Maia Sandu i-a retras distincțiile de stat fostului șef al Statului Major, Igor Gorgan, care și-a trădat țara la întâlniri confidențiale prin cafenele sau la pescuit

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan a rămas fără dinstincții de stat, fiind acuzat că ar fi raportat în mod regulat rușilor, informații despre situația politică din țară. Decretul a fost semnat astăzi, 11 iunie, de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, scrie unimedia.info.

Potrivit decretului, lui Igor Gorgan i-au fost retrase distincțiile de stat:

Medalia „Meritul Militar”, conferitd prin Decretul PreEedintelui Republicii Moldova nr. 669-IV din 14 iulie 2006;

Ordinul „Credință Patriei” clasa III, conferit prin Decretul PreEedintelui Republicii Moldova nr. 1740-VII din 1 septembrie 2015.

„Prezentul decret intră în vigoare la data semnării.

Art.3. – Prezentul decret poate fi contestat la Judecătoria Chișinău (sediul Rîșcani, str. Kiev, nr.3), în termen de 30 de zile de la data comunicării, potrivit prevederilor Codului administrativ al Republicii Moldova nr. I 16/2018”, se arată în decretul semnat de Maia Sandu.

Amintim că The Insider anunțase că a obținut acces la corespondența Telegram a fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, în care ar purta discuții cu curatorul său GRU, colonelul Alexei Makarov. Astfel, conform publicației internaționale, Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din țară și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armat.

Fostul comandant al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan a fost demis din funcție în anul 2021 de președinta Maia Sandu, inclusiv la propunerea ministrului apărării Anatolie Nosatîi.

Și în ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, a luat un loc de muncă la ONU. Folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei, Gorgan rămâne un informator important pentru GRU, scrie The Insider.

Igor Gorgan și Alexey Makarov au început să contacteze deosebit de activ în aprilie 2022, adică după începerea invaziei a Ucrainei de către Rusia.

Întâlnirile confidențiale aveau loc mai ales în cafenelele din Chișinău sau la pescuit: „Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!” – spune una din scrisorile generalului moldovean.

Și Ministerul Apărării a venit cu o reacție despre scandalul cu generalul Igor Gorgan și susține că toate informațiile din investigația referitoare la fostul Șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan sunt minuțios verificate.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Scandal cu testele la matematică și limba română pentru clasa IX, publicate cu tot cu rezolvare, în timpul examenelor. S-a găsit școala de unde au avut loc scurgerile
Articolul anterior
Toți migranții din Republica Moldova, returnați de SUA
Articolul următor