Lucian și Daniel Advahov au oferit un spectacol de neuitat la vioară și acordeon. „Am văzut în voi mai mult decât viitorii Frații Advahov pe scenă…”

Lucian și Daniel pășesc pe urmele celebrului lor tată – Vasile Advahov. Pasionați de vioară și acordeon, copiii continuă drumul spre marile scene ale lumii cu muzica populară și cu instrumentele care i-au făcut cunoscuți în toată lumea pe frații Advahov. Au început de la „Românii au talent”, unde au reușit să câștige cei patru de DA, scrie stirileprotv.ro.​

Daniel are 14 ani și studiază acordeonul la Liceul Ciprian Porumbescu din Chișinău, atât muzică clasică, cât și muzică populară. Lucian studiază vioara la același liceu, cu accent pe muzica clasică.

Pe lângă instrumentele de bază, amândoi studiază pianul, iar Lucian face și canto. Tatăl și bunicii i-au ispirat să descopere folclorul și tradițiile strămoșești.

Cei doi sunt foarte buni prieteni, deși recunosc că se mai ceartă din când în când. Până în prezent, frații au cântat împreună, dar și separat, alături de orchestre de muzică populară și orchestre simfonice. De asemenea, au participat la concursuri atât în țară, cât și în străinătate, unde au obținut locuri de top. Le place să experimenteze împreună diverse stiluri muzicale.

Dacă ar câștiga concursul, ar dona banii unui orfelinat și unui adăpost de animale

Cel mai fericit moment din viața lor a fost atunci când părinții le-au adus acasă o cățelușă pe nume Jackie, care acum are șapte ani și este, fără îndoială, un membru drag al familiei.

Un alt moment important legat de Jackie a fost atunci când ea a adus pe lume patru cățeluși. Cel mai trist moment a fost când aceștia au crescut și au trebuit să plece fiecare la familia sa.

Visul fraților este să devină muzicieni profesioniști, să plece în turnee și să călătorească. 

Daniel, fratele mai mare, este pasionat și de sport. Adoră să meargă la schi. A învățat să gătească și de multe ori pregătește cina pentru familie. Lucian se poate mândri și cu talent actoricesc, iar în timpul liber învață să programeze un joc pe calculator. Băiatul adoră animalele, și, dacă ar putea, ar aduce acasă toate animalele fără adăpost pe care le întâlnește.

Au venit la Românii au talent cu dorința de a le demonstra copiilor de vârsta lor că pot învăța și în același timp se pot distra. Dacă ar câștiga, spun că în primul rând ar investi în instrumente de calitate. Restul banilor i-ar dona unui orfelinat și unui adăpost de animale.

Andra: „Pentru mine e un moment emoționant, pentru că am o colaborare foarte frumoasă cu orchestra Fraților Advahov și văzându-vă așa, cu acest moment, uite…sunt piele de găină. Bravo, copii!”

Mihai Bobonete: „Am văzut în voi mai mult decât viitorii Frații Advahov pe scenă…”

Marina Tauber, plecată din țară de aproape 3 luni: Procurorii, gata să prezinte ultimele probe în instanță

De aproape trei luni, deputata Marina Tauber, vizată în două dosare penale, se află în afara țării, iar ședințele de judecată au loc în lipsa ei. Procurorii se pregătesc să prezinte mâine ultimele probe în instanță. Președinta Maia Sandu consideră, pe de altă parte, că organele de drept trebuie să verifice dacă judecătorii au luat o decizie justificată atunci când i-au permis deputatei să părăsească țara. Într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova, membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ion Guzun, a precizat că instituția pe care o reprezintă dispune de toate mecanismele necesare pentru a iniția o verificare, inclusiv pentru a sesiza Inspecția Judiciară în cazul unor suspiciuni privind decizia judecătorilor, scrie moldova1.md.

Tauber – afiliată oligarhului Ilan Șor – a părăsit Republica Moldova prin aeroportul Chișinău, cu ruta aeriană spre Istanbul, Turcia, pe data de 7 ianuarie, curent. De atunci, toate ședințele de judecată au avut loc în lipsa parlamentarei „pentru a nu tergiversa examinarea cauzei”, potrivit Procuraturii Anticorupție.

