Mai multe prestații sociale vor fi acordate fără depunerea cererilor. CNAS desfășoară o campanie de informare a beneficiarilor

Casa Națională de Asigurări Sociale stabilește anual indemnizații adresate familiilor cu copiii pentru circa 33 de mii de beneficiari. Din acest an, au intrat în vigoare prevederi noi, potrivit cărora mai multe prestații vor fi acordate pro-activ în baza datelor din sistemele informaționale de stat, fără a fi nevoie să fie depuse cereri. Despre noile prevederi, dar și despre oportunitățile pentru familiile cu copiii, CNAS va informa populația în cadrul campaniei naționale „Indemnizații fără bariere”, care a fost lansată astăzi, transmite IPN.

Directoarea generală a Casei Naționale de Asigurări Sociale, Elena Țîbîrnă, a declarat că începând cu 1 ianuarie 2024, toate indemnizațiile destinate familiilor cu copii se stabilesc din oficiu, în baza datelor de la Agenția Servicii Publice, fără a fi nevoie ca părinții să depună cereri.

„Inițial Casa Națională s-a gândit în ce mod ar putea ajuta familiile cu copii ca să obțină acest drept fără mult efort. Vorbim acum despre cinci indemnizații pentru familiile cu copii, care sunt acordate de către CNAS și care sunt finanțate atât din bugetul de asigurări sociale de stat, cât și din bugetul de stat. Vorbim despre indemnizația unică la naștere, indemnizația pentru creșterea copilului, indemnizația pentru îngrijirea copilului și indemnizația pentru copiii gemeni sau mai mulți copii născuți într-o singură sarcină și, nu în ultimul rând, vorbim de indemnizația paternală și maternitate”, a notat Elena Țîbîrnă.

Prezent la eveniment, ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a menționat că, prin inițiativele aprobate s-au făcut mai mulți pași decisivi. Or, atunci când apare un copil în familie, ultimul lucru pe care și-l doresc părinții e să meargă să colecteze documente, să stea în rând, să facă prenotări, să le depună etc. „Pentru noi, la Minister și în cadrul CNAS, standardul cel mai mare atunci când vorbim de prestarea unor plăți este modelul de prestare în mod pro-activ. Aceasta înseamnă că beneficiezi de serviciu de plată fără ca să faci această solicitare, automat”, susține ministrul.

Deputata Marina Morozova a declarat că pentru prima dată în Republica Moldova a fost o majorare considerabilă a indemnizației unice la naștere. Aceasta a fost majorată cu puțin peste 9 mii de lei, ajungând la 20 de mii de lei.

De asemenea, în continuare familiile cu copii de până la 2 ani beneficiază de o plată lunară în mărime de o mie de lei. Ea se acordă pe lângă indemnizația de creștere a copiilor, care se calculează în baza veniturilor unuia dintre părinți.

Totodată, pentru că optăm ca tații să fie mult mai implicați în creșterea copiilor, concediu paternal a fost extins de la 56 de zile până la un an de la nașterea copilului. De asemenea, există posibilitatea ca concediul de îngrijire a copilului să poată să fie partajat între mamă și tată, perioada minimă fiind de 90 de zile.

Autoritățile estimează că în acest an, noile modificări vor viza 33 de mii de mame care vor beneficia de indemnizație unică la naștere și peste 114 mii de copii care vor primi indemnizație lunară de creștere și îngrijire a copilului până la vârsta de 3 sau 2 ani.

Idei de cadouri pentru Crăciun și Revelion!/P

Deja am intrat în febra sărbătorilor de iarnă. Indiferent de vârstă, cu toţii așteptăm să desfacem darul pus sub brad, doar am fost cuminți tot anul!

În rețeaua Farmacia Familiei vă așteaptă o gamă variată de produse la un preț special, tocmai bune de pus sub brad. Cu siguranță, veți găsi cadoul perfect!

SETURI CADOU PENTRU EL

Să găsești cadoul perfect pentru un bărbat este un lucru dificil – puțin spus! 

Produsele din rețeaua Farmacia Familiei îi vor îngriji nu doar pielea, dar și barba :), deci bucuria va fi dublă!

SETURI CADOU PENTRU EA

Cu siguranță nu trebuie să te convingem că femeile adoră cosmeticele și lucrurile frumoase. Oferă-i cel mai bun produs dermatocosmetic, care o va alinta.

SETURI CADOU PENTRU COPIL

Copiii au nevoie de îngrijire specială, astfel că produsele delicate, care protejează pielea, părul sau dinţii, sunt recomandate pentru dezvoltarea lor armonioasă. În rețeaua Farmacia Familiei găseşti produse pentru baie, şampoane şi creme inclusiv pentru pielea sensibilă a bebeluşului.

CERTIFICAT CADOU

Ne-am propus să îți oferim o modalitate simplă, elegantă și flexibilă prin care să le poți oferi un cadou oamenilor dragi din viața ta, așa că am creat Certificatul Cadou, Farmacia Familiei!

Și da, cel mai valoros cadou dintotdeauna a fost și rămâne Dragostea! Chiar dacă nu ai toți banii din lume pentru cadouri, acestea rămân memorabile, dacă sunt însoțite de sentimentul cel mai profund și mai omenesc – dragostea!

50% dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică. Mai multe activiste îndeamnă victimele să raporteze abuzurile (VIDEO)

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii au fost supuse violenței obstetrice, manifestată fie verbal, fie fizic. Mai multe voci, cunoscute pentru promovarea egalității de gen și a nașterii fără violență, au lansat un apel public prin care condamnă fenomenul.

