Lumea ar putea avea în curând primul ”trilionar”. Cinci miliardari și-au dublat averile în ultimii trei ani, în timp ce oamenii au devenit și mai săraci

Controversatul miliardar american Elon Musk, el și alți bogați din lume, alcătuind doar 1% din populație, dețin 59% din toate activele financiare globale, potrivit ONG-ului Oxfam citat de Europa Liberă.

La polul opus, aproape cinci miliarde de persoane au devenit mai sărace în aceeași perioadă, pe fondul inflației, războiului și crizei climatice.

Din 2020 și până în prezent, averile lui Jeff Bezos, Warren Buffet, Bernard Arnault, Larry Elison și Elon Musk au crescut cumulativ cu peste 114%, atingând valoarea totală de 869 de miliarde de dolari. Raportul Oxfam privind inegalitatea, notează că dacă această tendință va continua, lumea ar putea vedea primul trilionar (posesor de o mie de miliarde) în următorii 10 ani.

Calculele mai arată că în condițiile aceleiași tendințe, pentru eradicarea sărăciei la nivel global vor fi necesari alți 229 de ani, notează CNN, una din organizațiile de presă care analizează raportul.

„Aceste extreme nu pot fi acceptate ca fiind noua normă, lumea nu își poate permite încă un deceniu de divizare. Sărăcia extremă în cele mai sărace țări este încă mai mare decât era înainte de pandemie, însă un număr mic de oameni superbogați se întrec în a deveni primul trilionar al lumii în următorii 10 ani”, a declarat Aleema Shivji, director executiv interimar al Oxfam.

Deși inegalitatea este în creștere, există câteva aspecte pozitive, a declarat Nabil Ahmed, directorul Oxfam America pentru justiție economică și rasială. Muncitorii și-au arătat puterea prin greve și înțelegeri care le îmbunătățesc remunerația și condițiile de muncă. De asemenea, unele guverne au fost de partea lor, promovând politici menite să consolideze drepturile lucrătorilor.

Chiar și așa, cei mai bogați 1% din lume dețin 59% din toate activele financiare globale – inclusiv acțiuni, acțiuni și obligațiuni, precum și participații în întreprinderi private.

Marii câștigători

De departe, cel mai mare câștigător al creșterii din ultimii trei ani este miliardarul american Elon Musk, care conduce companii precum Tesla și SpaceX. Averea sa a crescut, cu tot cu luarea în calcul a inflației, la 245,5 miliarde de dolari la finele lunii noiembrie sau cu 737% față de martie 2020.

Bernard Arnault, președintele gigantului francez al produselor de lux LVMH, și familia sa aveau o avere netă de 191,3 miliarde de dolari, în creștere cu 111%.

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, avea o avere de 167,4 miliarde de dolari, în creștere cu 24%; fondatorul Oracle, Larry Ellison, se ridica la 145,5 miliarde de dolari, în creștere cu 107%.

Lista celor mai bogate cinci persoane a fost completată de directorul general al companiei Berkshire Hathaway, Warren Buffett, a cărui avere netă a crescut cu 48%, ajungând la 119,2 miliarde de dolari.

În general, miliardarii și-au văzut averea crescând cu 3.300 de miliarde de dolari, sau 34%, din 2020, averile lor extinzându-se de trei ori mai repede decât rata inflației, potrivit Oxfam.

Miliardarii americani, dintre care mulți își obțin averea din capitalul social al companiilor pe care le conduc, sunt cu 1.600 de miliarde de dolari mai bogați decât cei din restul lumii.

„Taxați bogații” este un slogan care se vede des la protestele sociale din ultima vreme. În imagine: graffiti pe fațada Băncii Naționale a Franței, în aprilie 2023, când francezii au ieșit în stradă să respingă mărirea vârstei de pensionare.

Se cere un nou impozit

Raportul Oxfam a readus în discuție propunerea de instituire a unei taxe pe averile mari, cu scopul de a redresa balanța între muncitori și patronii superbogați ai companiilor. Potrivit analiștilor, dacă o asemenea măsură ar fi aplicată pe averile milionarilor și miliardarilor britanici, încasările la bugetul public ar putea atinge cifra de 22 miliarde de lire sterline, iar asta în condițiile unui impozit de 1% sau 2% pe averile mai mari de 10 milioane de lire sterline, scrie The Guardian.

Julia Davies, un investitor și membru fondator al Patriotic Millionaires UK, un grup nonpartizan de milionari britanici care militează pentru o taxă pe avere, a declarat că taxele pe avere sunt „minuscule” în comparație cu impozitarea veniturilor din muncă.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

Studenții din Republica Moldova pot beneficia de o bursă de studii în Japonia
Articolul anterior
Ce trebuie să știi dacă traversezi frontiera ca persoană fizică
Articolul următor