Utilizatori TikTok au declarat pentru BBC că sunt de părere că un instrument viral care face oamenii să pară supraponderali ar trebui să fie interzis pe platformă, scrie digi24.ro.

Cunoscut sub numele de „filtru grăsuț”, instrumentul de inteligență artificială (AI) modifică fotografia unei persoane pentru a părea că s-a îngrășat. Multe persoane și-au împărtășit imaginile de „înainte” și „după” pe platformă, glumind pe seama diferențelor de aspect – însă alții spun că este o formă de „body shaming” (a supune pe cineva la umilințe din cauza aspectului său fizic) și că nu ar trebui să fie permisă. Experții au avertizat, de asemenea, că filtrul ar putea alimenta o „cultură toxică a dietelor” pe internet și ar putea contribui la apariția tulburărilor alimentare.
TikTok nu a răspuns la o cerere de comentarii. Sadie, care are 66.000 de urmăritori pe TikTok, este unul dintre cei care cer ca filtrul „răutăcios” să fie interzis. „Pare că ar spune: «Oh, am învins pentru că sunt slabă și nu-i așa că ar fi cel mai rău lucru să fiu grasă»”, a declarat tânăra de 29 de ani din Bristol. Ea a spus că a fost contactată de femei care au spus că au șters TikTok de pe telefoanele lor, deoarece această tendință le-a făcut să se simtă rău despre ele însele.
„Pur și simplu nu cred că oamenii ar trebui să fie ridiculizați pentru corpul lor doar pentru că au deschis o aplicație”, a spus ea. Emma Beckett, un om de știință în domeniul alimentației și nutriției, a declarat pentru BBC că a simțit că această modă reprezintă „un pas uriaș înapoi” în abordarea stigmatizării greutății. „Este vorba doar de aceleași stereotipuri false și vechi clișee despre oameni cu corpuri mai mari care sunt leneși și defecți, și ceva ce trebuie evitat cu disperare”, a spus ea. Ea a avertizat că ar putea avea un efect social pe scară largă.
BBC a vorbit cu utilizatori TikTok care au spus că nu se simt confortabil cu filtrul. Nina, care locuiește în nordul Țării Galilor, a declarat că a simțit că acesta a alimentat o „narațiune” răspândită online care leagă aspectul oamenilor de valoarea lor personală.
Unele dintre cele mai populare videoclipuri care utilizează filtrul au fost apreciate de zeci de mii de ori. Imaginile și filtrele cu inteligență artificială au devenit ceva obișnuit pe TikTok și au fost acceptate rapid pentru a fi folosite în moduri distractive – la fel cum unii din generațiile Z și Millennials își amintesc de filtrele Snapchat. Dar astfel de filtre, deși pot părea amuzante, pot fi foarte dăunătoare pentru sănătatea mintală a unei persoane și o pot încuraja să se compare nu numai cu alții, ci și cu o versiune nerealistă a sa.