a217c20858e902a27584db14a99d4ac8

Duminică, la Ungheni, vor avea loc Festivalul Familiei și Ziua Europei

În Piața Independenței din Ungheni, duminică, va avea loc Festivalul Familiei și Ziua Europei. Organizatorii, Primăria municipiului Ungheni și UNICEF Moldova, anunță că pentru participanții de toate vârstele au fost pregătite zece zone cu activități distractive, de artă și de învățare, pentru ca fiecare oaspete al evenimentului să se simtă parte a Familiei Europene în inima orașului Ungheni.

O zonă tematică este „Familia creativă”, în cadrul căreia se vor organiza ateliere de pictură, desen și croșetat. În zona „Familia unită” va fi organizat atelierul Labirintul Vertical, Atelierul Jocurilor de Societate Familiale, Atelierul Arborelui Genealogic al Familiei, transmite Ipn.md.

A treia zonă este „Familia informată”. Aici vor fi prezentări despre parenting și importanța familiei, modele inspiraționale și studii de caz, jocuri și activități educaționale. În zona „Fantezie în bucătărie” vizitatorii vor găti împreună rețete delicioase, iar în zona „Familia în mișcare” , se vor bucura de jocuri de tenis și badminton, arm wrestling, starturi vesele.

În zona „Album de familie” vor fi imortalizate cele mai frumoase fotografii cu oamenii noștri dragi, iar în zona „Relaxare și meditație” vizitatorii vor avea un pic de respiro de la toate activitățile.

În zona „Când voi crește mare” participanții la evenimente vor descoperi meseria de pompier, salvator, medic, polițist etc., cu demonstrarea echipamentelor de intervenție în teritoriu. În zona „Orașul meu model” organizatorii vor prezenta proiectele care au transformat Ungheniul în ultimii ani într-un adevărat oraș european.

O ultimă zonă este cea de concert, unde vor evolua mai mulți artiști cunoscuți. Este vorba despre Vanotek, Formația Akord, Dana Marchitan, Ansamblul Concertino, Nicolae Paliț, Silvia Zagoreanu, CCM Regina Maria, Școala de Muzică, colectivele Palatului de Cultură Ungheni. Concertul este susținut de Guvernul Republicii Moldova.

Festivalul Familiei 2024 este organizat de UNICEF și Primăria Municipiului Ungheni, în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNDP și UNICEF. Activitățile din Piața Independenței din Ungheni vor începe la ora 11:00.

Un copil de un an din Africa a fost numit cel mai tânăr pictor din lume

Un copil din Ghana a fost recunoscut oficial ca fiind cel mai tânăr pictor masculin din lume. Mama lui a declarat pentru BBC că este mândră de capacitatea artistică a fiului ei și speră că va putea lua cu asalt lumea artei.

Un copil de un an din Africa a fost numit cel mai tânăr pictor din lumeImagine simbol

Ace-Liam Nana Sam Ankrah a împlinit această realizare la vârsta de un an și 152 de zile. „Știe deja ce culori se completează”, a spus mama sa, Chantelle Kuukua Eghan, care este ea însăși artistă. Ea a declarat că și-a dat seama pentru prima dată de talentul fiului său când avea doar șase luni, transmite Digi24.ro.

Ace-Liam a fost onorat oficial cu titlul de cel mai tânăr artist masculin din lume lunea trecută, după cinci luni de așteptare ca Guinness World Records (GWR) să ratifice încercarea lor.

„Când am deschis e-mailul, m-am prăbușit și i-am mulțumit lui Dumnezeu”, a spus doamna Eghan pentru BBC.

Pentru a se califica în rândul celor care se află în competiție pentru record, GWR a spus că Ace-Liam trebuie să facă parte dintr-o expoziție profesională deschisă publicului și să-și vândă operele. În plus, munca trebuie făcută la un standard profesional și trebuie prezentate dovezi că a fost făcută pe cont propriu.

Lucrările lui Ace-Liam au fost expuse la Muzeul de Știință și Tehnologie din capitala Accra, din decembrie 2023 până la începutul lunii ianuarie 2024. A vândut nouă dintre cele zece piese care erau expuse și chiar a fost împuternicit de Prima Doamnă, Rebecca Akufo-Addo, care a participat la expoziție.

