”Mă consider ucrainean”. Fiul unui dintre oligarhii lui Putin se revoltă împotriva sancțiunilor impuse familiei sale

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat pe 20 octombrie noi decrete care impun sancțiuni.

Oamenii de afaceri ruși (Rothenberg, Mikhelson, Kerimov, Prokhorov și mulți alții), politicienii, companii și artiști au căzut sub restricții. Printre aceștia se numără singurul fiu al coproprietarului Alfa Group, Mihail Fridman, Alexander Ozelsky.

Tânărul asigură că, după doi ani de locuit la Moscova, a părăsit Federația Rusă de îndată ce Putin a dat ordinul de a invada Ucraina, pe 24 februarie.

Acesta nu plănuiește să se întoarcă și deocamdată s-a stabilit în Dubai.

Pe 21 octombrie, apelul emoțional al lui Ozelsky către politicieni a apărut pe internet. Fiul miliardarului susține că nu a susținut niciodată acțiunile Federației Ruse și, prin urmare, insistă să revizuiască decizia împotriva sa.

„De ce tot ce am făcut este pus în pericol din cauza unei grămadă de birocrați? Nu merit aceste sancțiuni. Mă consider ucrainean, am rude acolo și sunt obișnuit să merg acolo. Nu pot crede că acum nu o pot face. Cred că acest lucru este cât se poate de nedrept și de necinstit și sper că lumea mă va auzi „, spune tânărul.

Fiul lui Fridman și-a amintit de rădăcinile și rudele sale ucrainene, pe care le vizita anual. El insistă că nu ar trebui să fie pe „lista neagră” din cauza relației cu tatăl său. Averea lui Mihail Fridman este estimată la 13,2 miliarde de dolari. Omul de afaceri mai are trei fiice. Cu toate acestea, miliardarul spune că nu plănuiește să lase moșteniri copiilor săi – urmând să dea toți banii unor organizații de caritate.

sursa: www.ziare.com

O mămică a reușit să-și salveze de la moarte copilul de doar o săptămână datorită sfaturilor primite la telefon de la un medic de la 112

Miercuri, într-o familie din mun. Orhei s-a întâmplat un caz cumplit. Timpul parcă a înghețat pentru părinții, care și-au văzut nou-născutul de doar o săptămână la un pas de moarte. Micuța s-a înecat cu laptele matern și nu mai putea să respire, informează unica.md cu referire la un comunicat de presă al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Imediat, părinții au sunat la 112, iar medicul superior al Dispeceratului comun de urgență IMSP CNAMUP, Viorica Murzac care a preluat apelul de urgență, a reușit să-i salveze viața, oferindu-i mamei sfaturi necesare pas cu pas.

Cu toate că ambulanța era pe drum, minutele în care copilul nu putea respira erau vitale. Din fericire, mama nu și-a pierdut prezența de spirit și a reușit să aplice manevrele de salvare, întocmai, cum i-a explicat medicul IMSP CNAMUP. După indicațiile respectate, copilul a putut respira din nou.

Echipa de asistență medicală urgentă din cadrul SAMU Orhei, ajunsă în 5 minute la domiciliu, a preluat bebelușul și a acordat îngrijiri medicale care se impuneau, reușind în câteva secunde să stabilizeze parametrii vitali a nou-născutului.

Fetița împreună cu mama sa au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul IMSP Spitalul Raional Orhei. La moment, copilul este în afara oricărui pericol!

Copilul a fost salvat chiar de mama lui, care a avut stăpânire de sine și a urmat indicațiile colegei noastre, astfel eforturile comune au contribuit enorm la salvarea copilului.

”Menționăm faptul că toți cei din Dispeceratul comun de urgență IMSP CNAMUP au avut clipe emoționante, după minutele în care parcă își ținuseră respirația și trăiseră împreună cu familia momentele de salvare ale copilului!

Într-o astfel de situație, primele minute sunt vitale! Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să cunoaștem regulile de acordare a primului ajutor de bază!