Absența îndelungată a deputatei Marina Tauber a revenit în atenția publică în contextul fugii sau reținerii mai multor politicieni condamnați sau cercetați penal, toți având legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară. Invitată la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova, președinta Maia Sandu a declarat că instituțiile responsabile, inclusiv CSM, trebuie să analizeze dacă decizia judecătorilor de a-i permite Marinei Tauber să părăsească țara a fost sau nu justificată. Totodată, șefa statului a reiterat necesitatea reformei sistemului judiciar. „Acum vedem consecințele”, a punctat Maia Sandu.

Contactat pentru un comentariu, membrul CSM, Ion Guzun, a declarat că instituția dispune de toate mecanismele necesare pentru a iniția verificarea deciziilor emise de magistrați atunci când există suspiciuni sau sesizări privind legalitatea acestora.

„Doamna Tauber a fost lăsată să plece peste hotare, pentru că se examina cauza, era pe rol în instanța de judecată. Anterior, doamna Tauber de mai multe ori a fost prezentă la ședința de judecată, dar nu i s-au aplicat măsuri cum ar fi, de exemplu, arestul. CSM, chiar recent, a adoptat o hotărâre prin care va monitoriza cazurile de corupție, inclusiv electorală, și vom analiza inclusiv acest aspect. În mod evident în cazul în care judecătoriul sau alți participanți la proces abuzează legea, CSM are mecanismele de a dispune o verificare, inclusiv pentru sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la comportamentul judecătorilor sau, după caz, judecătorul ia o atitudine față de participanți inclusiv cu aplicarea unor amenzi sau aplicarea unor măsuri preventive, dar la demersul procurorilor”.

Procurorul anticorupție Roman Porubin, care reprezintă cazul Marinei Tauber în instanță, a declarat pentru Teleradio-Moldova că nu deține informații despre locul aflării deputatei. Potrivit lui, prin acceptarea solicitării acesteia ca procesul să continue în absența sa, magistrații nu au făcut decât să aplice noile prevederi legale, care permit inculpatului să fie judecat în lipsă, dacă solicită acest lucru.

„Solicitarea de a fi examinat procesul în lipsa doamnei Tauber s-a dispus înainte ca procurorii să vină în instanța de judecată cu un demers prin care am solicitat ca măsura preventivă să fie prelungită, corespunzător, cu 60 de zile, adică de a o obliga pe Marina Tauber să nu părăsească țara. Demersul nostru nu a fost acceptat de instanța de judecată. A ascultat poziția părților. Noi nu criticăm această măsură a instanței, pentru că doar instanța de judecată este în măsură să decidă ce ține de comportamentul inculpatului în instanța de judecată. Ce ține de lipsa doamnei Tauber din proces, în general ce ține de ascunderea unei persoane acuzată într-un proces de către organele de drept, (…) nu este decât o chestiune de timp prin care, de fapt, se amână inevitabilul”.

Următoarea ședință în dosarul Marinei Tauber, care cuprinde două cauze – amestec în justiție, conexată la cauza principală privind finanțarea Partidului „Șor” – este programată pentru 2 aprilie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Procuratura Anticorupție urmează să audieze ultimii doi martori ai acuzării.

„Noi avem de audiat încă doi martori ai acuzării, ceea ce planificăm să facem mâine, și cu asta noi am prezentat toate probele pe care acuzarea le-a prezentat în lista inițială către instanță. După aceasta, urmează să își prezinte probele apărarea”, a precizat procurorul anticorupție Roman Porubin.

Marina Tauber, deputată independentă și apropiată a oligarhului fugar Ilan Șor, este vizată în mai multe dosare penale. De-a lungul anilor, aceasta a fost lipsită de imunitate parlamentară de nouă ori: prima dată în 2019, de patru ori în 2022, de trei ori în 2023 și o dată în 2024.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, între martie 2023 și decembrie 2024, Tauber a părăsit Republica Moldova de 12 ori, „mereu revenind și prezentându-se la ședințele de judecată”.

