Magazinele din Franţa nu au voie să ţină uşile deschise când funcţionează aerul condiţionat. Amenzile ajung la 750 euro

Ministrul francez al Tranziţiei Energetice, Agnes Pannier-Runacher, a anunţat duminică măsurile avute în vedere pentru economisirea energiei în contextul creşterii preţurilor şi războiului din Ucraina, transmite AFP.

Magazinele din Franţa nu vor putea să ţină uşile deschise când funcţionează aerul condiţionat

„În zilele următoare voi adopta două decrete: primul va generaliza interzicerea publicităţii luminoase, indiferent de mărimea localităţii, între orele 1:00 şi 6:00 dimineaţa, exceptând aeroporturile şi gările care funcţionează şi pe timpul nopţii, iar al doilea va interzice magazinelor să aibă uşile deschise când funcţionează instalaţia de aer condiţionat sau cea de încălzire”, a declarat oficialul francez într-un interviu pentru publicaţia Journal du Dimanche (JDD), conform Agerpres.ro.

Lăsarea uşilor deschise atunci când funcţionează instalaţia de aer condiţionat „înseamnă un consum mai mare cu 20%…este absurd”, a apreciat Agnes Pannier-Runacher.

În oraşe precum Lyon, Besançon şi Paris, autorităţile locale au introdus deja, încă de la mijlocul lunii iulie, un ordin conform căruia magazinele în care funcţionează aparatele de aer condiţionat nu au voie să ţină uşile deschise, în caz contrar riscând o amendă.

Guvernul de la Paris vrea acum să extindă această măsură la întreg teritoriul ţării, însoţită de o amendă care poate ajunge şi la 750 de euro, însă într-o primă fază mizează pe informarea comercianţilor.

Cu privire la publicitatea luminoasă, actualele reglementări fac o distincţie între aglomerările urbane cu peste 800.000 de locuitori şi cele care au o populaţie mai mică decât acest prag. Conform legislaţiei actuale, publicitatea luminoasă este interzisă între orele 1:00 şi 6:00 dimineaţa în aglomerările urbane cu mai puţin de 800.000 de locuitori. În cazul aglomerărilor urbane cu peste 800.000 de locuitori, publicitatea luminoasă depinde de regulamentul local cu privire la publicitate, în cazul în care există aşa ceva.

Legislaţia actuală din Franţa obligă de asemenea comercianţii să închidă firmele luminoase precum şi sistemul de iluminat al vitrinelor magazinelor, începând cu ora 1:00 dimineaţa.

Miercuri, Comisia Europeană a apreciat că statele membre UE ar trebui să îşi reducă consumul de gaze cu 15%, începând din luna august şi până în luna martie. Iniţial, această ţintă va fi una voluntară, dar ar urma să devină obligatorie dacă executivul comunitar declară stare de urgenţă.

Agnes Pannier-Runacher a reiterat duminică ţinta autorităţilor franceze privind reducerea consumului de energie cu 40% până în 2050 şi cu 10% până în 2024, graţie unor măsuri precum economisirea de energie, îmbunătăţirea eficienţei energetice, energiile regenerabile şi energia nucleară. Chiar dacă Franţa este mai puţin dependentă de gazele naturale ruseşti decât unele din statele vecine, ea suferă totuşi de pe urma unor probleme la parcul său de centrale nucleare, care asigură mai mult de jumătate din producţia de electricitate a Franţei.

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

Adriana Ochișanu cere ajutorul internauților pentru a reclama o pagină care i-a furat identitatea
Articolul anterior
După rechini, aricii de mare sunt următorul pericol la mare. Ce trebuie să faci ca să fii în siguranță
Articolul următor