Lovitură pentru Erdogan! Opoziția din Turcia învinge partidul președintelui în alegeri locale

Partidul Republican al Poporului (CHP, secular social democrat) a obținut victoria în marile orașe – Istanbul unde primarul Ekrem Imamoglu a câștigat cu 50,9% din voturile exprimate și Ankara – unde Mansur Yavaș a fost reales cu 60%, iar la Izmir Cemil Tugay conduce cu 48,7%, candidații CHP fiind în frunte și în următoarele orașe ca mărime – Bursa, Antalya și Adana, potrivit rezultatelor oficiale prezentate de site-ul dailysabah.com, scrie g4media.ro.

O imagine mai realistă este votul cumulat la consiliile provinciale, unde CHP este în frunte cu 37,5%, urmat de Partidul Dreptății și Dezvoltării (AKP, conservator islamist) al președintelui Erdogan, cu 35,7% după centralizarea a peste 95% din voturi. Urmează Noul Partid al Bunăstării (YRP, radical islamist) 6,1%, Partidul Egalității și Democrației (DEM, pro-kurd) cu 5,6%, , Partidul Mișcării Naționaliste (MHP, extrema dreaptă) 4,9% și Partidul Bun (IYI, naționalist) cu 3,8%. Acesta este votul politic, pe listă de partid care dă o indicație mai exactă a raportului de forțe din teritoriu. Este pentru prima oară de la apariția AKP pe scena politică din Turcia la începutul secolului XXI când CHP reușește să se claseze pe primul loc la nivel național.

După cum arată harta rezultatelor, CHP rămâne principala forță în Turcia europeană, pe coasta de vest și de sud, în timp ce AKP rămâne de nezdruncinat în frunte în Anatolia, iar DEM domină sud-estul unde locuiește minoritatea kurdă. CHP s-a situat pe primul în 21 de provincii, AKP în 12, MHP în 8, DEM în 7, YRP și IYI în câte una.

Nu trebuie ignorate nici cele 11 procente cumulate de aliații AKP, YRP condus de Fatih Erbakan, fiul fostului premier islamist Fatih Erbakan, și MHP condus de veteranul ultra-naționalist Devlet Bahceli. YRP a criticat sever politicile economice ale lui Erdogan și refuzul guvernului său de a opri comerțul cu Israelul, în ciuda războiului din Gaza.

Victoria lui Imamoglu la Istanbul îl propulsează pe acesta ca potențial lider al opoziției. CHP îl are în frunte la ora actuală pe Özgür Özel, un lider de tranziție, care l-a înlocuit pe Kemal Kilicdaroglu, învins în 2023 de Erdogan în alegerile prezidențiale. Özel i-a lăudat pe alegători pentru că au decis să schimbe fața Turciei într-un vot istoric: „Ei doresc să deschidă ușa către un nou climat politic în țara noastră”.

Potrivit Constituției actuale, Erdogan, aflat la al doilea mandat, nu mai are dreptul să candideze în 2028 și nu are nici majoritatea de 2/3 în parlament pentru a înlătura această interdicție. El se află la putere, ca prim ministru (post desființat în 2018) și președinte din 2002 și e de așteptat să încerce prin toate metodele să obțină amendarea Constituției.

Dar în persoana lui Imamoglu el are acum un rival tânăr cu o bază de putere solidă. Aceste alegeri locale au arătat însă că divizarea țării între electoratul urban, secular și pro-european și cel rural și musulman rămâne în continuare trăsătura politică definitorie a Turciei.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Percheziții matinale la Aeroportul Chișinău!
Articolul anterior
Misiunile diplomatice și consulare ale României eliberează vize Schengen de scurtă durată
Articolul următor