Bravo doamnei Viorica Murzac, medic superior al Dispeceratului comun de urgență IMSP CNAMUP care a dat dovadă de profesionalism, abnegație și empatie!”, se arată în comunicatul instituției.

Celebra piesă ”Dragostea din tei” a ajuns la EURO 2024! Melodia lui Dan Balan răsună la Campionat. VIDEO!

Celebra piesă ”Dragostea din tei” a ajuns la EURO 2024! Melodia lui Dan Bălan răsună la Campionat, scrie stiripesurse.md.

Dacă nu fotbaliștii, atunci artiștii ne-au adus la un eveniment sportiv de mare anvergură. Celebra melodie a lui Dan Balan „Dragostea din tei” e ascultată la Campionatul European de Fotbal UEFA 2024, în versiunea interpretată de сântăreața germană Leony. Piesa „Faded Love” a răsunat chiar la ceremonia festivă de deschidere a Campionatului.

Managerul lui Dan Balan, Andrei Hristiuc a declarat pentru CanCan că artistul a aprobat personal includerea piesei în coloana sonoră a Campionatului.

„Dan a aprobat versiunea piesei “Faded Love” acum 3 ani, atunci când a fost lansată. Recent, când UEFA a cerut dreptul de a o include și a o folosi pentru campionat, Dan a aprobat din nou. Dan este fericit că piesa lui se reinventează în fiecare an prin diferite versiuni în diferite limbi, după 21 de ani de la momentul în care a scris-o și că este utilizată la evenimente importante precum UEFA 2024.”

Piesa „Faded Love”, pe melodia lui Dan Balan a fost lansată acum trei ani, videoclipul oficial are peste 11 milioane de vizualizări în prezent.. Pe când originalul videoclip al trupei O-ZONE, „Dragostea din tei” are peste 223 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Șor bagă pensionarii din Orhei într-o schemă de spălare de bani

Majoritatea lui Șor din Consiliul Municipal Orhei intenționează să aprobe, în cadrul ședinței de azi, inițierea mai multor acorduri ilegale cu „Promsviazbank” – o instituție bancară din Rusia, afiliată Ministerului rus al Apărării și aflată sub sancțiuni internaționale – precum și cu organizația neguvernamentală rusă „Eurasia”, pentru a implementa o nouă schemă de spălare de bani. Mai exact, partidul-satelit al lui Șor, „Forța Alternativa și de Salvare a Moldovei” (FASM), care deține majoritatea în cadrul consiliului, vrea să atragă fonduri din Rusia cu scopul de a acorda așa-zis „ajutor financiar” pentru pensionarii din municipiu prin intermediul cardurilor „MIR”.

Potrivit deschide.md., în cazul „Promsviazbank”, acordul prevede prestarea serviciilor bancare, cooperarea și schimb de informații pe diverse subiecte. Cât privește ONGA „Eurasia” – , scopul căreia este deturnarea parcursului european al R.Moldova – autoo organizație creată în Rusia de oamenii lui Șorritățile din Orhei intenționează să colaboreze în următoarele domenii:

  • schimb de experiență și informații;
  • elaborarea și punerea în aplicare a programelor comune;
  • înființarea de grupuri comune de lucru;
  • efectuarea de monitorizări, sondaje, cercetări;
  • organizarea de reuniuni, conferințe, seminare.

Prin aceste acorduri, gruparea „Șor” pretinde că va oferi câte 2 mii lei/lunar pentru pensionarii din mun. Orhei, în scopuri „filantropice și de sponsorizare”. Banii vor fi alocați de ONGA „Eurasia” prin intermediul „Promsviazbank”, după o schemă similară cu cea din Găgăuzia.

