Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, spune că a votat astăzi cu Moldova și că are încredere că cetățenii vor alege bine pentru țara noastră, or ei de fiecare dată au dus țara înainte, ei au protejat-o de rele, transmite IPN.
„Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independența. Hoții vor să ne cumpere votul, hoții vor să ne cumpere țara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârșăvie a lor. Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi. Ieșiți la vot cu credință și cu speranță. Capul sus, moldoveni!”, a declarat Maia Sandu, la ieșirea din secția de votare.
Pe parcursul zilei de astăzi, agitația electorală este strict interzisă. Nu este permisă desfășurarea sau reflectarea activităților cu tentă de agitație electorală, și nici apariția candidaților la emisiuni televizate sau radiofonice.
Secțiile de votare sunt deschise până la ora 21.00.
”18 ani împreună!”. Edilul Capitalei Ion Ceban, mesaj romantic alături de o fotografie doar în doi
Primarului capitalei, Ion Ceban și soția sa au sărbătorit, zilele trecute, 18 ani de căsnicie. Edilul a publicat un mesaj și o imagine doar în doi, informează unica.md.
”18 ani împreună. Mulțumim pentru tot. Și vouă tuturor mulți ani înainte plini de emoții pozitive si dragoste!”, scrie edilul în postarea sa.
Ion Ceban și soția sa Tatiana Țaulean au împreună trei copii: Ilinca, Vasile și mezinul Mark. Cei doi au devenit părinți pentru a treia oară la finele anului trecut.
Cine au încheiat alegerile: Ultimii au votat moldovenii din SUA și Canada
Astăzi, la ora 06.00, ora Moldovei, s-au închis ultimele secții de votare în Sacramento, Seattle și Las Vegas din SUA și în Vancouver din Canada. Conform datelor preliminare, la scrutin au participat 1 699 025 de cetățeni sau 54,31% dintre alegătorii incluși în listele electorale, scrie democracy.md.
Legislația electorală prevede că al doilea tur al alegerilor prezidențiale este declarat valabil dacă la el au participat cel puțin 20% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. În aceste condiții, Comisia Electorală Centrală (CEC) confirmă validitatea scrutinului.
În cadrul celor 231 de secții de votare constituite peste hotare, inclusiv cele trei pentru votul prin corespondență, și-au exercitat dreptul constituțional de vot 328 855 de alegători, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de votanți de la organizarea secțiilor de votare peste hotare. Cea mai activă rată de participare la vot s-a înregistrat în secții de votare din Italia, România, Franța și Federația Rusă.
Profilul alegătorilor arată în felul următor: 54,79% din alegătorii prezenți la urnele de vot în ziua alegerilor de ieri sunt femei și 45,21% sunt bărbați; 8,32% – au vârstele cuprinse între 18 și 25 ani; 15,37% – 26-35 de ani; 20,14% – 36-45 de ani; 17,02% – 46-55 ani; 18,97% – 56-65 de ani; 15,69% – 66-75 de ani și 4,5% reprezintă electoratul cu vârstă de peste 76 ani.
Până în prezent au fost procesate 99,86% din procesele-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare. Astfel, pentru Maia Sandu au votat peste 930 mii de alegători sau 55,41%, iar Alexandr Stoianoglo a acumulat peste 748 mii de voturi, ceea ce reprezintă 44,59%.
Codul electoral prevede că este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în al doilea tur de scrutin.
Totodată, în condițiile Codului electoral, CEC are la dispoziție cinci zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor, pe care, ulterior, îl va prezenta Curții Constituționale împreună cu raportul privind rezultatele scrutinului prezidențial.
Un bărbat în stare inconștientă, salvat de medicii de pe ambulanță
La data de 31 octombrie curent, ora 09:14, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat o solicitare pentru acordarea asistenței medicale de urgență unui domn cu vârstă de 60 ani din mun. Chișinău, cu motivul solicitării „inconștient”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Cazul a fost încadrat în categoria „Cod Roșu” – urgență care pune viața pacientului în pericol. Echipa de asistență medicală urgentă din cadrul SAMU Ciocana a sosit în 4 min. la locul solicitării unde a depistat pacientul fără cunoștință.
Echipa AMU prompt a evaluat pacientul, pe traseul ECG – tahicardie ventriculară. Imediat au fost inițiate manevrele de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală cu efectuarea șocurilor electrice.
Măsurile întreprinse s-au soldat cu succes și la ora 09:44 s-a restabilit ritmul cardiac. Pacientul a fost transportat asistat cu monitorizarea permanentă a indicilor vitali și transmis specialiștilor din cadrul DMU a IMSP SCM „Sfânta Treime”.
”Menționăm că inițierea timpurie a măsurilor de resuscitare este un factor important pentru succesul întregii intervenții. Reiterăm că Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească acordă asistență medicală non-stop, 24/24 pe întreg teritoriu Republicii Moldova.
Suntem mândri de echipa de asistență medicală urgentă din cadrul SAMU Ciocana,:
Medic de urgență – Alexandr Sidorcenco
Asistent medical – Daniela Pînzari
Conducător autoambulanță – Valeriu Rîjîii.”, se arată în comunicatul instituției.