”M-am săturat!” Un veteran de război de 102 ani s-a înfometat timp de 8 săptămâni, după ce i-a fost refuzată moartea asistată

Unui veteran de război din Marea Britanie, care a servit în al Doilea Război Mondial, i-a fost refuzată moartea asistată, aşa că s-a înfometat timp de opt săptămâni, până când a decedat. După ce a căzut pentru a treia oară, fostul comandant maritim Harry Moore, în vârstă de 102 ani, a spus familiei sale: „M-am săturat”. 

Ulterior, bărbatul a refuzat să mai mănânce şi a implorat medicii să îi dea o „pastilă” care să-i pună capăt zilelor. Doctorii se așteptau ca Harry să moară în scurt timp, dar a avut nevoie de opt ​​săptămâni de agonie pentru a-și pune capăt vieții. Acum, familia sa traumatizată a cerut ca interdicția de a muri asistată să fie revizuită. „A dat totul în timpul războiului. Merita mai mult. Ar fi trebuit să aibă de ales”, a declarat fiica lui, Annie. Ea a mai spus că Harry a fost incredibil de determinat să nu mai mănânce absolut nimic, nici măcar un biscuite cu ciocolată. 

La jumătatea perioadei a spus că nu-şi mai aminteşte cum arată (biscuiţii). Mereu i-au plăcut dulciurile. Îşi dorea mult o moarte asistată, spunea că ar trebui să fie alegerea lui”, a adăugat Annie. Veteranul a trăit o viaţă independentă. După ce a plecat din armată, el a lucrat în Ministerul Apărării. Soția lui Rosina a murit în 1990. La vârsta de 98 de ani, el s-a mutat într-o anexă la casa fiicei și a ginerelui său din Burgess Hill, West Sussex. Annie şi soţul ei au declarat că a fost torturant să îl vadă pe Harry murind de foame.

Familia veteranului va deschide o anchetă

Cuplul a cerut ridicarea interdicției privind moartea asistată pentru a le permite celor ca Harry să aibă de ales. Peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume au deja acces la moartea asistată, inclusiv rezidenții din Canada, Noua Zeelandă, unele părți ale Australiei, 11 jurisdicții din SUA și unele părți ale Europei. Un proiect de lege depus anul trecut în Camera Lorzilor din Marea Britanie a cerut ca moartea asistată să fie legală pentru adulții cu boli terminale și competenți mintal, dar este puţin probabil ca acesta să fie aprobat, deoarece adversarii politici s-au opus.

Un parlamentar scoţian, Liam McArthur, a depus o propunere finală pentru un proiect de lege care să permită moartea asistată pentru adulții cu boli terminale din Scoția. Annie și soţul ei, sprijiniți de organizaţia My Death, My Decision, vor să deschidă o anchetă parlamentară bazată pe dovezi privind moartea asistată, pentru a ajuta la dezvoltarea unei legi mai pline de compasiune.

„Ar trebui să trăim într-o democrație în care să avem opțiuni. Este vorba despre modul în care îți trăiești viața. Cum vrei să-ți duci viața sau să-ți închei viața, când va veni momentul. Alegerea este luată în locul oamenilor şi nu ar trebui să fie”, a spus ginerele veteranului, Bryan.

sursa: www.observatornews.ro

Întâmplarea neplăcută de care au avut parte Cleopatra Stran și Edward Sanda în Italia. Au fost evacuați de pe plajă și ambulanța a ajuns imediat

Edward Sanda și Cleopatra Stratan au fost martorii unui scene șocante, într-una din vacanțele petrecute în Italia. Artiștii au fost evacuați de pe plajă, acolo unde ambulața și elicopterul au ajuns de urgență, scrie Libertatea.

„Nu am avut parte de peripeții în vacanță, însă am văzut niște lucruri care ne-au stricat vibe-ul, chiar dacă nu am pățit-o noi. Eram în Sardinia, s-a înecat un băiat, a venit elicopterul pe plajă, ne-a evacuat, era o plajă mică. Cred că s-a aruncat de pe o stâncă, a venit și salvarea cu barca. Noi am sperat că a fost bine și că l-au salvat.

