnistreană, mai deciși pentru integrarea în UE decât cei din nordul și sudul țării

Raioanele Briceni, Edineț, Râșcani, Glodeni, Fălești, Ungheni, au spus un „nu” mai ferm în cadrul referendumului republican constituțional decât cetățenii din regiunea transnistreană, scrie jurnal.md.

sursa foto: jurnal.md

Astfel, la cele 30 de secții de votare destinate locuitorilor din regiunea transnistreană 37,44 % au spus „DA” integrării europene a RM, iar 63,56% au spus „NU”.

La Briceni doar 28, 63% au spus „DA”, iar 71,37 au spus „NU”.

În raionul Edineț – 29,74% au spus „DA”, iar 70,26 % au spus „NU”

La Râșcani – 32,11% au optat „DA”, iar 67,89 „NU”

La Glodeni – 34,28% au spus „DA”, iar 65,72% au spus „NU”

Fălești – 33,49% au spus „DA”, 66,51 – „NU”

Ocnița – 21,06% au spus „DA”, iar 78,94 % – „NU”

Dondușeni – 27,16% au spus DA, iar 72,84 – NU

O situație similară e și la Drochia și Râșcani.

Cel mai mic scor în favoarea integrării europene s-a atestat în UTA Găgăuzia unde doar 5,16% au spus „DA”, iar 94,84 au spus „NU”.

Val de dezamăgiri pe rețele după apariția rezultatelor preliminare la referendum: ”Retrageți-le pașapoartele românești!”

Primele rezultate de la miezul nopții după scrutinul de ieri au generat un val de nemulțumiri privind felul în care moldovenii și-au dat votul lor. Artiști, sportivi, jurnaliști, influenceri și alte persoane publice nu și-au ascuns dezamăgirea când au văzut numărul celor care au votat NU la Referendum, scrie cancan.md.

Sportiva olimpică Anastasia Nichita, influencerița „Mamă de pisici”,  și alți oameni vocali de pe online au propus retragerea pașapoartele românești și alte beneficii ale celor care nu-și văd viitorul în Uniunea Europeană și au votat cu NU la referendum.

Doina Danielean, Lilu și Lili Lozan au completat rândurile celor dezamăgiți de rezultatele scrutinului, spunând direct că sperau să ne apropiem de Uniunea Europeană ieri.

Actorul Cătălin Lungu, aprig susținător al integrării în Uniunea Europeană

„Un pas înainte și zece înapoi, aceiași formulă și o facem constant”, a spus actorul.

Deocamdată încă nu au fost prezentate rezultatele finale ale scrutinului în care am avut de votat în două buletine de vot. Cert e că Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo au acces în turul doi. Cât despre referendum, am reușit preliminar totuși să depășim limita de 50 la sută pro modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

ULTIMA ORĂ! CEC a prezentat bilanțul preliminar: Referendumul este valabil!

Membrii unei comisii electorale numără voturile după închiderea secțiilor de votare în timpul alegerilor prezidențiale din Moldova și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, Chișinău, 20 octombrie, scrie moldova.europalibera.org.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat în briefingul de presă de luni, 21 octombrie, bilanțul preliminar al alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional. Datele arată că un nou tur de scrutin va fi organizat la 3 noiembrie, în timp ce plebiscitul poate fi validat.

În total la scrutinele din 20 octombrie au participat 1.562.238 de alegători, ceea ce reprezintă 51,67% din numărul total de cetățeni cu drept de vot incluși în listele electorale. Cei mai activi au fost cetățenii din raionul Dondușeni, unde prezența la vot a fost de 50,96%, iar cea mai slabă prezență la urne a fost în raionul Basarabeasca – 39%.

În mun. Chișinău au votat peste 361 mii de alegători, ceea ce reprezintă o prezență la vot de circa 54%. Alți peste 16 mii de alegători au votat în cele 30 de secții de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului.

Peste 240 de mii de alegători au votat în diasporă, iar 1.344 de voturi au venit prin corespondență – 438 din Canada, 705 din SUA și 201 din Suedia.

