Mai mulți europarlamentari cer ajutor de urgență pentru ca Republica Moldova să nu rămână complet fără gaze din cauza facturilor uriașe

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat marți, că a solicitat un ajutor de urgență Comisiei Europene pentru ca Republica Moldova să nu rămână complet fără gaze din cauza facturilor uriașe trimise de Gazprom:

  • ”Un șantaj cum numai Kremlinul poate face (…) Maia Sandu are nevoie rapid de continuarea acestui sprijin să plătească facturile de zeci de milioane de euro pe care Gazpromul le flutură insistent, amenințând că altfel taie gazele”, a scris Vlad Gheorghe pe Facebook.

Europarlamentarul a transmis că România și Ucraina contribuie de asemenea la scăderea dependenței Moldovei de gazele rusești și susține că toți semnatarii solicitării pe care am inițiat-o sunt dispuși să susțină un astfel de ajutor în plenul Parlamentului European prin procedură de urgență:

  • ”Nu putem abandona partenerul nostru și candidatul nou aprobat la extindere, Republica Moldova în fața șantajului companiei ruse Gazprom. Acțiunea comună a UE împotriva Rusiei agresoare a fost un exemplu de solidaritate și forță europeană. Faptul că solicitarea noastră este transpartinică și transnațională este o dovadă în plus că Europa Unită nu poate fi amenințată și șantajată de regimul corupt de la Kremlin”, a mai transmis Vlad Gheorghe.

Mesajul integral al europarlamentarului Vlad Gheorghe

Am solicitat Comisiei Europene un ajutor de urgență pentru Republica Moldova, să poată face față crizei gazului. Ce se întâmplă, pe scurt: Gazpromul lui Putin livrează gaze la suprapreț ca să pună presiune pe Moldova și implicit pe România și statele membre UE. E un șantaj cum numai Kremlinul poate face, iar Republica Moldova, până acum dependentă de gazele rusești a gestionat situația cu ajutorul Uniunii și al României. Maia Sansu are nevoie rapid de continuarea acestui sprijin să plătească facturile de zeci de milioane de euro pe care Gazpromul le flutură insistent, amenințând că altfel taie gazele. Deja, de la 1 octombrie Gazprom a scăzut livrările, iar ceea ce urmează este previzibil – vor să le oprească de tot.

Între timp, România a anunțat deja că va furniza gaze peste Prut – avem de unde, nu ne afectează să facem asta, de aceea și solicitarea USR către Guvernul Ciucă să nu mai întârzie acordarea acestui ajutor pentru Republica Moldova. Cine mai ajută? Ucraina – da, țara bombardată de Vladimir Putin de peste 7 luni livrează energie Moldovei și contribuie astfel la scăderea dependenței Chișinăului de Moscova la acest capitol.

Alături de alți europarlamentari români și din alte state membre, cerem președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, precum și comisarului pentru buget și administrație, Johannes Hahn să acorde un sprijin financiar suplimentar Moldovei pentru plata gazului. De asemenea, toți semnatarii solicitării pe care am inițiat-o sunt dispuși să susțină un astfel de ajutor în plenul Parlamentului European prin procedură de urgență.Nu putem abandona partenerul nostru și candidatul nou aprobat la extindere, Republica Moldova în fața șantajului companiei ruse Gazprom. Acțiunea comună a UE împotriva Rusiei agresoare a fost un exemplu de solidaritate și forță europeană. Faptul că solicitarea noastră este transpartinică și transnațională este o dovadă în plus că Europa Unită nu poate fi amenințată și șantajată de regimul corupt de la Kremlin.

sursa: www.g4media.ro

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale. Recomandările autorităților pentru cetățeni privind sporirea securității digitale

Pe 30 iunie este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale, un eveniment care evidențiază impactul pozitiv al rețelelor sociale prin facilitarea unei comunicări continue între utilizatori din întreaga lume.

Potrivit Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, circa cinci miliarde de oameni din întreaga lume folosesc rețelele sociale, ceea înseamnă că, 61% din populația lumii are un cont pe o platformă de social media, iar, în mediu, o persoană utilizează rețelele sociale până la 2,5 ore pe zi.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să fie vigilenți la toate aspectele legate de activitatea platformelor de socializare.

Măsurile recomandate de STISC pentru securitatea digitală și pentru protejarea conturilor de social media sunt:

  • Evitați să furnizați multe informații personale;
  • Folosiți parole puternice și activați autentificarea cu doi factori;
  • Raportați utilizatorii și comportamentele suspecte;
  • Nu accesași linkurile și mesajele suspecte;
  • Utilizați o soluție de securitate pentru dispozitivele tale.

