Maia Sandu: În aceste zile, cetățenii Republicii Moldova au demonstrat din nou că sunt europeni în fapte și aspirații

Din momentul începerii acțiunilor militare în Ucraina, în Republica Moldova s-au refugiat peste 112 mii de oameni din țara vecină, iar aproape jumătate dintre ei sunt încă aici. În aceste zile, cetățenii Moldovei au demonstrat din nou că sunt europeni, în fapte și aspirații. Declarațiile au fost făcute astăzi de șeful statului, Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă comune cu Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, și Oliver Varhelyi, Comisarul European pentru vecinătate și extindere.

Președintele a menționat că războiul declanșat în Ucraina a afectat viața a zeci de milioane de oameni, securitatea și pacea în regiune. “Țara noastră condamnă cu fermitate agresiunea militară a Federației Ruse împotriva țării vecine și prietene, Ucraina. Din prima zi, am chemat la încetarea luptelor. Cetățenii Republicii Moldova, polițiști de frontieră, vameși, carabinieri, asistenți sociali, medici, salvatori, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, diplomați – lucrează zi de zi pentru a oferi sprijin oamenilor care își găsesc adăpost în Moldova. Mii de cetățeni din toate regiunile Moldovei întâmpină refugiații la frontieră și le oferă hrană, transport sau cazare. Peste 3.000 de persoane s-au înscris în calitate de voluntari pentru a oferi ajutor celor veniți”, a spus Sandu.

Ea a adăugat că viitorul cetățenilor Republicii Moldova este în Europa și avansarea rapidă pe această cale ne va ajuta să depășim consecințele dramatice ale evoluțiilor din regiunea noastră.

Cei doi oficiali de la Bruxelles au menționat că structurile europene vor sprijini R. Moldova în procesul de gestionare a fluxului de refugiați dar și în procesul de recuperare a economiei afectată de crizele din ultima perioadă. În scurt timp, vor fi acordate Moldovei 15 milioane de euro.

Catastrofă ecologică la Drăsliceni! Mii de pești au murit în iazul din localitate după caniculă. Apel către localnici pentru a ajuta la strângerea acestora

După canicula care a durat mai bine de o săptămână, mii de pești au murit în iazul din satul Drăsliceni, raionul Criuleni! Primăria comunei a venit cu un apel către localnici în care îi roagă să se mobilizeze pentru a ajuta la strângerea acestora, informează unica.md.

”APEL la mobilizare. Stimați locuitori ai comunei Drăsliceni, în legătură cu situația excepțională creată la iazul din s. Drăsliceni, unde arendașul iazului nu mai face față de unul singur volumului de pește decedat, deja nici nu mai raspunde la apeluri (a reușit să strângă doar peștele cel mare, acum a murit și pestele mic), apelăm la ajutorul fiecăruia dintre Dumneavoastră care aveți posibilitate, de a ne mobiliza împreună forțele la strângerea peștelui decedat.

Vă așteptăm mâine 24.07.2024, ora 08.00, partea iazului spre Drăsliceni cu găleți, cizme de cauciuc, mască și alte unelte care credeți că vor fi de ajutor. Peștele strâns va fi îngropat.”, anunță primăria comunei.

Un moldovean a murit în condiții misterioase în Italia. Corpul acestuia a fost găsit în locuința sa, chiar de mama acestuia

Presa italiană scrie despre moarea în condiții misterioase a unui cetățean moldovean, găsit fără suflare în locuința sa din Parma, Italia.

Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit mort în locuința sa din localitatea italiană Parma, provincia cu același nume din regiunea Emilia-Romagna, în seara zilei de vineri, 19 iulie 2024.

Mama bărbatului a fost cea care a descoperit tragedia, în jurul orei 20:00, când a revenit acasă și l-a găsit pe fiul său fără semne de viață pe podeaua apartamentului în care locuia bărbatul moldovean, situat în Piazzale Mestri din Parma, scrie rotalianul.com.

Echipele de intervenție, inclusiv serviciul de ambulanță 118, poliția, echipele de intervenție rapidă, poliția criminalistică și echipele de investigații, au sosit imediat la fața locului, relatează Parma Today.

Potrivit primelor informații oferite de poliție, cauza decesului ar putea fi un accident domestic.

Deși inițial s-a vehiculat ipoteza că un cuțit ar fi fost găsit lângă corp și că ar fi existat răni provocate de o armă tăioasă, poliția a infirmat aceste informații.

Ancheta este în desfășurare pentru a se asigura că nicio posibilitate nu este exclusă și că toate circumstanțele în care s-a produs decesul sunt clarificate.

Autoritățile continuă să adune informații și să investigheze detaliile cazului pentru a determina exact ce s-a întâmplat în acea seară tragică.

Președintele Uniunii Chinologice din Moldova, cercetat penal de CNA după ce ar fi furat circa 17 milioane de lei

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău au desfășurat astăzi percheziții în cadrul unei cauze penale în care este vizat președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”. Acesta este bănuit că ar fi sustras de la participanții la diferite expoziții naționale și internaționale circa 17 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

Urmărirea penală a fost începută în temeiul unei bănuieli rezonabile privind săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.190 alin.(6) din Codul penal. Potrivit materialelor administrate în cadrul procesului penal rezultă o bănuială rezonabilă că, în perioada 2019-2024, președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”, organizând expoziții naționale și internaționale de câini, prin intermediul AO „Centrul Chinologic UCM”, prin abuz de încredere și inducere în eroare a sustras mijloace bănești în cuantum de 16 830 000 de lei. Suma provine din taxa achitată de participanți, (în funcție de nivelul expoziției și rasa de câini), bani care urmau să fie reflectați în evidența contabilă a Asociației. Respectiv, din suma totală de cca 19 000 000 de lei încasată, doar 2 170 000 de lei au fost contabilizate.

În prezent, Centrul Național Anticorupție desfășoară acțiuni, sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău, în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Solicitanții de azil în Republica Moldova ar putea primi ajutoare de la partenerii externi prin carduri bancare
Articolul anterior
CFM lansează cursa specială pe ruta Căuşeni – Iași
Articolul următor