Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan a rămas fără dinstincții de stat, fiind acuzat că ar fi raportat în mod regulat rușilor, informații despre situația politică din țară. Decretul a fost semnat astăzi, 11 iunie, de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, scrie unimedia.info.
Potrivit decretului, lui Igor Gorgan i-au fost retrase distincțiile de stat:
Medalia „Meritul Militar”, conferitd prin Decretul PreEedintelui Republicii Moldova nr. 669-IV din 14 iulie 2006;
Ordinul „Credință Patriei” clasa III, conferit prin Decretul PreEedintelui Republicii Moldova nr. 1740-VII din 1 septembrie 2015.
„Prezentul decret intră în vigoare la data semnării.
Art.3. – Prezentul decret poate fi contestat la Judecătoria Chișinău (sediul Rîșcani, str. Kiev, nr.3), în termen de 30 de zile de la data comunicării, potrivit prevederilor Codului administrativ al Republicii Moldova nr. I 16/2018”, se arată în decretul semnat de Maia Sandu.
Amintim că The Insider anunțase că a obținut acces la corespondența Telegram a fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, în care ar purta discuții cu curatorul său GRU, colonelul Alexei Makarov. Astfel, conform publicației internaționale, Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din țară și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armat.
Fostul comandant al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan a fost demis din funcție în anul 2021 de președinta Maia Sandu, inclusiv la propunerea ministrului apărării Anatolie Nosatîi.
Și în ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, a luat un loc de muncă la ONU. Folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei, Gorgan rămâne un informator important pentru GRU, scrie The Insider.
Igor Gorgan și Alexey Makarov au început să contacteze deosebit de activ în aprilie 2022, adică după începerea invaziei a Ucrainei de către Rusia.
Întâlnirile confidențiale aveau loc mai ales în cafenelele din Chișinău sau la pescuit: „Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!” – spune una din scrisorile generalului moldovean.
Și Ministerul Apărării a venit cu o reacție despre scandalul cu generalul Igor Gorgan și susține că toate informațiile din investigația referitoare la fostul Șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan sunt minuțios verificate.