Maia Sandu, mesaj către diaspora: ,,Sunteți oricând bineveniți acasă. Republica Moldova se schimbă”. Președinta a vorbit despre reușitele statului realizate cu eforturi comune

Tradițional în a treia săptămână a lunii august la Chișinău se desfășoară Zilele Diasporei. Maia Sandu a venit cu un mesaj către cetățenii din Diaspora.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane în picioare şi text care spune „Zilele 'ASPOREI”

„Evenimentul pune în discuție mai multe subiecte care îi preocupă pe moldovenii plecați de acasă. Dragi contăcețeni din Diaspora, stimați colegi, mă bucur de ocazia de a ne întâlni la deschiderea Zilelor Diasporei 2022. Oricare ar fi planurile voastre, să știți că sunteți așteptați acasă. Anul care a trecut de la ultimul congres a fost unul plin de provocări, cărora a trebuit să le facem față. Cu eforturi comune am luat sub control pandemia de Covid-19, am pornit procesul de curățare în justiție și instituțiile statului. Guvernul s-a îngrijit de majorarea pensiei și creșterea veniturilor celor mai vulnerabile categorii de cetățeni, așa cum am promis că vom face în alegeri”, a declarat Maia Sandu.

Recuperarea post-pandemică a dus la creșterea prețurilor la produse și servicii, iar criza energetică cu care ne-am ciocnit în toamna anului trecut a cerut autorităților acțiuni hotărâte de protejare a cetățenilor care a pus și mai multă presiune pe resursele bugetare, conform Președintei Maia Sandu.

„În pofida greutăților am reușit câteva lucruri importante. Am început curățarea instituțiilor statului de corupție toate domeniile, am pornit reforma justiției, am restabilit și consolidat bunele relații cu partenerii de dezvoltare și am ancorat ferm Moldova pe calea integrării Europene. Ne-am propus să simplificăm interacțiunea cu statul prin intermediul digitalizării și colegii de la Guvern vă vor vorbi în detaliu despre acest lucru. Semnătura electronică poate deja să fie solicitată în toate oficiile consulare. Costul acestui serviciu pentru cetățenii din diasporă este identic cu cel pentru moldovenii de acasă”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu afirmă că bogăția principală a Moldovei sunt oamenii ei, oriunde s-ar afla:

„Suntem datori să avem grijă de această resursă și să o valorificăm pe deplin. De aceea, dragi cetățeni din diaspora, vrem să știți: sunteți oricând bineveniți acasă. Republica Moldova se schimbă. Cetățenii au ales calea dezvoltării după model european. În fiecare zi adoptăm legi noi, creăm noi oportunități de educație și de dezvoltare pentru tineri, încurajăm deschiderea unor afaceri noi, care aduc mai multă speranță în țara noastră. Lucrăm la îmbunătățirea calității serviciilor publice, reabilităm infrastructura, încurajăm cercetarea și dezvoltarea. Programul «Satul European» va finanța, anual, sute de proiecte de dezvoltare locală în comunități, care vor crea locuri de muncă și vor da viață satelor noastre. Apropierea de Uniunea Europeană ne aduce noi oportunități de creștere, pe care abia urmează să le valorificăm”, adaugă Maia Sandu.

Ar putea fi o imagine cu 9 persoane, persoane în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 12 persoane, persoane în picioare, interior şi text care spune „MOLDOVA MOLDOVA MOLDOVA MOLDO MOLDOVA OVA MOLDOVA M MOLDOVA M MOLDO”
Ar putea fi o imagine cu 8 persoane, persoane în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 9 persoane, persoane în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane în picioare, costum şi interior

Vizită neanunţată la Kiev a secretarului de stat american

Secretarul de stat american, Antony Blinken a sosit de dimineaţă la Kiev într-o vizită-surpriză pentru a-i asigura pe ucraineni de sprijinul continuu al Statelor Unite, scrie realitatea.md.

Încurajările americane ajung într-un moment în care Ucraina este nevoită să facă faţă unei ofensive ruseşti spre Harkov, al doilea mare oraş al ţării, aflat în apropierea graniţei de nord-est cu Rusia.

Preşedintele Volodimir Zelenski spune că au fost semnalate acţiuni inamice şi în alte puncte ale frontierei de nord, dar a dat asigurări că forţele sale contra-atacă.

Preşedintele ucrainean care va discuta azi cu şeful diplomaţiei americane cere constant urgentarea livrărilor de armament occidental, după ce Washingtonul a aprobat cu întârziere pachetul de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari. Potrivit unei oficialităţi americane misiunea secretarului de stat este de a examina modalităţile prin care asistenţa suplimentară i-ar ajuta pe ucraineni să preia iniţiativa pe câmpul de luptă.

