Maia Sandu: În aceste zile, cetățenii Republicii Moldova au demonstrat din nou că sunt europeni în fapte și aspirații

Din momentul începerii acțiunilor militare în Ucraina, în Republica Moldova s-au refugiat peste 112 mii de oameni din țara vecină, iar aproape jumătate dintre ei sunt încă aici. În aceste zile, cetățenii Moldovei au demonstrat din nou că sunt europeni, în fapte și aspirații. Declarațiile au fost făcute astăzi de șeful statului, Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă comune cu Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, și Oliver Varhelyi, Comisarul European pentru vecinătate și extindere.

Președintele a menționat că războiul declanșat în Ucraina a afectat viața a zeci de milioane de oameni, securitatea și pacea în regiune. “Țara noastră condamnă cu fermitate agresiunea militară a Federației Ruse împotriva țării vecine și prietene, Ucraina. Din prima zi, am chemat la încetarea luptelor. Cetățenii Republicii Moldova, polițiști de frontieră, vameși, carabinieri, asistenți sociali, medici, salvatori, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, diplomați – lucrează zi de zi pentru a oferi sprijin oamenilor care își găsesc adăpost în Moldova. Mii de cetățeni din toate regiunile Moldovei întâmpină refugiații la frontieră și le oferă hrană, transport sau cazare. Peste 3.000 de persoane s-au înscris în calitate de voluntari pentru a oferi ajutor celor veniți”, a spus Sandu.

Ea a adăugat că viitorul cetățenilor Republicii Moldova este în Europa și avansarea rapidă pe această cale ne va ajuta să depășim consecințele dramatice ale evoluțiilor din regiunea noastră.

Cei doi oficiali de la Bruxelles au menționat că structurile europene vor sprijini R. Moldova în procesul de gestionare a fluxului de refugiați dar și în procesul de recuperare a economiei afectată de crizele din ultima perioadă. În scurt timp, vor fi acordate Moldovei 15 milioane de euro.

Air Moldova, obligată să întoarcă în termen de 7 zile banii pasagerilor ale căror zboruri au fost anulate

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat, pe 29 aprilie, că a efectuat un control inopinat la compania Air Moldova. În urma acestuia, ACC a stabilit că compania a admis mai multe încălcări privind rambursarea mijloacelor bănești în contextul zborurilor anulate și nerespectarea dreptului la deservire a pasagerilor. Astfel, Autoritatea a declarat că Air Moldova a fost sancționată și urmează să ramburseze, în termen de 7 zile întregul cost al biletelor, tuturor pasagerilor solicitanți, afectați de anularea zborurilor în perioada 21-25 aprilie.

Mai multe zboruri Air Moldova, programate pentru joi, au fost anulate | ZUGO

În amiaza zilei de 29 aprilie, Autoritatea Aeronautică Civilă a publicat un comunicat în care a anunțat că a efectuat un control inopinat la Air Moldova.

În urma verificărilor, ACC a depistat următoarele încălcări:

– A fost depășit termenul de rambursare care, potrivit Regulamentului, întregul cost al biletului la prețul de achiziție se efectuează în termen de 7 (șapte) zile, nu de 30 de zile, cum practica operatorul.

– Pasagerilor afectați nu le-a fost prezentată o comunicare scrisă (inclusiv în format electronic) în care sunt precizate normele de compensare și asistență conform Regulamentului. De asemenea, pasagerilor nu li s-a prezentat în formă scrisă nici coordonatele Autorității Aeronautice Civile.

–  Au fost admise încălcări și la capitolul respectării dreptului la deservire a pasagerilor și anume: mese și băuturi direct proporționale cu timpul de așteptare, cazare hotelieră, transport dintre aeroport și locul cazării.

Astfel, ACC a declarat că Air Moldova a fost sancționată pentru utilizarea de practici comerciale înșelătoare.

Potrivit Autorității Aeronautice Civile, operatorul va rambursa în termen de 7 zile întregul cost al biletelor, tuturor pasagerilor solicitanți, afectați de anularea zborurilor în perioada 21-25 aprilie 2023 – până la data limită de 02 mai 2023.

Totodată, în termen de 24 de ore, Air Moldova va prezenta tuturor pasagerilor afectați de anularea a 46 zboruri, din perioada vizată, o comunicare scrisă (inclusiv în format electronic) în care vor fi precizate normele de compensare și asistență.

În context, ACC reiterează că pasagerii își pot revendica drepturile, solicitând contravaloarea biletelor și pot beneficia și de o compensație care variază între 250-400 euro, în funcție de destinație.

„Toți pasagerii afectați de anularea zborurilor pot depune o solicitare în adresa companiei aeriene (prin intermediul poștei electronice, telefon, sediul unității comerciale din bd. Negruzzi 10), iar în cazul nesoluționării situației, consumatorii pot depune o reclamație în adresa Autorității Aeronautice Civile”, au informat instituția.

