Mai mulți lideri politici din stânga Nistrului ar deține pașapoarte ucrainene pentru a putea călători liber în UE

Jurnaliștii de investigație moldoveni, împreună cu omologii lor ucraineni, au identificat pașapoarte ale cetățenilor ucraineni la toți liderii politici din Transnistria, formali și informali

Rise: Liderii pro-Kremlin din Transnistria, cu pașapoarte ucrainene

„Pentru liderii din Transnistria, cetățenia Ucrainei este ca un bilet norocos care le permite să călătorească liber în afara regiunii controlate de Kremlin către Ucraina, Uniunea Europeană și destinații de odihnă”, scriu autorii investigației „Biletul” ucrainean în Europa al liderilor zonei de ocupație ruse”, transmite IPN care citează o serie de investigații transfrontaliere publicate de două centre de investigații RISE Moldova și Slidstvo.Info.

„În noua listă a deținătorilor de „bilete norocoase” cu triden, pe lângă noul, așa-zisul prim-ministru Aleksandr Rosenberg și întreaga sa familie, precum și șeful Ministerului de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, se află actualul asa-zisul  președinte al autoproclamatei RMN Vadim Krasnoselsky, „proprietarul” informal al regiunii transnistrene Viktor Gușan, managerii de top ai imperiului său de afaceri „Șerif” Serghei Ganja, Viktor Ukraineți”, se menționează în materialele istoriei internaționale a jurnaliștilor.

Potrivit investigatorilor, „în baza identităților ucrainene, ei își vând companii între ei, își deschid afaceri în Ucraina și Uniunea Europeană, cumpără imobile în regiunea Odessa și, pur și simplu, călătoresc liber cu familiile lor în afara regiunii controlate de Rusia”.

„Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și Curtea Europeană a Drepturilor Omului au recunoscut că autoproclamata RMN este ocupată și controlată de Rusia. Între timp, liderii vădit pro-Kremlin ai Transnistriei se ascund de mulți ani în spatele pașapoartelor Ucrainei, ale cărei orașe sunt șterse de pe fața pământului la ordinul patronilor moscoviți ai administrației transnistrene”, a declarat pentru IPN coautorul anchetei și redactor al departamentului de limbă rusă al RISE Moldova  Vladimir Tkhorik.

Jurnalistul de investigație a precizat că „autoritățile moldovenești nu au răspuns încă la întrebările despre identitățile ucrainene ale liderilor transnistreni”.

Anterior, într-un interviu pentru Newsmaker, consilierul Oficiului președintelui Ucrainei Mihail Podolyak a declarat că anturajul lui Zelenski discută despre opțiunea impunerii de sancțiuni împotriva acelor complici transnistreni ai Kremlinului din conducerea regiunii care dețin pașapoarte ucrainene.

”Câtă durere ai lăsat în urma ta, Andreea…” Val de mesaje îndurerate pe rețele după anunțul despre decesul Andreei Cuciuc, fiica lui Igor Cuciuc

Plânge tot Internetul. Val de mesaje îndurerate pe toate rețelele sociale după anunțul despre decesul Andreei Cuciuc, fiica lui Igor Cuciuc, informează unica.md.

Artiști, oameni de rând, tineri, dar și părinți vin cu cuvinte de condoleanțe în susținerea familiei interpretului Igor Cuciuc, dar și regrete imense pentru această pierdere greu de descris prin cuvinte.

Primul care a venit cu un mesaj a fost interpretul Oleg Spânu, care i-a fost coleg Andreei la Centrul de Excelență în Educație Artistică ”Ștefan Neaga”, acolo unde studia tânăra.

Oleg Spînu: ”Drum lin spre cer, Andreea. Să știi că noi, colegii tăi, te vom iubi mereu.”

Lumea muzicală de la noi, dar și cei din tânăra breaslă au venit cu mesaje îndurerate pe rețele:

Nicolae Botgros: ”Nu pot sa cred și n-o să cred ca Andreea Cuciuc a părăsit lumea cu dor… O veste tare tulburătoare. Lacrimi și durere în sufletele noastre, a părinților, Diana și Igoras, a celor care a iubit-o și o va iubi mereu… Ea va rămâne în sufletele noastre, ca o sfântă icoană creștinească… Condoleanțe părinților și tuturor celor care au îndrăgit-o.”

Cornelia Ștefăneț: ”Refuz să cred… Câtă durere ai lăsat în urma ta, Andreea… Condoleanțe familiei, nu găsesc efectiv cuvinte.”

Camelia Ursu: ”Mare durere… Prea mare! Mi se sfâșie sufletul.”

Ariana Boldurescu: ”Nu am cuvinte de când am aflat… Suflet bun, prea bun… Zbor lin spre stele. O să ne fie dor.”

Natalia Midoni-Rodideal: ”De ce, Doamne, atâta nedreptate? Viață, de ce ești așa de dură?”

Veste tragică! Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață în această seară

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Unica.md aduce sincere condoleanțe familiei.

Campania națională de împădurire, lansată oficial: Mobilizare națională – 16 noiembrie

Săptămâna trecută ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, alături de Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, au dat start campaniei de împădurire din toamna acestui an în localitatea Mălăiești, raionul Orhei. În cadrul acestei inițiative ambițioase, peste 7.300 de hectare de teren vor fi împădurite pe parcursul anului 2024, scrie unghiul.com.

Campania face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și are scopul de a îmbunătăți biodiversitatea și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Detalii despre campanie
În primăvară, au fost plantați 3.300 de hectare de pădure, iar pentru această toamnă este planificată împădurirea a încă 4.000 de hectare. Din totalul suprafeței, în raionul Ungheni vor fi reîmpădurite peste 80 de hectare, implicând primăriile Măcărești, Morenii Noi, Pîrlița, Sculeni și Boghenii Noi.

Mobilizare națională
Începând cu data de 16 noiembrie, întregul Guvern se va alătura eforturilor de împădurire la Mălăiești, unde vor planta 40 de hectare de pădure. De asemenea, cetățenii din toată țara sunt încurajați să participe la acțiuni similare, fiind disponibile 440 de locații de plantare în cadrul a 160 de primării.

Declarațiile ministrului mediului
„Vom planta peste 26 de milioane de puieți în această toamnă, inclusiv specii precum stejar, frasin, salcâm și arțar, toate crescute în pepinierele „Moldsilva”. Fiecare copac plantat este un simbol al responsabilității noastre față de natură și de viitorul Moldovei”, a declarat Sergiu Lazarencu. El a evidențiat, de asemenea, cooperarea eficientă cu autoritățile locale, care au pus la dispoziție 24.000 de hectare de teren pentru împădurire de la începutul programului.

Această inițiativă are potențialul de a transforma peisajul țării și de a promova un mediu mai sănătos și mai verde pentru generațiile viitoare.

Video. Explozie puternică în Nikolaev, miercuri dimineață: Trei morți și 5 răniți
Articolul anterior
La mijloc de vară, iTicket te invită la o nouă ediție a grandiosului concert simfonic – ”O seară în Parc”
Articolul următor