Copilul, în vârstă de doi ani, pe parcursul carierei sale de până acum, a vândut 15 tablouri și urmează să găzduiască o licitație în curând.

„Intrigat să descopere lucruri”

Dar această scufundare în lumea artei a fost neintenționată la început. Mama copilului a spus că s-a împiedicat de pictură, sau mai degrabă, s-a târât în ea.

Aceasta a lucrat la o piesă pe care a realizat-o pentru Miss Univers 2023. Fiind o mamă singură, trebuia să țină ocupat copilul în timp ce lucra: „Cum pot jongla cu pictura și creșterea unui copil?”.

Ingeniozitatea a lovit când ea a întins o pânză pe podea, a pus niște vopsea pe ea și l-a lăsat să se joace cu ea, „Era atât de intrigat de culorile strălucitoare” spune ea. Prima sa capodopera a fost numită potrivit, The Crawl (Târârea).

Arta lui Ace-Liam este definită de culori strălucitoare și vopsea acrilică pentru a crea imagini abstracte dinamice: „Picturile sale arată pe cineva care este intrigat să descopere lucruri”, a spus mama copilului.

Ea speră că fiul ei să calce pe urmele artistului ghanez Amaoko Boafo: „El a reușit să pună Ghana pe hartă când vine vorba de artă”, a spus ea.

Atunci când vine vorba de artiști internaționali, ea vrea ca fiul ei să se inspire de la artistul american Jackson Pollock și de la Damian Hirst din Marea Britanie: „Jackson Pollock a permis copilului său interior să fie în continuare cu el, chiar și când era bătrân. Munca lui este vibrantă și spontană și așa văd eu munca fiului meu”, a spus mama lui.

Mama copilului speră să îi ofere lui Ace-Liam o bursă internațională pentru a continua să-și dezvolte talentul artistic: „Vreau să încurajez părinții să cultive talentul copiilor lor de la o vârstă fragedă”, a spus ea.

Ace-Liam are propriul său studio, făcut pentru el de mama sa, și este gata să-și creeze următoarea capodopera.

Mai mulți angajați ai Serviciului Vamal, în vizită de lucru în Italia

În perioada 20 – 24 mai, un grup de angajați ai Serviciului Vamal al Republicii Moldova și reprezentanți ai programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova au efectuat o vizită de studiu în Italia pentu preluarea celor mai bune practici în acest domeniu.

Mai mulți angajați ai Serviciului Vamal, în vizită de lucru în ItaliaFoto: customs.gov.md

Pe parcursul vizitei, au fost studiate și analizate structura, principiile de funcționare și activitățile specifice ale departamentelor responsabile de analiza riscurilor și informații din cadrul Agenției Italiene a Vămilor și Monopolurilor.

Un aspect esențial a fost experiența de aplicare a analizei riscurilor care acoperă atât aspecte comerciale, cât și de securitate și siguranță, cu un accent deosebit pe instrumentele specifice utilizate în acest proces.

Experiența de organizare și de dezvoltare a funcțiilor de analiză a riscurilor în cadrul instituției vamale italiene, drept parte a administrației vamale a Uniunii Europene, sunt extrem de valoroase pentru adoptarea de către Republica Moldova a celor mai bune practici de control vamal și practici avansate de gestionare a riscurilor vamale. 

În cadrul aceleiași vizite, delegația a examinat modul în care departamentul italian gestionează informațiile conform regulamentelor privind protecția datelor, asigurând astfel alinierea activităților desfășurate cu experiența avansată din Uniunea Europeană. 

Această vizită de studiu este parte a eforturilor de consolidare a capacităților Serviciului Vamal al Republicii Moldova, prin oferirea perspectivei europene asupra proceselor vamale. În acest context, colaborarea strânsă cu Agenția Italiană a Vămilor și Monopolurilor va facilita implementarea unor experiențe eficiente, aliniate la standardele europene, contribuind astfel la îmbunătățirea securității și eficienței vamale în Republica Moldova.