Cât privește referendumul, datele preliminare arată că 50,18% din alegători au votat opțiunea „DA”, în timp ce alți 49,82% au votat opțiunea „NU”. Pentru că la urne au fost peste 33% din alegători, CEC urmează să prezinte Curții Constituționale raportul privind desfășurarea procesului electoral, iar judecătorii constituționali vor decide în termen de 10 zile, dacă infirmă sau confirmă rezultatele.

În cazul validării rezultatelor, legea se va considera adoptată de la data referendumului și va fi publicată într-o ediție specială a Monitorului Oficial.

În turul doi al prezidențialelor, care va avea loc pe 3 noiembrie, moldovenii vor avea de ales între președinta Maia Sandu, desemnată de PAS, care a acumulat 42,07% și ex-procurorul general, înaintat de PSRM, Alexandr Stoianoglo, care a întrunit 26,27% din sufragii.

Cele mai importante date despre scrutinul de ieri

În dimineața acestei zile, la ora 7.00 (ora Republicii Moldova), s-au închis ultimele secții de votare, constituite pe teritoriul SUA: Sacramento, Seattle, Las Vegas și în orașul Vancouver din Canada. Conform datelor preliminare de la ora 10:00, la secțiile de votare s-au prezentat 1 562 238 de alegători, ceea ce reprezintă  51,67% din numărul alegători incluși pe listele electorale, scrie libertv.md.

În țară, cea mai înaltă rată de prezență la urne din rândul raioanelor s-a înregistrat în Dondușeni, fiind prezenți 50,96% dintre cetățenii cu drept de vot.

Cea mai scăzută rată a prezenței la urne pe raion, a fost înregistrată în Basarabeasca, unde s-a înregistrat o participare de 39,03%.

În mun. Chișinău au votat 361 786 de persoane sau 54,13% dintre alegători incluși pe listele electorale.

La secțiile de votare deschise pentru cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova ce-și au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului, s-au prezentat 16 131 de alegători.

Conform informațiilor deținute, în secțiile de votare deschise peste hotare s-au prezentat la urne peste 240 de mii de alegători.

După închiderea secțiilor de votare din statele în care sunt organizate, birourile de votare ale secțiilor de votare pentru votul prin corespondență au demarat procedura de numărare a buletinelor de vot recepționate prin plic. În acest fel, au fost deschise cele 1 344 de plicuri (Canada – 438, SUA – 705 și Suedia – 201).

Profilul alegătorilor arată în felul următor: 54,55% din alegătorii prezenți la urnele de vot în ziua alegerilor de ieri sunt femei și 45,45% – bărbați.

Conform datelor preliminare, la întrebarea supusă referendumului, 50,16% dintre alegătorii care au participat la referendum și-au exprimat votul prin opțiunea „DA”, iar 49,84% au votat „NU”.

Pentru ca referendumul republican constituțional să fie declarat valabil, la el trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Legea se va considera adoptată, dacă pentru acesta vor vota majoritatea cetățenilor care au participat la referendum.

Comisia va prezenta Curții Constituționale un raport privind rezultatele referendumului care, la rândul său, în termen de 10 zile, va confirmă sau infirmă, printr-o hotărâre, rezultatele plebiscitului.

Informațiile preliminare arată că niciunul dintre cei 11 candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova nu a acumulat cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, se organizează al doilea tur de scrutin cu participarea primilor doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur.

Potrivit datelor IGP, pe parcursul zilei alegerilor, au fost înregistrate 146 de cazuri de încălcări ale procesului electoral ce țin de fotografierea buletinului de vot, deteriorarea buletinelor de vot și scoaterea lor din secțiile de voatre, agitația electorală interzisă, afișajul electoral neautorizat, transportare organizată a alegătorilor, bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor, încălcarea dreptului la vot, împiedicarea activității organului electoral.

Menționăm că aceste informații poartă un caracter preliminar, până la prezentarea la Comisia Electorală Centrală a documentelor electorale în original. Consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore după închiderea secțiilor de votare pentru a prezenta procesul – verbal  cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție. Ulterior, CEC va anunța rezultatele finale ale referendumului republican constituțional și ale alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Al doilea tur de scrutin are loc la 2 săptămâni de la data primului tur de scrutin, data fiind stabilită de CEC.

ATENȚIE! Crește numărul infecțiilor respiratorii, precum și riscurile de pneumonii și bronhopneumonii
Articolul anterior