În septembrie 2024, deputata a solicitat judecarea cauzei sale în lipsă. Deși procurorii spune că pe 26 decembrie au cerut prelungirea interdicției de a părăsi țara, o zi mai târziu, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, i-au admis solicitarea și i-au permis să plece. Potrivit procurorului Roman Porubin, Tauber ar fi invocat motive de sănătate. Pe 7 ianuarie 2025 Marina Tauber a părăsit Republica Moldova, conform datelor oficiale, iar de atunci nu s-a mai reîntors în țară.

De menționat în acest context că Tauber se află inclusiv pe lista de sancțiuni a Canadei și a Uniunii Europene pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova. În februarie 2024, parlamentara a fost inclusă și pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii „pentru că a facilitat încercările lui Șor de a submina procesele electorale din Republica Moldova în interesul Kremlinului”.

Premieră în China: Taxiurile zburătoare au primit licență

Autoritățile chineze au acordat pentru prima dată companiilor de taxi autorizații pentru drone autonome de transportare a pasagerilor.

Cele două companii autorizate să utilizeze vehicule aeriene fără pilot, pentru a oferi servicii comerciale pentru pasageri, vor putea face tururi de vizitare a obiectivelor urbane, transmite ipn.md.

Certificatul de operator aerian a fost ultimul obstacol de reglementare pe care dronele de pasageri ale ambelor companii trebuiau să treacă înainte de a fi puse în funcțiune, în condițiile în care obținuseră deja certificatul de tip, de producție și de navigabilitate, potrivit unui raport al Citic Securities.

„Considerăm că turismul la altitudine joasă va fi începutul acestei noi afaceri. Tururile de vizitare a obiectivelor urbane pot accelera dezvoltarea industriei”, a fost menționat în raport.

China a făcut o serie de pași în ultimele luni pentru a accelera dezvoltarea economiei la altitudine joasă, incluzând mai multe tehnologii, de la drone de livrare până la blimp (dirijabil nerigid) și mașini zburătoare.

Liderii chinezi au identificat acest sector ca fiind o industrie emergentă crucială și un motor al creșterii economice.

ANSA a impus restricții la import, din cauza febrei aftoase

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță măsuri stricte pentru protejarea sectorului zootehnic din Moldova, din cauza focarelor de febră aftoasă din regiune.

Astfel, ANSA a restricționat importul de animale susceptibile la acest virus din Slovacia, după confirmarea a șase focare în această țară, și a impus reguli stricte pentru importurile din Ungaria, permițându-le doar din zonele neafectate, transmite ipn.md.

Febra aftoasă este o boală virală contagioasă și reprezintă un risc major pentru sectorul agricol, afectând în principal bovinele, ovinele, caprinele și porcinele. Deși nu îi afectează pe oameni, virusul se transmite rapid prin contact direct între animale și le poate aduce pierderi semnificative fermierilor.

În context, ANSA a demarat și o serie de instruiri pentru medicii veterinari, felcerii și fermierii din toate raioanele. Aceștia sunt învățați cum să identifice simptomele și ce măsuri să întreprindă. În plus, autoritățile solicită fermierilor și proprietarilor de animale să colaboreze activ în această perioadă, identificând și raportând orice caz de îmbolnăvire.

Pentru a preveni răspândirea virusului, ANSA îndeamnă toți cetățenii care revin în Moldova să evite achiziționarea de produse alimentare de origine animală, provenite din regiunile afectate, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse la graniță, pentru a evita riscul de contaminare.

Ultimul caz de febră aftoasă în Moldova a fost în 1982, iar din 2008 țara are statut de zonă liberă, recunoscut oficial de Organizația mondială a sănătății animalelor

Dezastru în Myanmar după cutremur. Bilanțul morților a depășit 1.000, alte peste 2.000 de persoane au fost rănite
Articolul anterior
Volodimir Zelenski vrea ca și românii să monitorizeze încetarea focului în Marea Neagră: „Își cunosc regiunea, asta e clar”
Articolul următor
Close menu