Am încercat și noi să sărim si să ajutăm, însă, din păcate, nu aveam cu ce, pentru că persoana respectivă trebuia scoasă din apă, iar după aceea au venit elicopterul”, au declarat Eduard Sanda și Cleopatra Stratan pentru Spynews.ro.

„Era o plajă atât de mișto… Era înconjurată de munte, de stânci, aveai impresia că ești undeva în Thailanda. În ziua aceea am rămas cu gândul la acea întâmplare, ne-am tot gândit la asta. Am aflat ulterior că persoana respectivă a fost în regulă, a reușit să fie salvată. Am reușit cumva să trecem peste asta și am avut grijă de noi, în primul rând”, au mai declarat cei doi artiști.

Două localități din raionul Ștefan Vodă se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare

Două localități din raionul Ștefan Vodă: Volintiri și Copceac, ar putea fi primele localități care se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare.

Reforma de amalgamare: Două sate din Ștefan Vodă se vor uni voluntar

Primarul satului Volintiri, Igor Hîncu, spune că până a anunțat public decizia de amalgamare, administrațiile locale au urmat etapele necesare acestui proces. Hotărârea urmează să fie votată la ședința Consiliilor locale, care vor avea loc în luna iulie, transmite Radiomoldova.md.

Amalgamarea este necesară, crede Igor Hîncu, care argumentează că cele două localități vor avea de câștigat.

„Înțeleg că orice schimbare este dureroasă, orice noutate este sperietoare, dar dacă începem acum amalgamarea voluntară vom beneficia și de suplimente financiare la buget. Anual, până va avea loc acea amalgamare, până în 2030. Dar este mult de lucru. Oamenilor le este frică să nu fie ca atunci când erau unite județele comune, și pentru un certificat se gândesc că tot așa vor trebui să se ducă departe. Dar noi și la Volintiri, și la Copceac avem Centru unificat de prestare servicii publice”, a declarat Igor Hîncu.

Deși este un subiect care a stârnit numeroase discuții, amalgamarea este o soluție pentru localitățile și primăriile care nu au specialiști suficienți și resurse financiare pentru dezvoltarea satelor, este de părere primarul din Copceac, Vasile Țînțari.

„Noi vrem să oferim servicii mai bune, să avem bugete concrete, avem lipsă de specialiști. Nu se face nimic dacă se unesc două primării. Eu cred că n-o să-i afecteze pe cetățeni absolut deloc”, a menționat Vasile Țînțari.

Procesul de amalgamare presupune absorbția satelor, comunelor, orașelor sau municipiilor de către o localitate din apropiere mai puternică din punct de vedere al capacităților administrative, formând astfel o unitate administrativ-teritorială nouă. Sunt și câteva condiții, noua unitate trebuie să aibă cel puțin 3.000 de locuitori, iar primăria să poată acoperi cheltuielile pentru cel puțin 12 angajați, dar și alte câteva condiții.

În noiembrie 2023, Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară și au anunțat că localitățile vor beneficia de sprijin financiar pentru pregătirea acestui proces.

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor

Un bărbat a murit, după ce a fost strivit de roata unei remorci a unui tractor. Tragedia a avut loc în după-amiaza zilei de 29 iunie, în localitatea Echimăuți, raionul Rezina.

Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Rezina, Elena Băetrău, victima s-a dovedit a fi un bărbat de 53 de ani. Acesta împreună cu alte persoane erau implicați în activitate de evacuare a gunoiului, când din atenție a căzut sub roțile remorcii tractorului, scrie www.stiri.md.

Din nefericire, din cauza traumelor severe suferite, bărbatul a decedat pe loc.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

NASA a surprins o imagine cu soarele zâmbind. Care este explicaţia fenomenului
Articolul anterior
Un bărbat nevinovat a stat 38 de ani la închisoare şi a fost eliberat după ce probele ADN au arătat adevăratul criminal
Articolul următor