Maia Sandu a vizitat orașele Călărași și Ungheni: „Localitate cu localitate, om cu om, vom dezvolta împreună toată Moldova”

Astăzi, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vizitat orașele Călărași și Ungheni. „Am fost  onorată de căldura cu care am fost primită. Oameni de treabă, care muncesc să-și dezvolte localitățile, dornici să le vadă  pline de tineri și familii, să îmbătrânească alături de nepoți”, a spus șefa statului. 

Președinta a menționat că, împreună cu locuitorii orașelor, s-au bucurat de decizia Comisiei Europene care, ieri, a recomandat deschiderea negocierilor de aderare a țării noastre la UE: „și călărășenii, și unghenenii sunt mari susținători ai integrării europene. Avem încă mult de lucru, dar fiecare pas pe drumul european ne face mai determinați, mai puternici și mai încrezători”.

Șefa statului a mai declarat că prin muncă, unitate și cu ajutorul partenerilor europeni vom continua să modernizăm localitățile noastre, să construim drumuri bune, să aducem apă la robinet în fiecare casă. „Localitate cu localitate, om cu om, vom dezvolta împreună toată Moldova!”, a punctat Președinta.  

Ploile torențiale și grindina face ravagii în România! Jumătate de țară, sub COD GALBEN, emis astăzi

Un cod galben de furtuni care se va extinde în jumătate de țară a fost emis marți de ANM. Avertizarea este valabilă la început în nouă județe din sud, iar apoi se extinde până joi în jumătate de țară, scrie stirileprotv.

Două atenţionări cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi cantităţi însemnate de precipitaţii, valabile în primă fază până miercuri dimineaţa în nouă judeţe din Oltenia şi Banat, iar ulterior, până joi, în aproape jumătate din ţar au fost emise marți de Autoritatea Națională de Meteorologie.

În intervalul 21 mai, ora 16:00 – 22 mai, ora 10:00, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei şi sudul Crişanei, unde se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii (viteze de 50 – 70 km/h), averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi, izolat, căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp şi, pe arii mai restrânse, de peste 40 l/mp.

Judeţele vizate de prima atenţionare Cod galben sunt: Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş şi Arad.

De asemenea, în perioada 22 mai, ora 10:00 – 23 mai, ora 10:00, va intra în vigoare cel de-al doilea cod galben de vreme instabilă. Astfel, în aproape jumătate din ţară, în judeţe situate în Banat, Oltenia, Maramureş, vestul Transilvaniei şi al Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Occidentali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, izolat, grindină.

Pe alocuri, cantităţile de apă vor fi de 25 – 30 l/mp, izolat de peste 40 l/mp.

Meteorologii precizează că manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse. 

Europa, lovită din nou de indundații de proporții. Pagube considerabile în Germania, Belgia, Franţa şi Olanda

Mai multe regiuni din Germania, Belgia, Franţa şi Olanda au fost afectate sâmbătă de inundaţii în urma intemperiilor, iar pagubele se anunţă deja ‘considerabile’ în unele locuri, relatează AFP citată de stirileprotv.ro.

Cancelarul german Olaf Scholz (foto centru) s-a deplasat în cursul zilei în Saarland, regiune de frontieră cu Franţa şi Luxemburg, cea mai afectată de revărsarea mai multor cursuri de apă în urma ploilor foarte abundente căzute vineri şi în noaptea de vineri spre sâmbătă.

‘Putem vedea aici violenţa pe care o poate provoca natura şi în ce grad trebuie să ne pregătim pentru astfel de evenimente’, a declarat Scholz pentru presă, încălţat cu cizme de cauciuc, în timpul unei vizite într-una din zonele cele mai inundate.

‘Saarland se găseşte de 36 de ore confruntat cu o situaţie de urgenţă’, a declarat şefa guvernului regional, Anke Rehlinger.

Regiunea nu a mai cunoscut astfel de inundaţii de trei decenii.

După ruperea unui dig în comuna Quierschied, o centrală electrică a fost oprită, a scris cotidianul Bild, potrivit Agerpres.

Pagube ‘considerabile’

În jur de 850 de pompieri şi membri ai protecţiei civile, ajutaţi de câteva mii de voluntari, sunt mobilizaţi în Saarland şi în regiunile vecine afectate din sud-vestul Germaniei (Renania-Palatinat, Hessa, Baden-Wurttemberg) pentru a curăţa străzile sau a goli de apă subsolurile inundate.

Autorităţile vorbesc despre pagube ‘considerabile’, iar cancelarul Scholz a promis ‘solidaritate’ din partea întregii naţiuni.

Germania rămâne traumatizată de inundaţiile grave din iulie 2021, tot în sud-vestul ţării, mai ales în valea râului Ahr, care au făcut 183 de morţi şi pagube de zeci de miliarde de euro.

Ploile torenţiale de vineri au afectat şi Belgia, Olanda, Franţa, Luxemburg.

În regiunea Liege din estul Belgiei, s-au înregistrat 550 de apeluri de intervenţii din cauza inundaţiilor, dar nivelul apei era în scădere peste tot sâmbătă.

În Franţa, în departamentul Moselle din nord-estul ţării, ‘echivalentul a peste o lună de ploaie a căzut în mai puţin de 24 de ore’, a transmis prefectura.

Deşi situaţia ‘se ameliorează’, autostrada A4, în sensul Paris – Strasbourg, rămâne întreruptă, la fel şi câteva şosele departamentale.

Cel puţin 10 persoane au fost rănite de fulger, În Germania

Un fulger produs luni seară în oraşul Dresda din estul Germaniei a rănit zece persoane, dintre care patru au suferit răni grave, transmite marţi agenţia DPA citată de stirileprotv.ro.

Potrivit unui purtător de cuvânt al serviciilor de pompieri, doi bărbaţi, în vârstă de 27, respectiv 30 de ani, au fost resuscitaţi cu succes după ce au suferit un stop cardiac.

Pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a unei furtuni trecătoare care a afectat oraşul Dresda, un fulger a lovit grupul aflat pe malul fluviului Elba, la scurt timp după ora locală 17:00 (15:00 GMT).

Trei femei şi şapte bărbaţi cu vârste cuprinse între 26 şi 41 de ani au fost răniţi. Patru dintre aceste persoane au suferit răni grave.

Potrivit rapoartelor, toţi pacienţii au primit îngrijiri medicale de urgenţă şi au fost transferaţi la spitale din apropiere.

Poliţia a împrejmuit perimetrul şi a trimis un elicopter pentru a găsi alte eventuale victime.

Pompierii au transmis luni seara un apel către alte eventuale victime, nefiind exclusă posibilitatea ca şi alte persoane să fi fost afectate şi să fi plecat ulterior.

„Dacă prezentaţi simptome cum ar fi ritm cardiac accelerat, bătăi neregulate ale inimii, amorţeală sau furnicături la nivelul extremităţilor, vă rugăm să consultaţi imediat un medic!”, au avertizat pompierii.

Serviciul german de meteorologie din Leipzig a emis o avertizare de furtună puternică valabilă pentru unele zone ale Saxoniei. Pentru Dresda, a fost emisă o avertizare de furtună de nivelul doi din patru.

Poliţia a deschis o anchetă privind circumstanţele în care s-a produs acest accident.

Două explozii puternice au fost auzite în centrul Kievului sâmbătă dimineaţă
Articolul anterior
Soția lui Ilan Șor, Jasmin, sancționată pentru dezinformare despre războiul din Ucraina și propagandă
Articolul următor