”M-am săturat!” Un veteran de război de 102 ani s-a înfometat timp de 8 săptămâni, după ce i-a fost refuzată moartea asistată

Unui veteran de război din Marea Britanie, care a servit în al Doilea Război Mondial, i-a fost refuzată moartea asistată, aşa că s-a înfometat timp de opt săptămâni, până când a decedat. După ce a căzut pentru a treia oară, fostul comandant maritim Harry Moore, în vârstă de 102 ani, a spus familiei sale: „M-am săturat”. 

Ulterior, bărbatul a refuzat să mai mănânce şi a implorat medicii să îi dea o „pastilă” care să-i pună capăt zilelor. Doctorii se așteptau ca Harry să moară în scurt timp, dar a avut nevoie de opt ​​săptămâni de agonie pentru a-și pune capăt vieții. Acum, familia sa traumatizată a cerut ca interdicția de a muri asistată să fie revizuită. „A dat totul în timpul războiului. Merita mai mult. Ar fi trebuit să aibă de ales”, a declarat fiica lui, Annie. Ea a mai spus că Harry a fost incredibil de determinat să nu mai mănânce absolut nimic, nici măcar un biscuite cu ciocolată. 

La jumătatea perioadei a spus că nu-şi mai aminteşte cum arată (biscuiţii). Mereu i-au plăcut dulciurile. Îşi dorea mult o moarte asistată, spunea că ar trebui să fie alegerea lui”, a adăugat Annie. Veteranul a trăit o viaţă independentă. După ce a plecat din armată, el a lucrat în Ministerul Apărării. Soția lui Rosina a murit în 1990. La vârsta de 98 de ani, el s-a mutat într-o anexă la casa fiicei și a ginerelui său din Burgess Hill, West Sussex. Annie şi soţul ei au declarat că a fost torturant să îl vadă pe Harry murind de foame.

Familia veteranului va deschide o anchetă

Cuplul a cerut ridicarea interdicției privind moartea asistată pentru a le permite celor ca Harry să aibă de ales. Peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume au deja acces la moartea asistată, inclusiv rezidenții din Canada, Noua Zeelandă, unele părți ale Australiei, 11 jurisdicții din SUA și unele părți ale Europei. Un proiect de lege depus anul trecut în Camera Lorzilor din Marea Britanie a cerut ca moartea asistată să fie legală pentru adulții cu boli terminale și competenți mintal, dar este puţin probabil ca acesta să fie aprobat, deoarece adversarii politici s-au opus.

Un parlamentar scoţian, Liam McArthur, a depus o propunere finală pentru un proiect de lege care să permită moartea asistată pentru adulții cu boli terminale din Scoția. Annie și soţul ei, sprijiniți de organizaţia My Death, My Decision, vor să deschidă o anchetă parlamentară bazată pe dovezi privind moartea asistată, pentru a ajuta la dezvoltarea unei legi mai pline de compasiune.

„Ar trebui să trăim într-o democrație în care să avem opțiuni. Este vorba despre modul în care îți trăiești viața. Cum vrei să-ți duci viața sau să-ți închei viața, când va veni momentul. Alegerea este luată în locul oamenilor şi nu ar trebui să fie”, a spus ginerele veteranului, Bryan.

sursa: www.observatornews.ro

Starea de alertă la Aeroportul Chișinău: Cineva a activat intenționat butonul antiincendiu de la etajul 2

Un semnal de alertă de incendiu ar fi pornit intenționat Aeroportul Chișinău la de către persoane necunoscute care ar fi activat butonul antiincendiu la etajul 2 al zonei sterile. Starea de alertă a fost anulată, iar oamenii legii interprind măsuri speciale de investigații pentru a identifica făptașul, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Pompierii au intervenit ĭn urma declanşării alertei de incendiu la Aeroportul Internaţional Chişinău

Ĭn dimineaţa zilei de 10 ianuarie 2025, pompierii IGSU au fost solicitaţi la Aeroportul Internaţional Chişinău, după ce Serviciul 112 a fost anunţat despre declanşarea sistemului de alarmă la incendiu. Apelul a fost recepţionat la ora 8 :40. La faţa locului au fost îndreptate 3 echipe de salvatori. Angajaţii IGSU urmează să meargă în recunoaştere pentru a stabili dacă există vreo o sursă de aprindere, care la moment nu a fost confirmată. Toate persoanele din interiorul Aeroportului au fost evacuate.