Ziua Mondială Social Media a fost inițiată de compania globală de entertainment și media, Mashable, pe 30 iunie 2010 pentru a recunoaște impactul rețelelor sociale asupra comunicării globale și interacțiunii umane.

Întâmplarea neplăcută de care au avut parte Cleopatra Stratan și Edward Sanda în Italia. Au fost evacuați de pe plajă și ambulanța a ajuns imediat

Edward Sanda și Cleopatra Stratan au fost martorii unui scene șocante, într-una din vacanțele petrecute în Italia. Artiștii au fost evacuați de pe plajă, acolo unde ambulața și elicopterul au ajuns de urgență, scrie Libertatea.

„Nu am avut parte de peripeții în vacanță, însă am văzut niște lucruri care ne-au stricat vibe-ul, chiar dacă nu am pățit-o noi. Eram în Sardinia, s-a înecat un băiat, a venit elicopterul pe plajă, ne-a evacuat, era o plajă mică. Cred că s-a aruncat de pe o stâncă, a venit și salvarea cu barca. Noi am sperat că a fost bine și că l-au salvat.

Am încercat și noi să sărim si să ajutăm, însă, din păcate, nu aveam cu ce, pentru că persoana respectivă trebuia scoasă din apă, iar după aceea au venit elicopterul”, au declarat Eduard Sanda și Cleopatra Stratan pentru Spynews.ro.

„Era o plajă atât de mișto… Era înconjurată de munte, de stânci, aveai impresia că ești undeva în Thailanda. În ziua aceea am rămas cu gândul la acea întâmplare, ne-am tot gândit la asta. Am aflat ulterior că persoana respectivă a fost în regulă, a reușit să fie salvată. Am reușit cumva să trecem peste asta și am avut grijă de noi, în primul rând”, au mai declarat cei doi artiști.

Două localități din raionul Ștefan Vodă se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare

Două localități din raionul Ștefan Vodă: Volintiri și Copceac, ar putea fi primele localități care se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare.

Reforma de amalgamare: Două sate din Ștefan Vodă se vor uni voluntar

Primarul satului Volintiri, Igor Hîncu, spune că până a anunțat public decizia de amalgamare, administrațiile locale au urmat etapele necesare acestui proces. Hotărârea urmează să fie votată la ședința Consiliilor locale, care vor avea loc în luna iulie, transmite Radiomoldova.md.

Amalgamarea este necesară, crede Igor Hîncu, care argumentează că cele două localități vor avea de câștigat.

„Înțeleg că orice schimbare este dureroasă, orice noutate este sperietoare, dar dacă începem acum amalgamarea voluntară vom beneficia și de suplimente financiare la buget. Anual, până va avea loc acea amalgamare, până în 2030. Dar este mult de lucru. Oamenilor le este frică să nu fie ca atunci când erau unite județele comune, și pentru un certificat se gândesc că tot așa vor trebui să se ducă departe. Dar noi și la Volintiri, și la Copceac avem Centru unificat de prestare servicii publice”, a declarat Igor Hîncu.

Deși este un subiect care a stârnit numeroase discuții, amalgamarea este o soluție pentru localitățile și primăriile care nu au specialiști suficienți și resurse financiare pentru dezvoltarea satelor, este de părere primarul din Copceac, Vasile Țînțari.

„Noi vrem să oferim servicii mai bune, să avem bugete concrete, avem lipsă de specialiști. Nu se face nimic dacă se unesc două primării. Eu cred că n-o să-i afecteze pe cetățeni absolut deloc”, a menționat Vasile Țînțari.

Procesul de amalgamare presupune absorbția satelor, comunelor, orașelor sau municipiilor de către o localitate din apropiere mai puternică din punct de vedere al capacităților administrative, formând astfel o unitate administrativ-teritorială nouă. Sunt și câteva condiții, noua unitate trebuie să aibă cel puțin 3.000 de locuitori, iar primăria să poată acoperi cheltuielile pentru cel puțin 12 angajați, dar și alte câteva condiții.

În noiembrie 2023, Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară și au anunțat că localitățile vor beneficia de sprijin financiar pentru pregătirea acestui proces.

O familie cu un bebeluş din Anglia s-au mutat cu traiul în maşină, după ce n-au mai avut bani să plătească facturile
Articolul anterior
Zelenski a promulgat un decret care declară ”imposibile” negocierile cu Putin: ”Suntem pregătiți pentru un dialog cu Rusia, dar cu alt președinte”
Articolul următor