Mai multe târguri cu lucrări de artizanat și mărțișoare sunt organizate astăzi în capitală

În sectoarele capitalei sunt desfășurate mai multe iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone, inclusiv dedicate sărbătorii Mărțișorului. Primăria capitalei informează că acestea sunt organizate cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi locuitorilor capitalei acces la produse agricole de sezon.

În Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” este desfășurat un târg cu articole meșteșugărești și de artizanat, ale meșterilor populari și artizanali.

Astfel, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, 103, în preajma cinematografului „Patria”, are loc târgul „Yard Sale”, organizat în colaborare cu SRL „Boldescu & Co”.

În Piața Marii Adunări Naționale are loc Târgul cu mărțișoare și suvenire tematice, care se desfășoară până pe 10 martie 2024.

Totodată, pe amplasamentele din sectoarele orașului vor fi comercializate: flori de grădină, mărțișoare, suvenire, articole de artizanat și alte mărfuri tematice.

Primăria Municipiului Chișinău încurajează cetățenii să viziteze târgurile, menite să asigure consolidarea relațiilor dintre producătorii autohtoni și consumatori. 

Așa ceva a văzut puțină lume! În grădina unui gospodar din satul Ratuș crește un bostan gigant de peste 700 de kilograme

Așa ceva a văzut puțină lume! În grădina unui gospodar în satul Ratuș, raionul Criuleni, crește un bostan de peste 700 de kilograme. Vasile Spânu se ocupă de creșterea dovlecilor mai bine de 15 ani, dar recolta din acest an bate toate recordurile. Gigantul va fi expus la Festivalul gastronomic „Bostaniada”, care va avea loc la sfârșitul lunii. Până atunci, bostanul este păzit de toate relele, care pot să i se întâmple, scrie jurnaltv.md.

Vasile Spânu spune că există o metodă de monitorizare și calculare a greutății unui bostan enorm.

VASILE SPÎNU, agricultor: „Este o formulă. Se măsoară diametrul la bază în capăt și înălțimea lui. Acum el are peste 750 de kilograme, cred că va ajunge și la 800 pana la festival. Eu cred că anul acesta va fi cel mai mare bostan pe care l-am crescut până acum și dacă vă uitați are și o culoare foarte frumoasă.”

Pentru ca recolta să fie una mare și frumoasă, este nevoie de multă muncă, mărturisește gospodarul din Ratuș.

VASILE SPÎNU, agricultor: „Eu am semănat în ghiveci mare, la începutul lunii aprilie și deja la începutul lunii mai răsadul era deja bun de plantat. L-am plantat aici în ogradă. Apoi, etapa cea mai importantă, este formarea plantei. Perioada de creștere este luna august. El crește cu peste 200 de kilograme în 24 de ore.”

Vasile Spînu este fratele ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și este agricultor cu numeroase trofee la Bostaniada!

Agricultorul a reușit și anul trecut să cultive un dovleac de 700 de kg și altul de 600 de kg.

În procesul de cultivare, deloc ușor, după cum spune agricultorul, este implicată toată familia. Potrivit lui Vasile Spînu, cel mai important este să fie udat la timp și să i se administreze îngrășăminte doar naturale.

Vasile Spînu este de profesie inginer mecanic. Dar de mulți ani face agricultură. Crește legume de vânzare, chiar pentru semințe, care apoi ajung în mai multe țări. A devenit celebru în tot satul datorită pasiunii pentru dovleci.

Un nou atac masiv asupra Ucrainei! Rusia a folosit o armă teribilă în 11 regiuni

Forţele aeriene ucrainene au anunţat, sâmbătă, că Rusia a lansat în total 67 de drone cu rază de acţiune lungă într-un atac nocturn masiv asupra Ucrainei, dintre care 58 au putut fi doborâte, informează Reuters citată de stirileprotv.ro.

Ucrainenii au precizat, într-un comunicat postat pe Telegram, că unităţile de apărare au intrat în acţiune în 11 regiuni ale țării.

Corespondenţii Reuters din capitala ucraineană Kiev au auzit o serie de explozii la scurt timp după ora 03:00 (00:00 GMT), sâmbătă, iar unele dintre ele a răsunat mai puternic în zona de lângă centrul oraşului.

Forţele aeriene ale Kievului au mai informat că drone Shahed au fost lansate dinspre două regiuni de frontieră ale Rusiei, precum şi din Peninsula Crimeea ocupată de Rusia.

De la declanşarea invaziei sale în februarie 2022, Moscova a lansat mii de rachete şi drone cu rază de acţiune lungă asupra Ucrainei.

Inelele olimpice vor rămâne pe Turnul Eiffel cel puţin până în 2028

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat, vineri, că intenţionează să păstreze inelele olimpice pe Turnul Eiffel cel puţin până la JO de la Los Angeles din 2028, relatează L’Equipe, scrie observatornews.ro.

„Până la Jocurile din 2028, după care vom vedea ”, a spus ea.

Dar nu vor fi inelele ArcelorMittal, care sunt prea grele pentru a rămâne pe “Doamna de Fier”. “În septembrie, ele vor fi îndepărtate şi apoi mutate pe Podul Iena (…) Lucrăm cu CIO pentru a le reinstala cât mai curând posibil ”, a subliniat Anne Hidalgo.

“Nu am spus niciodată că vor rămâne acolo pentru totdeauna. Este la latitudinea municipalităţii”, a subliniat Pierre Rabadan, ministrul adjunct al Sporturilor.

În ceea ce priveşte creuzetul olimpic, primarul şi-a reiterat dorinţa de a-l păstra, deoarece a devenit „ un monument iconic ”, dar într-un mod diferit, deoarece nu va mai exista flacără. Ea speră că Marc Guillaume, prefectul regiunii Île-de-France, va avea misiunea de a conduce discuţiile privind viitorul cazanului. “El va fi capabil să îi aducă pe toţi în jurul mesei şi să înceapă activitatea care va permite să se decidă, şi statul este cel care va decide, dacă cazanul va fi menţinut şi în ce condiţii ”, a conchis primarul.

Studiu: Oamenii nu se mai căsătoresc din dragoste, dar sunt mai fericiți. Ce așteptări au de la viață
Articolul anterior
Incidente grave în Ingușetia. Militanți anti-moscoviți au deschis focul asupra forțelor de ordine ruse
Articolul următor