Doar 20% din cei circa 12.600 de medici care activează în sistemul de sănătate și 13% din cei aproape 24.000 de asistenți medicali sunt de vârstă pensionară, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătății, din 2022. În unele raioane lipsesc cu desăvârșire anumiți specialiști.
În contextul în care se observă o criză de cadre medicale, Ministerul Sănătății vrea să oblige medicii rezidenți să lucreze cinci ani acolo unde sunt repartizați după absolvire, și nu doar trei ani, precum e în prezent, transmite europalibera.org.
Un proiect de lege în acest sens a ajuns pe masa Guvernului, care urmează să-l examineze și să-l aprobe în data de 5 iunie.
De menționat că în anul 2022, în Moldova activau 1.536 de medici de familie cu vârsta medie de peste 50 de ani și mai era încă nevoie de 170 de specialiști. Medicii de familie au la evidență între 3.000 și 6.000 de persoane, pe când norma ar trebui să fie circa 2.000 de persoane. În Moldova, la 10.000 de locuitori le revin cinci medici de familie, comparativ cu opt în Uniunea Europeană.
Așadar, în mai multe spitale raionale, în prezent, nu există niciun medic cardiolog, neonatolog, anesteziologi-reanimatologi, oncologi, ortopezi, traumatologi, medici legiști. De asemenea, în unele spital e un deficit de 30% de medici de diferite specialități. Nu ajung nici asistenți medicali. Peste 1.000 de funcții sunt vacante.
Studiile arată că aproape 90% din decesele din Republicii Moldova sunt cauzate de boli netransmisibile (cardiovasculare, oncologice, respiratorii cronice, diabet zaharat), maladii care sunt tratate tocmai de specialiștii care sunt la mare căutare.