Mai mulți cântăreți de manele din România sunt anchetați pentru înșelăciune și fals, după ce ar fi cerut bani de la stat pentru concerte fictive

Mai mulți cântăreți de manele sunt anchetați pentru înșelăciune și fals, într-un dosar privind concertele anulate în perioada restricțiilor din pandemie. Polițiștii au făcut peste 70 de percheziții în mai multe județe din țară. Artiștii ar fi declarat că trebuiau să susțină extrem de multe spectacole, multe fictive, doar ca să primească ajutor din partea statului. Prejudiciul se ridică la peste jumătate de milion de lei.

Peste 70 de percheziţii au fost făcute marți în județele Ilfov, Dâmbovița, Dolj, Olt, Gorj, dar şi în Bucureşti, la sediile comerciale, dar şi la locuinţele artiştilor. Artiştii ar fi declarat concerte fictive anulate în perioada pandemiei pentru a încasa ajutoare de la stat. Pe tot parcursul zilei au fost aduși la IPJ mai mulți artiști. Se pare că în acest dosar în calitate de suspect este Dan Armeanca, dar au fost audiați mai multi artiști, printre care Cristi Dules, Dan Bursuc, Maria Buză, dar și instrumentiști de la formația Mandinga. Este vorba de infracţiuni de înşelăciune, tentativă de înşelăciune, fals în declaraţii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cântăreții de muzică de petrecere ar fi cerut ajutor financiar din partea statului în mod ilegal, pe perioada pandemiei, scrie digi24.ro.

Dan Bursuc – artist: Eu am fost chemat și invitat de către autorități ca martor. -Ați cerut astfel de ajutoare de la stat? -Nu eu, nu eu. Acei băieți care fac parte din formația mea. Nu eu, ei. Eu a trebuit să vin pentru că ei fac parte din societatea noastră.

-Știați despre faptul că au făcut lucrul ăsta?

-Da, dar nu au făcut un lucru greșit.

Avocat: În mod legal au beneficiat de ei. Au solicitat legal şi au beneficiat de ei în mod legal.

Maria Buză – artistă: M-am și speriat. Nici nu am știut… Nu este cazul nostru, ci a colaboratorilor noștri, din fericire. Dintr-o neînțelegere. Au fost niște contracte și atunci… Dar ele sunt în legalitate și totul este verificat.

Statul recvendică un prejudiciu de jumătate de milion de lei. Anne-Marie Ciolcă, purtător de cuvânt IPJ Ilfov: Valoarea prejudiciului solicitat de persoanele bănuite se ridică la peste 1 milion de lei, iar valoarea prejudiciului cauzat penal depășește 500 de mii de lei. Şi la această oră sunt audieri în dosar. Peste cinci mii de artişti au beneficiat de indemnizaţii în valoare de peste o mie de lei în perioada pandemiei.

FMI, gata să crească asistența pentru a ajuta Republica Moldova să depășească ”cea mai severă criză energetică din istoria sa”

Fondul Monetar Internațional (FMI) rămâne deschis colaborării cu Republica Moldova și este gata să crească asistența, pentru a ajuta la depășirea celei mai „severe crize energetice din existența sa”, a dat asigurări Kristalina Georgieva, directoarea generală a FMI, la întâlnirea cu președinta Maia Sandu, care întreprinde o vizită la Washington.

Președinția transmite că Maia Sandu a menționat, în cadrul discuției, importanța cooperării cu FMI pentru a atenua consecințele economice și sociale provocate de invazia Rusiei în Ucraina, transmite Ziarul Național.

Maia Sandu a subliniat că în prezent Republica Moldova trece prin cea mai severă criză energetică din existența sa, iar scopul autorităților este să ajute oamenii și businessul să facă față prețurilor ridicate la energie.

La fel, e nevoie de programe care să sporească reziliența sectorului și să contribuie la diversificarea surselor de energie.

Tot la Washington, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Michael McCaul, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA. Oficialii au discutat despre relațiile moldo-americane și sprijinul oferit de partenerii din Statele Unite pentru agenda noastră de reforme.

Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru adoptarea de către Congresul SUA, în aprilie 2022, a unei rezoluții prin care este reafirmat sprijinul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și parcursul democratic al Republicii Moldova. La fel, ea a apreciat decizia SUA de a trece pe lista de sancțiuni nouă persoane și 12 entități pentru acte grave de corupție, prejudicierea averii statului și promovarea influenței Rusiei în republica noastră. Lidera de la Chișinău a subliniat că asemenea acțiuni ne ajută să continuăm efortul de eradicare a corupției și de consolidare a instituțiilor statului.

Șefa statului a mai menționat că R.Moldova mizează și mai departe pe sprijinul Statelor Unite în realizarea reformelor, inclusiv în procesul de aderare la UE a republicii. De asemenea, Republica Moldova are nevoie de susținere pentru asigurarea independenței energetice.

Ion Paladi și Paula Seling au lansat un nou colind superb: „La mulți ani de sărbători!”

Interpretul de muzică populară, Ion Paladi și artista de peste Prut, Paula Seling, au lansat un nou colind superb, „La mulți ani de sărbători”.

„Decembrie este luna colindelor, iar Ion Paladi și Paula Seling v-au pregătit cea mai frumoasă surpriză în preajma sărbătorilor de Crăciun”, se arată în descrierea videoclipului.

Cei doi interpreți sunt acompaniați de Orchestra „Lăutarii”. Muzica colindului este compusă de Ion Paladi și Corneliu Botgros, iar versurile au fost scrise de Mariana Honceru. 

Videoclipul a fost filmat „într-un cadru de poveste” atât în România, cât și în Republica Moldova.

Putin, la volan unui Mercedes pe podul explodat recent între Crimeea și Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Podul Crimeei, iar viceprim-ministrul Marat Khusnullin i-a raportat despre lucrările de reparație, scrie publicația de propagandă Ria Novosti, citată de stirileprotv.ro.

Autoritățile au anunțat luni deschiderea circulației pe partea dreaptă a porțiunii de drum a podului.

La 8 octombrie, un camion a explodat pe podul Kerch, care leagă peninsula Crimeaa de Rusia, și o garnitură de tren a luat foc, ceea ce a dus la prăbușirea a două travee ale drumului.

Podul Kerci este format, de fapt, dintr-un pod rutier și unul feroviar, care leagă Peninsula Taman, din Rusia continentală, de regiunea Kerci din Crimeea. Explozia a afectat linia de cale ferată și a rupt în două locuri un sens de mers de pe podul rutier.

Incidentul a blocat ore bune circulația dinspre Crimeea spre Rusia, iar autoritățile au fost nevoite să intervină pentru a ajuta sutele de șoferi rămași în peninsulă.

Atenție, șoferi! Restricţii de circulaţie pe o stradă din centrul Capitalei
Articolul anterior
Europa se va confrunta cu o ”epidemie de cancer”, avertizează oncologii. Un milion de cazuri ar fi rămas nediagnosticate în pandemie
Articolul următor