Pentru a-și legifera acțiunile, reprezentanții FASM-ului lui Șor fac trimitere la prevederile din Legea privind administraţia publică locală, conform cărora autoritățile locale pot colabora cu agenţi economici şi asociaţii obşteşti din străinătate în scopul realizării unor acţiuni sau lucrări de interes comun. Totuși, „acțiunile de interes comun” presupun realizarea de către ambele părți a unor activități, iar acordurile sus-menționate nu descriu sub nicio formă acțiunile pe care vor trebui să le realizeze pensionarii sau autoritățile locale din Orhei în schimbul ajutoarelor financiare.

Totodată, Legea cu privire la filantropie şi sponsorizare notează expres cine sunt beneficiarii activităților filantropice și de sponsorizare. Astfel, aceștia pot fi:

  1. organizațiile necomerciale;
  2. instituțiile publice (medico-sanitare, de asistență socială, de învățământ);
  3. autoritățile administrației publice locale de nivelul întâi și al doilea;
  4. întreprinderile sociale;
  5. întreprinderile sociale de inserție;
  6. cultele religioase și părțile componente ale acestora.

În acest sens, pensionarii, cărora gruparea „Șor” intenționează să le ofere bani, nu pot beneficia de aceste activități „filantropice”.

Totodată, menționăm că aceste fonduri provin de la Ilan Șor, care a anunțat recent că va trimite în R.Moldova, prin intermediul ONGA „Eurasia”, 50 de mii de moldoveni pentru a face agitație în favoarea Uniunii Eurasiatice (o structură condusă de Rusia) și împotriva referendumului de integrare în Uniunea Europeană, care va avea loc pe 20 octombrie. În acest sens, utilizarea acestor surse financiare înainte de perioada electorală are drept scop subminarea proceselor democratice și celor electorale din R.Moldova.

Mai exact, aceste „ajutoare” ar urma să fie utilizate pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, coruperea candidaților și alegătorilor. Astfel de cazuri au fost înregistrate și la alegerile locale generale din 2023, când Ilan Șor, prin intermediul cetățeanului Federației Ruse și Israelului, Igal Șved, a întocmit un „contract de sponsorizare” pentru a transfera din Kazahstan în R.Moldova circa 5 milioane lei pentru finanțarea ilegală a candidaților partidului „Șansă” – o altă formațiune-satelit în spatele căreia se află oligarhul fugar.

Nu în ultimul rând, atragem atenția asupra faptului că, în contextul în care banca prin care se organizează transferurile de fonduri (Promsviazbank) este supusa sancțiunilor internaționale, iar ONGA „Eurasia” nu poate demonstra proveniența banilor tranferați, acceptarea fondurilor financiare poate fi catalogată ca infracțiune penală, și anume „spălare de bani”. Astfel, persoanele pot fi trase la răspundere pentru dobândirea, deţinerea sau utilizarea bunurilor care constituie venituri ilicite, dar și pentru participarea la asociere, înţelegere, complicitate în vederea comiterii infracțiunii de „spălare de bani”. Pentru asemenea acțiuni, cetățenii riscă pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 2350 la 4350 de unităţi convenţionale (117 500 – 217 500 lei) sau cu închisoare de până la 6 ani.

Menționăm și că, recent, Parlamentul a votat modificarea Codului penal, reglementând mai clar noțiunea de „trădare de Patrie”. În acest sens, se consideră „trădare de Patrie” inclusiv acțiuni săvârşite intenţionat de către un cetăţean al Republicii Moldova împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor. Astfel, colaborarea cu „Promsviazbank”, care este afiliată Ministerului Apărării din Rusia, poate fi investigată și sub acest aspect.

Amintim și că guvernatorul BNM, Anca Dragu, a declarat recent că tranzacțiile cu cardurile „MIR” sunt investigate de serviciile specializate din R.Moldova, iar că cetățenii trebuie să aibă grijă atunci când li se propune să fie implicați în astfel de scheme.

Putin, îmbrăcat cu o jachetă italiană de 6.000 de euro, a inspectat o unitate militară. Cicatricea ciudată observată pe mâna sa
Articolul anterior
Video! În armata lui Putin, ,,vodca doboară mai mulți soldați decât gloanțele ucrainenilor”
Articolul următor