Mai mulţi şoferi prinşi beţi la volan au fost duşi la morgă

Mai mulţi şoferi prinşi beţi la volan au fost aduşi la morgă ca să vadă ce consecinţe poate avea consumul de alcool.

Viaţa are prioritate. De acest lucru s-au convins mai mulţi şoferi din ţară, care au fost prinşi beţi la volan. Ei au fost duşi azi la morgă ca să vadă ce consecinţe poate avea consumul de alcool la volan. Şoferii spun că şi-au învăţat lecţia şi că nu vor mai conduce în stare de ebrietate, scrie trvmoldova. De dimineaţă, la Centrul de Medicină Legală de pe strada Korolenko din Chişinău a venit un grup de opt bărbaţi din raionul Ungheni. Anterior, aceştia au fost prinşi beţi la volan, iar pentru a-şi redobândi permisul s-au înscris în programul de recuperare Drink and Drive.

Bărbaţii au petrecut în morgă cinci ore. Au asistat la autopsie şi le-au dat o mână de ajutor medicilor la spălat cadavrele şi locurile în care sunt păstrate acestea.

Şoferi spun că au rămas marcaţi pentru tot restul vieţii de ceea ce au văzut şi că şi-au învăţat lecţia.

Programul Drink & Drive durează până la trei luni şi costă patru mii de lei, bani achitaţi de şoferi. Sunt prevăzute 12 sesiuni, două dintre care sunt la morgă şi la spital. Aici, unii cedează psihologic şi renunţă. Chiar dacă este dur, programul de reeducare a şoferilor dă rezultate, spune şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune, Andrei Iavorschi.

Programul Drink & Drive pentru şoferii prinşi beţi sau drogaţi la volan e prevăzut într-o hotărâre aprobată de Guvern în 2018. Astfel, cei care urcă la volan în stare de ebrietate, rămân fără permise de conducere până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti. Dacă instanţa suspendă carnetul, aceştia îl pot recupera numai după ce trec programul. Sâmbăta şi duminica trecută, 65 de şoferi au fost prinşi beţi la volan. 44 dintre aceştia conduceau în stare de ebrietate avansată. Statisticile arată că, în Republica Moldova, aproape 10 la sută din numărul total de accidente rutiere soldate cu victime, sunt provocate de şoferi în stare de ebrietate.

Un adolescent care și-ar fi satisfăcut poftele sexuale cu bunica sa riscă șase ani de închisoare

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a unui tânăr de 18 ani, de comiterea infracțiunii de „viol, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unui membru de familie” (art. 171 alin. (2) lit. c) Cod penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale

Reieșind din actul de învinuire, la 28 decembrie 2023, în jurul orei 18:00, învinuitul, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, a pătruns abuziv în locuinţa bunicii sale, amplasată într-un sat din centrul țării. Acolo, a imobilizat-o prin legarea membrelor superioare și a gurii şi profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra din cauza vârstei înaintate, a întreţinut cu ea acte și rapoarte sexuale neconsimțite.

Acesta și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii.

În privinţa învinuitului a fost aleasă măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile. Dacă acesta va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 6 ani de închisoare.

Preşedintele Columbiei interzice coridele

Președintele columbian Gustavo Petro a promulgat luni o lege care interzice coridele în țară, marcând astfel sfârșitul unei practici care era recunoscută de Constituție ca făcând parte din cultura națională, potrivit agenției AFP citate de g4media.ro.

În fața unei mulțimi adunate în arena de tauri din centrul orașului Bogota, redenumită Plaza Cultural La Santamaria, Gustavo Petro a sărbătorit adoptarea acestei legi, denumită „No more Olé”, menită să pună capăt, potrivit lui Petro, „dreptului de a ucide” animale ca formă de divertisment.

„Cultura, și cu atât mai puțin justiția, nu poate spune că este o cultură să ucizi ființe simțitoare, ființe vii, de plăcere”, a declarat Petro, referindu-se la o decizie a Curții Constituționale din 2018 care a permis luptele cu tauri în orașele și satele cu tradiție taurină.

Columbia se alătură astfel listei țărilor sud-americane care interzic coridele, precum Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay și Guatemala.

În Ecuador, Franța, Mexic, Peru, Portugalia, Spania și Venezuela se organizează încă lupte cu tauri.

Se modifică regulile de intrare în Israel

Începând cu data de  1 august curent, Statul Israel modifică regulile de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, scrie stiripesurse.md.

Astfel, Statul Israel pune în aplicare sistemul ETA-IL https://israel-entry.piba.gov.il/ de verificare prealabilă și pre aprobare a intrării și șederii în Israel a cetățenilor străini. Până la 1 august,  sistemul are caracter pilot, iar odată cu prima zi a lunii august, va funcționa ca sistem instituțional de verificare prealabilă a cetățenilor străini care doresc să viziteze Statul Israel cu diverse scopuri.

Potrivit autorităților israeliene, cetățenii străini ai statelor cu regim fără de viză nu vor putea intra pe teritoriul Statului Israel fără aprobarea prealabilă prin sistemul ETA-IL. Cetățenii străini care aplică prin acest sistem în luna iulie, perioadă pilot a sistemului, primesc aprobarea ce va rămâne valabilă timp de doi ani de zile.

În perioada proiectului pilot, adică până la data de 1 august, aplicarea pentru intrarea în Statul Israel este gratuită, iar după – verificarea prealabilă în scopul aprobării intrării pe teritoriul Statului Israel va costa 25 de NIS, aproximativ 120 de lei moldovenești.

Accident tragic la Anenii Noi! Viteza i-a luat viaţa unui şofer
Articolul anterior
După 40 de ani, ABBA revine cu un nou album
Articolul următor