Mai mulţi şoferi prinşi beţi la volan au fost duşi la morgă

Mai mulţi şoferi prinşi beţi la volan au fost aduşi la morgă ca să vadă ce consecinţe poate avea consumul de alcool.

Viaţa are prioritate. De acest lucru s-au convins mai mulţi şoferi din ţară, care au fost prinşi beţi la volan. Ei au fost duşi azi la morgă ca să vadă ce consecinţe poate avea consumul de alcool la volan. Şoferii spun că şi-au învăţat lecţia şi că nu vor mai conduce în stare de ebrietate, scrie trvmoldova. De dimineaţă, la Centrul de Medicină Legală de pe strada Korolenko din Chişinău a venit un grup de opt bărbaţi din raionul Ungheni. Anterior, aceştia au fost prinşi beţi la volan, iar pentru a-şi redobândi permisul s-au înscris în programul de recuperare Drink and Drive.

Bărbaţii au petrecut în morgă cinci ore. Au asistat la autopsie şi le-au dat o mână de ajutor medicilor la spălat cadavrele şi locurile în care sunt păstrate acestea.

Şoferi spun că au rămas marcaţi pentru tot restul vieţii de ceea ce au văzut şi că şi-au învăţat lecţia.

Programul Drink & Drive durează până la trei luni şi costă patru mii de lei, bani achitaţi de şoferi. Sunt prevăzute 12 sesiuni, două dintre care sunt la morgă şi la spital. Aici, unii cedează psihologic şi renunţă. Chiar dacă este dur, programul de reeducare a şoferilor dă rezultate, spune şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune, Andrei Iavorschi.

Programul Drink & Drive pentru şoferii prinşi beţi sau drogaţi la volan e prevăzut într-o hotărâre aprobată de Guvern în 2018. Astfel, cei care urcă la volan în stare de ebrietate, rămân fără permise de conducere până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti. Dacă instanţa suspendă carnetul, aceştia îl pot recupera numai după ce trec programul. Sâmbăta şi duminica trecută, 65 de şoferi au fost prinşi beţi la volan. 44 dintre aceştia conduceau în stare de ebrietate avansată. Statisticile arată că, în Republica Moldova, aproape 10 la sută din numărul total de accidente rutiere soldate cu victime, sunt provocate de şoferi în stare de ebrietate.

Alertă de proporții în România! Pensionarii sunt păcăliți să dea zeci de mii de lei printr-o nouă schemă

Este alertă de proporții în România! Zeci de pensionari sunt păcăliți să dea bani printr-o nouă metodă inventată de un escroc din județul Timiş. Acesta mergea în casele bătrânilor vulnerabili, inventa diferite povești emoționante și le promitea acestora fie că îi ajută la cumpărături, fie ca merge să le plătească facturile și dispărea cu banii, scrie realitatea.net.

”La data de 26 februarie a.c., poliţiştii Secţiei 4 Timişoara, sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, au reţinut un bărbat bănuit de comiterea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată. Din cercetări, a reieşit că, în perioada februarie 2023 – noiembrie 2023, un bărbat de 38 de ani, prin inducere în eroare, ar fi pretins şi încasat diverse sume de bani de la mai multe persoane fizice, folosindu-se de nume şi calităţi mincinoase, în schimbul prestării anumitor servicii pe care ulterior nu le mai îndeplinea”, a transmis IPJ Timiş.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul aborda pe stradă bătrâni cărora le promitea că le face diferite comisioane, precum plata facturilor, cumpărături, obţinerea de bilete şi altele, însă când primea de la aceştia bani, dispărea.

Spitalul din Comrat, dotat cu echipament pentru distrugerea deșeurilor medicale

Spitalul Raional Comrat „Isaac Gurfinkel” a fost dotat astăzi cu echipament pentru distrugerea deșeurilor medicale. Proiectul a fost finanțat de către Guvernul Japoniei în cadrul programului „Kusanone”, informează MOLDPRES.

Potrivit Ambasadei Japoniei la Chișinău, din contul grantului în valoare de 89,392 USD s-a achiziționat un echipament pentru distrugerea deșeurilor medicale pentru Spitalul Raional Comrat „Isaac Gurfinkel”. Proiectul urmărește fortificarea capacităților de gestionare a deșeurilor medicale și eliminarea surselor de poluare a mediului ambiant.

Ambasadorul Yamada Yoichiro a precizat că „noul sistem de tratare a deșeurilor medicale va contribui la sporirea siguranței, reducerea costurilor și protejarea mediului înconjurător.”

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 7,3 milioane USD pentru 88 de proiecte în domeniile educației, sănătății și utilităților publice.

Peste 160 milioane de lei au fost confiscați în vistieria statului în 2023, în dosarele procurorilor PCCOCS

Potrivit raportului pentru anul 2023 al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), prin sentințele de condamnare obținute, au fost confiscate bunuri și bani de în valoare de 167.862.981 lei. 

Sumele de bani virate în contul statului prin sentințele din 2023 au vizat în principal infracțiuni de contrabandă, trafic de droguri și trafic de persoane, fiind dispuse soluții de confiscare în 75 de cauze penale.

Recuperarea prejudiciului cauzat prin infracțiune și indisponibilizarea bunurilor infracționale a fost un obiectiv asumat de PCCOCS la începutul anului 2023. Drept rezultat, se atestă o creștere esențială a sumei supuse confiscării față de anii precedenți: în 2021-10.925.120 lei, iar în 2022-5.621.252 lei.  

În curs de investigare de către procurorii PCCOCS și examinare în instanțele de judecată ale altor dosare trimise de către aceștia, rămân aplicate sechestre pe bunuri în valoare de circa 650.000.000 lei. În eventualitatea pronunțării unei hotărâri judecătorești pe cazurile investigate, acestea urmează a fi confiscate în folosul statului.

Per total, procurorii PCCOCS au reprezentat învinuirea de stat în privința a 344 de persoane în vizavi de care au fost adoptate 228 sentințe, cu o rată de condamnare sau de încetare pe motive de nereabilitare de peste 92%.

Pentru anul 2024, procurorii PCCOCS își propun să depună eforturi concertate pentru combaterea criminalității organizate, inclusiv a celei care implică folosirea tehnologiilor informaționale și a cripto-valutei.

Accident tragic la Anenii Noi! Viteza i-a luat viaţa unui şofer
Articolul anterior
După 40 de ani, ABBA revine cu un nou album
Articolul următor