Apelul a fost lansat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare prin vocile următoarelor femei:

Stela Moldovanu – fondatoarea comunității „Măiestria”
Nata Levițchi – CEO „Mămica Alăptează”
Diana Guja – editorialistă AGORA
Ana Smolnițchi – creatoare de conținut, organizatoarea Marșului Nașterii
Alina Andronache – specialistă în Advocacy, lobby civic și comunicare.

Iată mesajul acestora: 

Nașterea este, probabil, unul dintre cele mai importante momente din viața multor femei. Totuși, pentru multe dintre noi, această experiență este umbrită de violența obstetrică și ginecologică, prezentă în unele instituții medicale.

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică în timpul travaliului, al nașterii sau al examinării ginecologice.

Peste o treime dintre femeile din Moldova au fost supuse unor manevre obstetrice fără a fi informate sau fără a li se cere consimțământul – cum ar fi metoda Kristellerepiziotomiaadministrarea oxitocinei sau chiar nașterea prin cezariană.

În plus, multe femei care nasc nu primesc sprijinul necesar într-un timp rezonabil sau sunt presate să accepte intervenții pe care nu le doresc.

Și nu doar atât. Cel puțin una din zece femei s-a confruntat cu diferite forme de abuz: 14% – cu abuz verbal în timpul nașterii, 8% – cu cel puțin o formă de abuz sexual, iar 3% – cu o formă de abuz fizic în timpul îngrijirii obstetrice. Poate fi vorba despre ruda, colega, prietena noastră sau chiar noi. 

Doar 6% dintre cazurile de violență obstetrică și ginecologică au fost raportate.

Deși multe femei ar dori să denunțe violența obstetrică și ginecologică, teama de a fi judecate, rușinea sau frica de a-și pune în pericol sănătatea și siguranța proprie și a copilului le împiedică să facă acest pas. Doar un mic procent dintre ele reușesc să își facă vocea auzită.

Violența obstetrică și ginecologică este o realitate dureroasă, un fenomen ascuns care afectează profund viețile femeilor. Ce poți face în astfel de cazuri? Este esențial să raportezi abuzul la instituția în cauză, la Ministerul Sănătății, la Poliție, la Procuratură sau în instanțele de judecată. Știm că nu este ușor, dar fiecare pas contează!

Femeile însărcinate își pot crea un plan al nașterii împreună cu medicul lor, pentru ca acest moment important să fie întâmpinat cu blândețe și siguranță. Iar viitorii tați joacă un rol crucial în oferirea sprijinului necesar.

Grija vindecă ceea ce frica distruge!  Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică!

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în parteneriat cu AGORA, a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.

Audieri în Parlament, după majorarea tarifului la gazele naturale

Parlamentul organizează în acest moment o ședință publică privind majorarea tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale, organizată de Comisia economie, buget și finanțe, scrie unimedia.info.

12:00 Ministrului Energiei, Victor Parlicov susține că „din luna iunie s-au adresat după sprijin, inclusiv către România, iar discuțiile s-au transferat la nivel de prim-miniștri. Acum cred că mai bine, mai corect va spune domnul prim-ministru, când s-au terminat”.

11:30 Parlicov a fost întrebat dacă Republica Moldova este independentă de gazul lui Putin.

„Dacă vorbim de malul drept, da, iar dacă vorbim despre malul stang, atunci el nu are alterntivă”, a declarat Parlicov.

10:25 Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a anunță că „80% din volumenele necesare pentru sezonul de iarnă, sunt asigurate”.

10:19 Alexei Taran, director ANRE este audiat în aceste clipe. 

„În cazul în care nu se intervenea urgent și prompt, riscam să avem o acumulare de devieri sau de deficit tarifar. Un alt risc la care am fi supus consumatorii ar fi fost intrarea în lunile de iarnă, cu un volum mare de consum, iar orice diferență per metru cub la prețul de achiziție urma să crească exponențial. 

La sfârșitul lunii decembrie, urma să avem aproximativ 600 de milioane de lei devieri negative. Astfel s-a impus necesitatea intervenției urgente pentru a opri această acumulare. ANRE a solicitat furnizorului să intervină și să ajusteze prețul la gazele naturale”, a declarat Alexei Taran.

10:10 Are loc audierea Ministrului Energiei, Victor Parlicov.

„Ministerul Energiei nu se ocupă cu cumpărarea și vinderea gazelor, de asta se ocupă companiile specializate. Ministerul doar monitorizează piața și face recomandări, după care Guvernul face demersurile necesare pemtru a deschide oportunitățile pe piață”

10:05 Ședința a început. În cadrul ședinței vor fi audiate 4 instituții.

Edilul Capitalei Ion Ceban a anunțat că juriștii urmează să depună un denunț pentru iniţierea urmăririi penale după majorarea tarifului la gaz. „În asemenea hal nu mai pot continua lucrurile. Guvernarea PAS, care generează oamenilor doar probleme, trebuie să demisioneze şi să fie anunţate alegeri anticipate”, a declarat Ion Ceban.

Tânăra cu părul scurt, desemnată Miss Franța 2024, nu va pleca la Miss World. Care este motivul
Articolul anterior
O nouă ,,ţară” pe harta lumii. Este extrem de bogată în aur, resurse minerale, petrol și gaze
Articolul următor