Maia Sandu pune capăt valului de critici. Ce va face cu premiul de 30.000 de euro

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat ce va face cu premiul de 30.000 de euro primit la Timișoara. Ea a precizat că, deocamdată, banii nu i-au fost transferați, scrie evz.ro.

Maia Sandu tranșează discuțiile legate de premiul primit la Timișoara. Reamintim că, pe 13 ianuarie, președintele Republicii Moldova a primit ”Premiul Timișoara pentru valori europene”. Distincția, instituită de Primăria Timișoara în 2023, chiar în anul în care orașul a deținut statutul de Capitală Culturală a Europei, a fost însoțită de o recompensă de 30.000 de euro.

Recompensa a stârnit un val de dezbateri și critici în Republica Moldova. La aproape o lună de la eveniment, Maia Sandu a anunțat ce va face cu banii.

„Premiul este un premiu oferit pentru valori europene. Membrii juriului sunt oameni respectați, pe care eu îi respect și de aceea și am acceptat acest premiu. Banii nu au ajuns, în momentul în care o să avem o claritate cui merge această donație, pentru că va fi făcută o donație către o organizație de caritate sau o organizație care se ocupă de problemele unei sau altei categorii de cetățeni. Atunci o să anunțăm și unde merg acești bani. Dar, deocamdată, banii sunt în continuare la Timișoara”, a declarat Maia Sandu, la  TV Moldova 1.

Maia Sandu: Nu este primul premiu pe care îl primesc

Președinta a mai subliniat că nu există o problemă de legalitate dacă acceptă premiul bănesc, lucru confirmat și de Centrul Național Anticorupție:

„Nu suntem noi primii și nu suntem ultimii. Și apropo, nu este primul premiu pe care eu îl primesc. A mai fost un premiu acum doi ani și premiul oferit de o organizație din Norvegia și acel premiu a fost donat iarăși pentru o organizație care se ocupă de probleme de sănătate ale copiilor. Au mai fost și alte premii. Nu există o problemă de legalitate”.

Valul de critici a plecat de la Moscova

Președintele Republicii Moldova a mai spus că valul de critici legat de acest subiect a pornit din Moscova și a ajuns în Republica Moldova prin intermediul unor „slujitori ai Kremlinului”.

„A pornit discuția reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și e clar că a încercat să pornească un val de denigrare. S-au găsit reprezentanți sau slujitori ai Kremlinului și pe aici care au preluat cu plăcere această discuție.

Nu este un lucru ilegal. În momentul în care banii vor ajunge aici, o să spun și cine sunt beneficiarii, deci la cine vor ajunge acești bani. E firesc să existe o discuție, doar că nu este bine atunci când se insinuează, atunci când se aduc acuzații nefondate în situația în care banii sunt încă la Timișoara, aici acuzațiile curg gârlă”, a mai spus Maia Sandu.

Un bărbat din Ștefan Vodă și-a bătut soția pentru că nu i-a plăcut ceapa cumpărată de ea

Un individ și-a agresat fizic soția, pentru că nu i-a plăcut ceapa pe care o cumpărase femeia. Cazul a avut loc în martie 2023, într-o localitate din raionul Ștefan Vodă, iar instanța l-a recunoscut vinovat abia în decembrie 2024 vinovat pe suspect, scrie pulsmedia.md.

Femeia a relatat că în ziua incidentului, după ce au stat la masă cu vecinii, individul s-a dus să verifice undițele instalate pe malul Nistrului și i-a cerut să meargă la o localnică, ca să cumpere ceapă. Bărbatul i-a mai spus consoartei că s-a înțeles cu vânzătoarea în prealabil.

Victima a mers după cumpărătură, iar la revenire și-a găsit soțul acasă. Între cei doi s-a iscat o ceartă, pentru că ceapa era prea măruntă, bărbatul a împins femeia, iar aceasta s-a lovit de ușă, suportând o rană în regiunea capului.

Când a înțeles că nu poate opri sângele, soții au solicitat intervenția ambulanței și Poliției. Bănuitul a primit ordin de restricție pentru 10 zile, iar asistenta socială din localitate a comunicat că ambii soți consumă băuturi alcoolice, însă femeia se comportă mai agresiv decât bărbatul când se află în stare de ebrietate, îi maltratează pe cei doi copii ai săi și provoacă certuri cu soțul.