Circumstanţele urmează a fi stabilite pe parcurs. În urma situaţiei nimeni nu a avut de suferit.

La ora 09:02, ĭn urma, cercetărilor efectuate de specialişti la faţa locului nu a fost confirmată nici o sursă de aprindere., anunță IGSU.

Până în 2030 va fi dublat numărul de poduri peste Prut

A fost desemnată compania care va elabora Studiului de Fezabilitate pentru patru poduri rutiere noi peste Prut, a anunțat secretarul de stat la ministerul Transporturilor de la București, Irinel Ionel Scrioșteanu, transmite IPN.

Este vorba de podul nou Costești – Stânca al cărui amplasament va fi pe teritoriul județului Botoșani și al raionului Rîșcani.

Podul nou Leova – Bumbăta al cărui amplasament va fi localizat în estul României, la nivelul județului Vaslui și în sud-vestul Republicii Moldova, raionului Leova.

Podul nou Leca – Falciu al cărui amplasament va fi pe teritoriul județului Vaslui și al raionului Cantemir.

Totodată, podul nou Bărboieni – Răducăneni al cărui amplasament este localizat în estul României, la nivelul județului Iași și în vestul Republicii Moldova, la nivelul raionului Nisporeni.

Până în anul 2030 ministerul român menționează că va fi dublat numărul podurilor rutiere existente.

Valoarea totală estimată pentru realizarea primei etape de proiectare a celor patru poduri peste Prut este de puțin peste un milion de lei românești fără TVA, pentru fiecare lot în parte, iar sursa de finanțare este asigurată de la bugetul statului român. Termenul de elaborare a Studiului de Fezabilitate este de 12 luni.

Potrivit autorităților construcția acestor poduri peste Prut va duce la eliminarea blocajelor din punctele de trecere a frontierei, creșterea capacității de transport dintre cele două țări, realizarea conectivității Republicii Moldova cu rețelele europene de transport TEN-T și fluidizarea fluxului de transport mărfuri cu camioanele ce trebuie operate în Portul Constanța.

De astăzi lumina și căldura sunt mai scumpe

Consumatorii vor achita începând cu ziua de astăzi mai mult pentru energia electrică și pentru energia termică. Hotărârile ANRE cu privire la majorarea tarifelor au fost publicate în Monitorul Oficial, transmite IPN.

UPD 11.00 – În știrea inițială s-a strecurat o eroare tehnică: au fost indicate aceleași tarife pentru ambii furnizori de energie electrică. IPN își cere scuze pentru această confuzie. Precizăm că noile tarife pentru consumatorii Premier Energy sunt următoarele:

Pe 3 ianuarie, pentru „Premier Energy” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA, în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

– 3,02 lei/kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,26 lei/kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,29 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV);

– 3,51 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

– 4,10 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Pentru „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA:  

– 3,10 lei /kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,34 lei /kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,64 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

-4,68 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Tot de astăzi intră în vigoare noul tarif pentru consumul de agent termic. Tariful pentru energia termică livrată de către SA „Termoelectrica” va constitui 2 510 lei /Gcal (+38%). Tariful pentru energia termică livrată de „CET Nord” va fi de 2 126 lei /Gcal (+17%).

În cazul „Comgaz-Plus”, tariful pentru termie va fi de 3 603 lei /Gcal (+1%). Consumatorii „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” vor achita un tarif de 3 222 lei /Gcal (+12%).

NASA a surprins o imagine cu soarele zâmbind. Care este explicaţia fenomenului
Articolul anterior
Un bărbat nevinovat a stat 38 de ani la închisoare şi a fost eliberat după ce probele ADN au arătat adevăratul criminal
Articolul următor