Zeci de personalități de renume mondial îi cer lui Putin să-l elibereze pe Aleksei Navalnîi

Zeci de personalităţi celebre, între care scriitori şi actori, au semnat o scrisoare deschisă prin care îi cer preşedintelui rus Vladimir Putin să-l elibereze pe politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi şi să pună capăt a ceea ce ei au numit torturarea sa în închisoare.

Doi ani după gratii: Navalnîi, neînduplecat, spune că „întunericul va  dispărea”

Scriitorii laureaţi ai premiului Nobel Svetlana Alexievici, JM Coetzee, Herta Mueller, Orhan Pamuk, Olga Tokarczuk şi Mario Vargas Llosa figurează printre cei care au semnat acest apel.

Navalnîi, un fost avocat care s-a făcut cunoscut ridiculizând elita lui Putin şi denunţând o vastă corupţie în rândul acesteia, execută pedepse totalizând 11,5 ani de închisoare într-o colonie penitenciară pentru acuzaţii de fraudă care – potrivit lui – ar fi în întregime fabricate pentru a-l împiedica să-l sfideze pe Putin, idee pe care Kremlinul o respinge.

Autorităţile ruse afirmă că Navalnîi şi susţinătorii lui sunt extremişti având legătură cu agenţia de informaţii americană CIA, hotărâţi să încerce să destabilizeze Rusia. Acestea i-au interzis organizaţia, iar Navalnîi însuşi se confruntă cu noi acuzaţii care ar putea să-i adauge ani la pedeapsa actuală cu închisoarea.

Susţinătorii lui Navalnîi sunt din ce în ce mai îngrijoraţi pentru sănătatea sa în ultimele săptămâni, afirmând că se tem ca el să nu moară în închisoare. Ei afirmă că el a suferit grave dureri la stomac şi o pierdere în greutate.

„El a fost trimis constant în izolare şi este închis într-o celulă din beton de mărimea unei cuşti, fără ventilaţie”, declară semnatarii scrisorii, dintre care fac parte de asemenea balerinul Mihail Barâşnikov, actorii Jude Law, Benedict Cumberbatch şi scriitorii Margaret Atwood, JK Rowling şi Salman Rushdie.

„Vizitele rudelor şi apelurile telefonice îi sunt interzise, întâlnirile avocat-client au fost anulate. În pofida febrei, el este obligat să rămână în picioare toată ziua”.

Semnatarii afirmă că îşi alătură vocile celor ale medicilor ruşi, care ceruseră îngrijiri medicale imediate pentru Navalnîi, şi celor ale avocaţilor ruşi şi ale unor deputaţi regionali, care cereau încetarea a ceea ce ei au numit „torturarea” lui Navalnîi.

Kremlinul a refuzat să comenteze tratamentul aplicat lui Navalnîi şi starea sănătăţii lui, afirmând că problema este de competenţa serviciului penitenciar, care a declarat în trecut că îi asigura toate îngrijirile medicale necesare, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Navalnîi a câştigat admiraţia opozţiţiei dezbinate din Rusia prin revenirea sa voluntară în Rusia în 2021 din Germania, unde fusese îngrijit pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat ca fiind o tentativă de otrăvire cu agent neurotoxic de tip militar Noviciok în Siberia.

Kremlinul a negat că ar fi încercat să-l ucidă şi a declarat că nu există nicio probă că ar fi fost otrăvit cu vreun agent neurotoxic, potrivit Reuters.

Atenție! Se atestă trafic sporit la punctul vamal Leușeni-Albița. Recomandările Poliției de Frontieră

PTF Leușeni-Albița înregistrează trafic intensiv de călători și mijloace de transport, pe sensul de ieșire din R. Moldova, intrare în România. În context, cele patru autorități de frontieră și vamale din Moldova și România activează în regim sporit pentru a degaja circulația transfrontalieră.

  • mai mulți angajați în prima linie de control;
  • folosirea la maxim a infrastructurii PTF Albița, fiind deschise mai multe artele de control;
  • aplicarea procedurii REVERS prin deschiderea suplimentară a benzilor de pe direcția opusă de deplasare.

Fluxul în PTF Leușeni – Albița este într-o continuă creștere, fiind cel mai solicitat punct de trecere a frontierei R. Moldova. În ultimele 24 de ore a înregistrat 11 640 traversări persoane, comparativ cu ziua de dinainte este o creștere de peste o mie traversări.

Călătorii sunt sfătuiți să aleagă și alte puncte de trecere din proximitate, cum ar fi: PTF Costești sau PTF Cahul

Solicitanții de azil în Republica Moldova ar putea primi ajutoare de la partenerii externi prin carduri bancare
Articolul anterior
CFM lansează cursa specială pe ruta Căuşeni – Iași
Articolul următor