Mai mulți climatologi din lume se aşteaptă ca încălzirea globală să depăşească ţinta de 1,5°C

Aproape 80% dintre respondenţi, toţi din cadrul Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), prevăd o încălzire globală de cel puţin 2,5 grade Celsius, în timp ce aproape jumătate dintre ei anticipează cel puţin 3 grade Celsius (5,4 F). Doar 6% dintre respondenţi consideră că va fi respectată limita de 1,5 grade Celsius (2,7 F) convenită la nivel internaţional.

Mulţi dintre oamenii de ştiinţă au în vedere un viitor „semidistopic”, cu foamete, conflicte şi migraţie în masă, provocate de valuri de căldură, incendii, inundaţii şi furtuni de o intensitate şi o frecvenţă cu mult peste cele care au lovit deja.

Numeroşi experţi au declarat că au rămas fără speranţă, furioşi şi speriaţi de eşecul guvernelor de a acţiona, în ciuda dovezilor ştiinţifice clare furnizate.

„Cred că ne îndreptăm spre o perturbare majoră a societăţii în următorii cinci ani”, a declarat Gretta Pecl, de la Universitatea din Tasmania.

„Autorităţile vor fi copleşite de evenimente extreme după evenimente extreme, producţia de alimente va fi perturbată. Nu aş putea simţi o mai mare disperare în privinţa viitorului”.

Fiecare fracțiune de grad evitată ar reduce suferința umană

Dar mulţi au spus că lupta pentru climă trebuie să continue, indiferent cât de mare ar fi creşterea temperaturii globale, deoarece fiecare fracţiune de grad evitată ar reduce suferinţa umană.

Peter Cox, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a declarat: „Schimbările climatice nu vor deveni brusc periculoase la 1,5 grade C – ele sunt deja periculoase. Şi nu va fi sfârşitul jocului dacă trecem de două grade C, ceea ce s-ar putea să se întâmple”.

The Guardian a contactat fiecare autor principal sau editor al rapoartelor IPCC din 2018. Aproape jumătate au răspuns, 380 din 843. Rapoartele IPCC sunt evaluările standard ale schimbărilor climatice, aprobate de toate guvernele şi realizate de experţi în ştiinţe fizice şi sociale. Rezultatele arată că mulţi dintre cel mai bine informaţi oameni de pe planetă se aşteaptă ca haosul climatic să se desfăşoare în următoarele decenii.

Criza climatică provoacă deja daune profunde vieţii şi mijloacelor de trai din întreaga lume, cu o încălzire globală de numai 1,2 grade C (2,16 F) în medie în ultimii patru ani. Jesse Keenan, de la Universitatea Tulane din SUA, a declarat: „Acesta este doar începutul: puneţi-vă centurile de siguranţă”.

Nathalie Hilmi, de la Centrul Ştiinţific din Monaco, care se aşteaptă la o creştere de 3 grade C, a fost de acord: „Nu putem rămâne sub 1,5 grade C”.

Experţii au declarat că pregătirile masive pentru a proteja oamenii de cele mai grave dezastre climatice care vor urma sunt acum esenţiale. Leticia Cotrim da Cunha, de la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro, a declarat: „Sunt extrem de îngrijorată de costurile în vieţi omeneşti”.

A fost dat startul sezonului estival 2024 la „Teatrul de Vară”

Primăria Municipiului Chișinău a dat start sezonului estival 2024, la „Teatrul de Vară”, cu un concert memorabil și emoționant, în memoria lui Ion Aldea Teodorovici, sub genericul „Mi-a fost dorul, dor pribeag”, într-un recital susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici, Simona și Orchestra Națională de Cameră.

Astfel, cu ocazia redeschiderii stagiunii de vară, la „Teatrul de Vară”, din Parcul „Valea Morilor”, a avut loc o seară magică și plină de emoții, într-o atmosferă de primăvară încântătoare, pe melodiile inconfundabile ale lui Ion Aldea Teodorovici, rememorând miilor de oameni prezenți la spectacol de talentul inconfundabil al mareului artist.

