Maia Sandu, în vizită la Taraclia împreună cu vicepreședinta Bulgariei

Președintele Maia Sandu a fost la Taraclia împreună cu Vicepreședinta Bulgariei, Iliana Iotova. Despre asta, Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook.

”Azi, împreună cu Vicepreședinta Bulgariei, Iliana Iotova, am participat la inaugurarea monumentului eroului național bulgar, Vasil Levski, și am marcat Ziua iluminiștilor bulgari la Taraclia. Comunitatea bulgară din Taraclia este o parte valoroasă a țării noastre. Viitorul european al Moldovei înseamnă și viitorul european al locuitorilor din Taraclia. Uniunea Europeană înseamnă o comunitate care oferă oportunități, egalitate și securitate pentru fiecare membru al ei, pentru toate minoritățile și pentru toți cetățenii.

În familia europeană sunt îmbrățișate tradițiile fiecărei etnii, este încurajată diversitatea culturală și oamenii trăiesc în bună înțelegere. Asta vrem pentru Moldova, asta vrem pentru Taraclia. Alături de țările europene, am reușit să realizăm proiecte importante în Taraclia – prin programul „Satul European” se realizează 7 proiecte, în valoare de 24 de milioane de lei, au fost reabilitați 26 de km de drumuri, a fost renovat drumul M3 Chișinău-Giurgiulești și am oferit subvenții de 35 de milioane lei pentru agricultură și dezvoltare rurală. Tot azi Guvernul de la Chișinău a aprobat proiectul de Acord între guvernele țărilor noastre cu privire la transformarea Universității de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia în sucursală a Universității „Anghel Kanchev” din orașul bulgar Ruse.

Îi mulțumim Bulgariei pentru susținerea mai multor proiecte importante în Taraclia și pentru sprijinul acordat în parcursul nostru european, și suntem siguri că poporul bulgar ne va susține în această perioadă decisivă pentru viitorul țării noastre.”, a scris președintele.

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

S-a ieftinit lumina pentru consumatorii din nordul țării
Articolul anterior
Un liceu din Ocniţa a fost renovat cu suportul Japoniei
Articolul următor