Individul și-a recunoscut fapta în fața instanței. Bărbatul va efectua 115 ore de muncă neremunerată în folosul comunității, iar dacă se va eschiva, i se va aplica pedeapsă cu închisoarea, o zi fiind echivalată cu 4 ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Bărbatul a mai fost obligat să plătească 320 de lei pentru expertiza judiciară efectuată.

Peste 620 de cupluri longevive din Capitală au beneficiat de ajutor financiar

Primăria municipiului Chișinău continuă să onoreze familiile și persoanele care sunt exemple de stabilitate, loialitate și contribuție valoroasă în comunitate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, în anul 2024, municipalitatea a oferit suport financiar pentru 621 de cupluri longevive și opt persoane centenare, ca parte a unui program dedicat acestora, transmite Știri.md.

Cupluri longevive:

  • 50 de ani de căsătorie – 558 de cupluri au primit câte 5.700 de lei.
  • 60 de ani de căsătorie – 60 de cupluri au primit câte 7.500 de lei.
  • 70 de ani de căsătorie – trei cupluri au primit câte 10.000 de lei.

Persoane centenare:

În anul 2024, opt persoane centenare au beneficiat de sprijin financiar:

  • Patru persoane care au împlinit 100 de ani.
  • O persoană de 101 ani.
  • O persoană de 102 ani.
  • O persoană de 103 ani.
  • O persoană de 105 ani.

Fiecare persoană a primit câte 5.000 lei.

În total, municipalitatea a alocat suma de 6.700.600 de lei pentru susținerea acestor categorii.

„Această inițiativă reflectă grija și respectul municipalității pentru cei care, prin exemplul lor, contribuie la consolidarea valorilor familiei și solidarității în comunitate”, explică membrii Primăriei Capitalei.

Deconectările de curent electric devin realitate

Cel mai mare furnizor de energie electrică din țară, compania Premier Energy Distribution, a pregătit un program de întreruperi planificate ale energiei electrice în cazul unei posibile sistări a livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.

Potrivit reprezentanților companiei, programul de întreruperi va fi aplicat exclusiv în cazul unui deficit de energie electrică în sistem, scrie point.md.

Lista localităților și străzilor unde sunt posibile întreruperi poate fi găsită mai jos. Reprezentanții companiei au confirmat autenticitatea acesteia ca răspuns la solicitarea redacției Point.md.

În listă sunt indicate localitățile și străzile unde se vor aplica întreruperi temporare de energie electrică.

„În orice caz, operatorul sistemului de distribuție monitorizează cu atenție evoluția situației, este în contact permanent cu autoritățile centrale și operatorul sistemului de transport și va informa corespunzător publicul prin canalele sale de comunicare despre situația operativă în condițiile unei situații de urgență”, au răspuns reprezentanții companiei.

Din 16 decembrie, în Moldova este în vigoare starea de urgență. Potrivit autorităților, măsurile sunt orientate spre a răspunde rapid provocărilor legate de posibila suspendare a livrărilor de gaze naturale de către „Gazprom”. Printre planuri se numără achiziții urgente de resurse energetice, derogări de la legislația în vigoare și implementarea unui amplu sistem de protecție socială.

Premier Energy a prezentat mai multe grafice posibile pentru întreruperile planificate de energie electrică.

Necesarul de 120 MW a fost împărțit în 12 blocuri a câte 10 MW fiecare: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L. Fiecare bloc poate fi deconectat pentru intervale de câte opt ore. Primul interval este de la 00:00 la 08:00, al doilea de la 08:00 la 16:00, iar al treilea de la 16:00 la 00:00.

Compania Premier Energy a promis să informeze consumatorii în mod punctual despre graficele de întreruperi prin canalele oficiale de comunicare și prin e-mail.

Mai mult, cetățenii sunt îndemnați să se aboneze la buletinul informativ electronic.

Ziua Internațională a Pizza. Care este, de fapt, cea mai populară rețetă
Articolul anterior
Alocații mai mari pentru membrii familiilor veteranilor căzuți la datorie
Articolul următor