Maia Sandu, la Comrat: „Scopul nostru este să păstrăm pacea și să construim împreună condiții mai bune de viață pentru toți cetățenii”

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit astăzi cu studenții și profesorii de la Universitatea de Stat din Comrat, cu care a discutat mai multe subiecte importante.

„În primul rând, am vorbit despre relațiile dintre noi. În ultimii doi ani, am făcut eforturi mari pentru a păstra liniștea și pacea în țara noastră și în continuare avem nevoie de unitate. Cei care încearcă să semene discordie și să destabilizeze autonomia și țara au un singur obiectiv – să readucă grupările corupte la cârma țării. Scopul nostru este să păstrăm pacea, să continuăm lupta împotriva corupției și să construim împreună condiții mai bune de viață pentru toți cetățenii Moldovei, indiferent unde locuiesc și ce limbă vorbesc”, a spus șefa statului. 

Președinta a precizat că a adus dovezi clare despre faptul că autoritățile centrale investesc în localitățile din Găgăuzia și realizează proiecte importante pentru locuitorii autonomiei. Din bugetul de stat și din fonduri europene și ale altor parteneri de dezvoltare se finanțează lucrări de reparație a drumurilor, construcție a apeductelor și sistemelor de canalizare, se repară cămine culturale, grădinițe, școli, se realizează proiecte de eficiență energetică. De asemenea, toate impozitele colectate în Găgăuzia rămân în bugetul autonomiei, în comparație cu alte localități din țară care varsă o parte din impozitele colectate în bugetul de stat.

„Am discutat și despre avantajele integrării europene și despre faptul că avem nevoie de claritate și de curaj ca să mergem hotărât înainte și să reușim mai multe decât am reușit în ultimele trei decenii”, a mai subliniat șefa statului. 

La final, Președinta i-a îndemnat pe tineri să participe la acțiunile de împădurire.  „În Găgăuzia doar 6 procente din terenuri sunt împădurite. Trebuie să avem mai multă grijă de pământul nostru”, a punctat șefa statului.

Totodată, Maia Sandu a menționat că vrea să fie instituit un program de studiere a limbii găgăuze, similar celui lansat de autorități pentru învățarea limbii române.

„De ce limba găgăuză s-a pomenit pe lista limbilor pe cale de dispariție, deși există autonomia găgăuză. Autoritățile centrale vor să vadă progres și al studierii limbii de stat, și al limbii găgăuze, dar trebuie să vedem și interes din partea autonomiei. Uneori ni se creează impresia că sarcina păstrării limbii, identității și culturii găgăuze a trecut pe planul doi, iar pe primul plan apar fugari care vor să certe găgăuzii cu Chișinăul”, susține președintele Republicii Moldova.

De asemenea, Maia Sandu a spus că o bucură faptul că tot mai mulți oameni din Găgăuzia vor să studieze limba română. 

„Interesul față de programul gratuit, finanțat de bugetul de stat, este mare. Trebuie un program similar pentru limba găgăuză. Autoritățile autonomiei și-au asumat să elaboreze un asemenea program încă acum trei ani, dar deocamdată fără succes”, a mai spus Maia Sandu studenților din Găgăuzia.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Meteorologii anunță pentru joi +27 de grade Celsius
Articolul anterior
Voluntarul din Rusia care a participat la manifestații antirăzboi și a găzduit și repatriat peste 900 de ucraineni a murit în închisoare
Articolul următor