Maia Sandu despre cazul Stoianoglo după decizia CEDO: ”Țara ar fi pierdut mai mult dacă rămânea în funcție”

Președintele Maia Sandu a venit cu o reacție după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului i-a dat câștig de cauză fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și a obligat statul să-i achite prejudicii morale. Maia Sandu spune că hotărârea CEDO nu vizează vreo decizie a șefului statului și că țara ar fi pierdut mult mai mult dacă Stoianoglo ar fi rămas în funcție, notează IPN.

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo a obținut câștig de cauză la CEDO în una din cele două plângeri depuse. Înalta Instanță a constatat încălcarea dreptului la tribunal, și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție. CEDO a obligat statul Republica Moldova să-i achite fostului procuror general prejudicii morale de 3600 de euro.

„Această decizie a vizat o lege concretă, care ulterior a fost modificată și nu are treabă cu deciziile pe care le-am luat eu. Nu cred că e cazul să comentez o decizie CEDO, dar cred că țara ar fi pierdut mai mult dacă în funcția de procuror general ar fi fost păstrat un om care se sfătuia cu Platon despre cum să lupte împotriva corupției. Legea a fost corectată și astăzi legea corespunde standardelor internaționale”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Șefa statului spune că acum este necesară identificarea unei persoane profesioniste și integre care să preia funcția de procuror general. Se întâmplă după ce președinta Republicii Moldova a semnat la 26 septembrie decretul privind eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcție.

„Acum avem nevoie de un procuror curajos, onest și bun profesionist. Așteptările sunt mari, moștenirea este dificilă și problemele în sistem sunt foarte mari. Avem nevoie de cineva foarte curajos, competent, care să vrea să-și asume o muncă foarte grea”,  a mai spus președinta Maia Sandu.

La 23 octombrie, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de procuror general. Termenul limită de depunere a dosarelor este 22 noiembrie.

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

Închisoare pentru șoferii băuți sau drogați
Articolul anterior
Biletele la Grădina Zoologică din Chișinău vor fi mai ieftine
Articolul următor