Numeroși militari ruși s-au îmbolnăvit după ce au mâncat cireșe din livezile aflate în jurul orașului Melitopol, susțin jurnaliștii ucraineni citați de Sky News și stiripesurse.ro. Se pare că fructele fuseseră otrăvite de fermierii ucraineni, precizează sursele menționate.
Incidentul s-a produs în zona ocupată de ruși. Se pare că fructele fuseseră tratate de fermieri ceea ce a provocat „îmbolnăviri în masă” în rândul rușilor, potrivit presei ucrainene care îl citează pe primarul din Melitopol, Ivan Fedorov.
Acesta a salutat actul ca fiind „un alt fel de mișcare partizană” și a condamnat furturile de la populația ucraineană.
Melitopol este situat în sud-estul Ucrainei, în apropiere de Marea Azov, și a fost capturat în primele zile ale invaziei.
Reacția președintelui chinez după ce Trump a impus tarife de 104% Chinei
Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut miercuri „întărirea legăturilor strategice cu ţările învecinate” în prima sa apariţie publică de când preşedintele american Donald Trump a crescut tarifele pentru ţara asiatică la 104%, scrie digi24.ro.
Xi, care nu l-a numit pe Trump, şi-a îndemnat oficialii în timpul unei întâlniri de lucru să îmbunătăţească relaţiile cu ţările vecine „prin gestionarea adecvată a diferendelor” în vederea „întăririi legăturilor în lanţurile de aprovizionare”, a informat agenţia oficială de presă Xinhua, informează EFE, potrivit Agerpres.
La întâlnire, Xi a subliniat că relaţiile Chinei cu vecinii săi sunt „la cel mai bun nivel al istoriei moderne”, dar că, în acelaşi timp, Beijingul intră ” într-o etapă crucială profund împletită cu dinamica regională în schimbare şi cu evoluţiile globale”.
Liderul chinez a mai susţinut că diplomaţia chineză cu vecinii săi se va baza pe construirea unei „comunităţi a viitorului comun”, unul dintre cele mai repetate sloganuri ale liderilor Partidului Comunist Chinez (PCC, de guvernământ) care susţine că „prosperitatea este durabilă doar prin truda comună a naţiunilor”.
La reuniune, s-a mai remarcat faptul că Beijingul trebuie să-şi „întărească” „simţul responsabilităţii” şi să menţină „o diplomaţie de vecinătate a prieteniei, sincerităţii, beneficiului reciproc şi incluziunii”. La întâlnire s-a mai subliniat că China ar trebui „susţină ţările din regiune în menţinerea propriilor căi de dezvoltare şi să gestioneze în mod corespunzător conflictele şi diferendele”.
„Trebuie să construim o reţea de interconectare la nivel înalt şi să consolidăm cooperarea în lanţurile industriale şi de aprovizionare”, adaugă textul reuniunii, precum şi „să menţinem în comun stabilitatea regională şi să cooperăm în domeniul securităţii şi al aplicării legii”.
Liderul chinez nu a menţionat în niciun moment Statele Unite, iar până acum Beijingul a subliniat că nu va ceda tarifelor lui Trump. Preşedintele SUA a ordonat marţi un tarif suplimentar de 50% pentru produsele chinezeşti, ducând taxele totale pe mărfurile chinezeşti la 104% şi confirmând o escaladare rapidă a războiului comercial dintre cele două mari economii ale lumii.
Beijingul anunţase anterior un tarif de 34% pentru produsele americane, după ce Trump impusese aceeaşi cotă pentru mărfurile chinezeşti.
Un fost procuror, dat în căutare de poliție
Cazul fostului procuror Tudor Cojocaru, în atenția autorităților. Potrivit canalului de telegram „Ultima Oră”, Inspectoratul de Poliție Centru a emis o orientare către toate subdiviziunile MAI privind căutarea lui Tudor Cojocaru, fost procuror în cadrul Procuraturii de Circumscripție Chișinău, scrie safenews.md.
Potrivit documentului, poliția încearcă să-i stabilească locul aflării, după ce ultima sa adresă cunoscută figurează pe strada Eminescu din municipiul Chișinău.
Cojocaru este vizat într-un dosar de trafic de influență, în care este acuzat că ar fi pretins bani pentru a influența deciziile unor judecători de la Curtea Supremă de Justiție. Anterior, Consiliul Superior al Procurorilor a decis suspendarea sa din funcție, la solicitarea Procurorului General.
Canalul „Ultima Oră” amintește că fostul procuror a activat în trecut la Ialoveni, apoi la Procuratura Curții de Apel Chișinău, fiind ulterior transferat la Procuratura de Circumscripție.
Poliția solicită cetățenilor care dețin informații despre locul aflării acestuia să contacteze autoritățile la: 022-27-44-21 sau 079029163.
Locuitorii Capitalei cer înapoi căldura! Circa 450 de solicitări de reconectare, recepționate de Termoelectrica
Temperaturile scăzute de la început de aprilie au determinat consumatorii din capitală să solicite reconectarea la agentul termic. Termoelectrica a recepționat în ultimele zile circa 450 de cereri în acest sens, transmite MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Serviciul de presă al Termoelectrica a menționat că 90 la sută dintre cererile de reconectare la agentul termic vizează fondul locativ.
Procedura de reconectare la căldură este simplă și rapidă. Astfel, consumatorii pot solicita în orice moment reluarea livrării căldurii în locuințe. Potrivit Termoelectrica, în baza solicitărilor locatarilor, administratorul de bloc sau gestionarul fondului locativ se adresează furnizorului printr-o cerere scrisă în format liber sau direct la sediile teritoriale ale „Termoelectrica” S.A. Ulterior, echipele întreprinderii reconectează blocul locativ la încălzire.
În funcție de temperaturile exterioare, administratorul de bloc, împreună cu locatarii pot regla, deconecta, sau reconecta agentul termic în timpul zilei sau nopții, pentru a asigura un confort termic optim în locuințe.
În cazul blocurilor locative dotate cu Puncte termice individuale, nu este necesară intervenția gestionarului blocului locativ, pentru că instalațiile respective se conectează și se deconectează automat datorită unor setări care ajustează consumul de energie termică în funcție de temperatura de afară și necesitățile consumatorilor.
În Chișinău, sezonul termic 2024-2025 s-a încheiat pe 24 martie, în conformitate cu o dispoziție a municipalității.
În următoarele zile, vremea se va menține rece, potrivit prognozelor meteorologilor.