Prezentă la eveniment, viceprimarul Angela Cutasevici a declarat că, sezonul estival 2024 nu putea începe mai frumos de atât, adunând la un loc, un spectacol memorabil și oameni frumoși.

„Este de datoria noastră, a tuturor, să ținem vie memoria oamenilor emblematici ai neamului nostru, iar Ion Aldea-Teodorovici este unul dintre aceștia”, a declarat Angela Cutasevici.

În actualul sezon estival, Primăria Capitalei va organiza la „Teatrul de Vară” evenimente culturale de calitate pentru locuitorii și oaspeții Capitalei, urmând să ofere iubitorilor de frumos noi oportunități de a participa până în toamnă la concerte/activități de divertisment și cultură în aer liber.

Directoarea gimnaziului din satul Drochia, găsită fără suflare în sala de sport a instituției

Directorul unui gimnaziu din raionul Drochia a fost găsită fără viață chiar în instituția de învățământ. Cadavrul a fost depistat în 18 mai, în jurul orei 19:40, în sala de sport a instituției, scrie sinteza.org.

Corpul femeii, în vârstă de 38 de ani, a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru stabilirea exactă a cauzei decesului.

Pentru NewsMaker, ofițerul de presă din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Svetlana Talpă a declarat că, în seara zilei de 18 mai, poliția din Drochia a fost sesizată că în sala de sport a unei instituții de învățământ dintr-o localitate din raionul Drochia ”a fost depistat cadavrul strangulat al unei femei”.

Oamenii legii au fost sesizați de către un angajat al instituției de învățământ. Polițiștii au fost anunțați că femeia, în vârstă de 38 de ani, a fost angajată a instituției. Cadavrul a fost depistat în jurul orei 19:40.

”Pe suprafața corpului neînsuflețit al femeii nu au fost depistate alte semne de moarte violentă. Corpul acesteia a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru stabilirea exactă a cauzei decesului. Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a menționat ofițerul de presă.

Între timp, reprezentanții Gimnaziului ”Dumitru Roman” din satul Drochia au menționat pe o rețea de socializare că a încetat din viață directoarea instituției de învățământ.

Două remorci, cuprinse de flăcări în sectoarele Centru și Ciocana

Pompierii IGSU au lichidat flăcările ce au cuprins două remorci în capitală.

În noaptea zilei de 20 mai 2024, pompierii din capitală au fost solicitați pentru a stinge flăcările, care au cuprins două remorci.

Primul caz a avut loc pe strada Ismail 116. La fața locului au intervenit 3 echipe de pompieri, care au stabilit că focul a afectat o remorcă încărcată cu bunuri materiale, parcată pe carosabil în preajma unei stații de alimentare. Angajații IGSU au reușit localizarea promptă a incendiului, evitând răspândirea focului. Incendiul a fost stins complet la ora 05:58. În urma arderii a ars complet remorca încărcată cu bunuri materiale și cinci generatoare pe benzină.

Tot în dimineața zilei de azi, pompierii au stins o altă remorcă, care a fost parcată pe strada Nicolae Milescu Spătarul 30 din capitală. Apelul a fost înregistrat la 05:13. Pentru stingerea arderii a intervenit o echipă de salvatori IGSU, care a reușit lichidarea flăcărilor la ora 07:14. Potrivit IGSU, focul a distrus complet remorca, încărcată cu echipament scenic și pânză pentru scenă.

Cauza și circumstanțele izbucnirii incendiilor urmează a fi stabilite de specialiști.

Potrivit IGSU în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 36 situații de risc.

Florin Piersic se află în stare gravă. Medicii spun că are septicemie
Articolul anterior
Tandemul Mihai Chihaia – Oleg Tarnovschi a ocupat locul 3 la Cupa Mondială de la Szeged
Articolul următor