Mai puțină producție „made in China”. Apple, Google şi Microsoft îşi mută o parte din producție în alte ţări

Statele Unite şi China, primele două puteri ale lumii, se află într-un război economic de câţiva ani. În acest context geopolitic, Apple, Google şi Microsoft se numără printre firmele de tehnologie care doresc să îşi mute o parte din producţie în afara Chinei.

În această lună, Apple este aşteptat să lanseze iPhone 14. Există o schimbare majoră pe care majoritatea consumatorilor probabil nu o vor observa: Un număr mic, dar tot mai mare, din cele mai recente iPhone-uri vor fi fabricate în afara Chinei, relatează The Times. Aceasta este o schimbare importantă pentru Apple şi nu este singura.

După ani de zile de creştere a operaţiunilor lor din China, firmele de tehnologie din SUA încep să îşi relocheze producţia. Până acum, mutările au fost mici. China este cel mai dominant producător de electronice de consum din lume, dar există tot mai multe semne ale unei mari remodelări a lanţului de aprovizionare global. Ieri, China a declarat că activitatea fabricilor s-a contractat în august, informează The New York Times citat de mediafax.ro.

Tensiunile geopolitice au determinat ieşirea. Unele companii au început să caute opţiuni în afara Chinei în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, atunci când tarifele de tip “tit-for-tat” au creat riscuri de întrerupere a aprovizionării. Închiderile legate de Coronavirus – Chengdu este cea mai recentă – au ridicat noi îngrijorări. Şi tirul de sabie al Chinei după vizita din august a preşedintelui Nancy Pelosi în Taiwan a grăbit ritmul companiilor americane care caută să adauge capacităţi de producţie în afara Chinei.

Vietnam, marele câştigător din acest conflict

Apple a mutat o parte din producţia de AirPods în Vietnam în 2020, unde produce, de asemenea, ceasuri şi iPad-uri. Mai multe iPhone-uri se vor produce tot acolo.

Google va muta o parte din producţia ultimelor sale telefoane Pixel din China în Vietnam.

Dispozitivele Xbox de la Microsoft şi Fire TV de la Amazon, ambele fabricate exclusiv în China, sunt acum livrate din Vietnam şi, respectiv, din India.

Administraţia Biden a impus noi restricţii asupra producătorilor de cipuri Nvidia şi AMD care vând către China şi Rusia.

Totuşi, va fi greu pentru multe companii să părăsească complet China. Google, de exemplu, are în vedere un telefon pliabil care, cel mai probabil, va trebui să fie fabricat în China, deoarece necesită materiale avansate. În general, pe parcursul a două decenii, industria tehnologică şi-a construit în China un lanţ de aprovizionare formidabil şi cu costuri reduse (cel puţin înainte de pandemie).

“Mai avem un drum lung de parcurs pentru ca întregul lanţ de aprovizionare să fie diversificat în afara Chinei”, a declarat Mehdi Hosseini, analist la Susquehanna International Group, care se concentrează pe lanţul de aprovizionare în domeniul tehnologic.

Veste bună pentru șoferi! Acum puteți prezenta polițiștilor permisul și actele mașinii în format digital

Poliția vine cu o veste bună pentru șoferi! Grație tehnologiilor informaționale avansate, acum puteți prezenta polițiștilor de patrulare permisul de conducere și certificatul de înmatriculare al mașinii în format digital, utilizând aplicația EVO, informează unica.md.

Menționăm că, aplicația telefonică #EVO este dezvoltată de Agenția de Guvernare Electronică.

Un cetățean turc, reținut după ce a estorcat 7.000 de euro de la un om de afaceri din Chișinău

Ofițerii CNA și procurorii au reținut în flagrant un cetățean al Turciei în momentul primirii unei sume de 7000 de euro de la un om de afaceri din  capitală. Banii ar fi fost estorcați pentru stoparea unor pretinse investigații efectuate de poliție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, bănuitul i-ar fi comunicat denunțătorului, care conduce  împreună cu un alt cetățean turc o companie specializată în servicii de call-centru, că Poliția ar investiga anumite aspecte legate de activitatea acestora. Astfel, pentru a-i determina pe oamenii legii să adopte o decizie favorabilă pe marginea investigațiilor, bănuitul ar fi cerut 7000 de euro.

Pe acest caz a fost pornită o urmărire penală în temeiul art. 326 cod penal – traficul de influență. În urma acțiunilor ofițerilor CNA, a fost documentată transmiterea banilor, soldată cu reținerea în flagrant a cetățeanului turc și plasarea acestuia în izolator pentru 72 de ore.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Chișinău. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabilă a instanței de judecată.  

Vitezoman surprins cu 180 km/h în apropiere de Peresecina, într-o zonă unde s-au înregistrat 29 de accidente

În această dimineață, polițiștii de patrulare au surprins un șofer de 28 de ani care conducea un Ford cu viteza de #179_km/h, pe traseul R6 (Chișinău-Orhei), în apropierea satului Peresecina, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Șoferul a depășit limita legală cu 89 km/h, iar conform legii, acesta riscă o amendă de până la 5.000 lei și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de la 60 la 90 de zile.

Amintim că acest segment de drum este unul cu risc sporit de accidente!

De la începutul anului, în această zonă s-au înregistrat 29 de accidente rutiere, în urma cărora o persoană și-a pierdut viața, iar altele 10 au suferit traumatisme.

Un stol imens de cocostârci a fost observat de localnici deasupra Tiraspolului
Articolul anterior
Premieră muzicală de la Evelina Negru! Tânăra interpretă de la noi a lansat o piesă superbă
Articolul următor