Maia Sandu, interviu pentru CNN. Moldova este prima țară europeană care a primit vaccinuri cu ajutorul platformei Covax

Prezentatoarea Becky Anderson, de la CNN, i-a solicitat un interviu președintei Moldovei, Maia Sandu, în contextul în care Moldova a devenit prima țară din Europa care a primit vaccinul împotriva coronavirusului prin intermediul platformei COVAX, aflată sub egida Organizației Mondiale a Sănătății. Misiunea sa este de a cumpăra în vrac vaccinuri împotriva coronavirusului și de a le trimite în țările mai sărace, care nu pot concura cu țările bogate în asigurarea contractelor cu marile companii medicamentoase.

Video!

Maia Sandu a explicat jurnaliștilor de la CNN că situația pandemică din Republica Moldova a început să se înrăutățească la momentul actual, comparativ cu situația din ianuarie și februarie. 

Maia Sandu a mai adăugat că acest vaccin contribui la salvarea vieților.

„Indicatorii au crescut, după o situație bună la în ianuarie și începutul lui februarie. Se pare că noua tulpină a COVID a ajuns în Moldova, iar capacitatea sistemului medical este la limită. Este dificil pentru noi să facem față. Livrarea vaccinului chiar este importantă. De asemenea, pentru că situația economică este într-o situație destul de complicată”, a continuat șefa statului.

„E complicat pentru o țară mică, așa ca Moldova, să fie capabilă să asigure securitatea contractelor cu producătorii. Nu este vorba doar de bani. Dificultatea este în accesul la vaccinuri. Astfel, noi apreciem că România și platforma COVAX ne-au livrat primele vaccinuri”, a precizat Maia Sandu.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Gest de omenie. Un polițist i-a dat haina sa unui bărbat rănit, ca să se încălzească
Articolul anterior
Raport oficial în Israel: 73 de paralizii faciale temporare, 14 pierderi de cunoștință și alte reacții după vaccinarea cu serul Pfizer
Articolul următor