12 morți și 60 de răniți în urma prăbușirii unui panou publicitar într-o furtună din India

Douăsprezece persoane au fost ucise și cel puțin 60 au fost rănite când un panou publicitar s-a prăbușit luni din cauza unei puternice furtuni la Mumbai, au anunțat autoritățile municipale din capitala financiară a Indiei situată în vestul țării, notează AFP.

Zeci de oameni s-au trezit prinși sub panoul care a căzut lângă o benzinărie din estul orașului.

Opt corpuri au fost scoase de sub dărâmături, a indicat Gaurav Chauhan, inspector al Forței naționale de răspuns la dezastre (NDRF), adăugând că încă patru rămășițe trebuie extrase din resturile metalice

„Le-am localizat, dar nu le putem extrage din cauza acestei benzinării, situația poate fi periculoasă”, a precizat inspectorul.

Anterior, autoritățile municipale raportaseră că 60 de persoane au fost salvate și internate în spital.

Panoul publicitar măsura 70 de metri pe 50 de metri, potrivit unui mesaj postat pe rețeaua socială X de poliția din Mumbai.

Luni, Mumbai a fost lovit de vijelii puternice însoțite de averse și furtuni de praf care au smuls copaci și au provocat scurte probleme în aprovizionarea cu electricitate și întreruperi ale traficului feroviar.

Potrivit presei, numeroase zboruri au fost suspendate pe aeroportul internațional Mumbai și cel puțin 15 avioane au fost rerutate.

Potrivit unui mesaj pe X postat de Devendra Fadnavis, numărul doi în guvernul statului Maharashtra, „a fost ordonată o anchetă la nivel înalt” cu privire la tragedie.

Siegfried Mureșan: ”Republica Moldova a reușit să facă pași pe care nimeni nu îi credea posibili în urmă cu doi ani”

Republica Moldova a făcut pași pe care nimeni nu-i credea posibili în urmă cu doi ani, iar negocierile de aderare la Uniunea Europeană ar putea începe, oficial, în luna iunie. Declarația aparține europarlamentarului român, Siegfried Mureșan, potrivit căruia atât la Chișinău, cât și la Bruxelles există voință în acest sens. Potrivit oficialului european, de la 1 iulie Ungaria preia președinția Consiliului UE, iar Republica Moldova procedează corect menținând un dialog diplomatic cu Guvernul de la Budapesta, notează IPN.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că în luna iunie există șanse ca Republica Moldova să înceapă, oficial, negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Potrivit demnitarului, indiferent dacă acest lucru se va întâmpla sau nu în luna iunie, important este că procesul a fost lansat.

„Poziția mea este că aceste negocieri trebuie să înceapă în luna iunie, că Republica Moldova îndeplinește toate condițiile ca acest lucru să se întâmple. Însă mai important decât momentul la care încep negocierile este procesul pe care ne-am înscris. Trebuie subliniat faptul că în ultimii doi ani Republica Moldova a reușit prin parteneriatul cu Uniunea Europeană să facă pași pe care nimeni nu îi credea posibili în urmă cu doi ani. În doi ani Republica Moldova a depus cerere de aderare, a primit statut de stat candidat, ulterior s-a luat decizia unanimă de începere a negocierilor de aderare. Această decizie este una ireversibilă. Acum știm clar că negocierile vor începe și Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene. Cel mai important este că acest proces a început”, a spus Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Oficialul european spune că nu există riscuri ca Ungaria că pună piedici începerii negocierilor de aderare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Opinia este expusă în contextul în care Ungaria preia șefia Consiliului UE de la 1 iulie 2024.

„Ungaria a fost un stat cu poziții specifice în ceea ce privește războiul din Ucraina, însă Ungaria nu s-a opus niciodată procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Autoritățile Republicii Moldova procedează foarte bine întreținând un dialog diplomatic cu Guvernul de la Budapesta. Acest dialog este bun, necesar, corect. Există voință la Chișinău, la Bruxelles, în rândul cetățenilor Republicii Moldova de integrare. Poziția mea este că negocierile trebuie să înceapă în luna iunie și sunt optimist în acest sens. Oricum, progresul înregistrat este remarcabil. Viteza este una bună, acum are loc o muncă tehnică, e un proces de screening, evaluare a legislației din Republica Moldova, este o pregătire a negocierilor de aderare. Mai este nevoie de o decizie care cred că va fi luată în luna iunie, care va reprezenta mandatul de începere a negocierilor”, a mai spus europarlamentarul român.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.

Tristul destin al lui Ari Boulogne. Ajuns la 60 de ani, fiul nelegitim al lui Alain Delon nu a fost nici până în prezent recunoscut de tatăl său
Articolul anterior
Moștenitorul dinastiei lăutarilor a împlinit 23 de ani. Cum l-au felicitat pe Cristi Botgros părinții și bunicul său faimos
Articolul următor