Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a comentat protestul socialiștilor și comuniștilor, dar și membrilor „Șor”, împotriva majorării prețurilor. Șefa statului a reiterat faptul că prețurile majorate se datorează războiului din Ucraina. Cât privește protestele, Maia Sandu a accentuat faptul că socialiștii și comuniștii evită să spună că aceste crize sunt provocate de Federația Rusă, transmite www.deschide.md.
„Criza energetică și războiul complică lucrurile, altfel astăzi am fi fost în altă situație. S-au întreprins măsuri care trebuiau să îmbunătățească situația cetățeanului, dar suntem într-o situație dramatică. Dar vedeți că și în alte țări cresc prețurile, inclusiv în țara lor preferată, mă refer la opoziția socialistă și comunistă, Rusia. Ei nu vor să spună că această criză este provocată de războiul inițiat de Federația Rusă. Acuma ce vor să facă cei din opoziție – treaba lor, suntem o țară liberă și democratică, pot să protesteze, dar până la urmă depinde de cetățeni cum se vor întâmpla lucrurile și nu de câțiva oameni din opoziție care sunt frustrați că nu mai pot fura din bugetul de stat”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.
Potrivit președintelui, în cazul în care nu era război, R. Moldova ar fi început primăvara cu prețuri mai mici.
„Am spus din prima zi de război, că acesta va avea consecințe dure pentru noi și de durată și le vedem – creșterea prețurilor. Dacă nu era acest război în martie trebuia să intrăm cu prețuri mult mai mici și la gaze și la energie electrică. Din cauza războiului prețurile doar cresc și asta pune presiune inflaționistă pe alte produse și servicii. La fel e și cu carburanții”, a explicat președintele.
Maia Sandu a mai ținut să sublinieze că problema scumpirilor se regăsește pe agenda conducerii, însă instituțiile statului ar trebui să își facă treaba mai bine.
„Suntem foarte îngrijorați și problema prețurilor este întotdeauna nr. 1 pe agenda noastră. Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decât până acum, începând de la ANRE, care trebuie să verifice foarte atent cheltuielile Moldovagaz și ce ajunge în tarif și companiilor care furnizează energie electrică. Consiliul Concurenței, pentru că vedem produse care se produc aici în R. Moldova și vedem creșteri majori, nu e vorba de import. Guvernul trebuie să insiste pe anumite produse anume care sunt de primă necesitate. Știu că în anumite cazuri Guvernul a intervenit și a redus această creștere a prețurilor, dar n această situație de urgență statul trebuie să intervină acolo unde poate. Acolo unde prețul e de import e mai greu pentru că depinde de prețul cu care vor să ni-l vândă companiile din afara țării”, a conchis președintele.