Maia Sandu: Un milion de cetățeni din Republica Moldova au pașaport românesc

Preşedinta Maia Sandu a afirmat, într-un interviu acordat cunoscutului jurnalist rus şi creator de conţinut pe YouTube Iuri Dudi, că un milion de cetățeni din Republica Moldova au pașaport românesc.

„Aceasta înseamnă şi paşaport european, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetăţeni. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE”, a adăugat ea, transmite digi24.ro.

Jurnalistul rus a vrut să afle de ce şi-a luat preşedinta Republicii Moldova paşaport românesc: pentru a circula „fără viză” în Europa sau „pentru orice eventualitate”?„Bunicii mei au avut paşapoarte româneşti. Pentru mine a fost important să am paşaport românesc”, a răspuns Maia Sandu, potrivit Agerpres. 

În acelaşi timp, Maia Sandu a spus că „un milion dintre cetăţenii noştri au paşaport românesc”. „Aceasta înseamnă şi paşaport european, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetăţeni. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE”, a adăugat ea.La întrebarea ce crede despre unirea Republicii Moldova cu România, Maia Sandu a afirmat că, potrivit sondajelor, „între 36% şi 40%” dintre cetăţenii moldoveni îşi doresc unirea fie din motive istorice, fie pentru că nivelul de trai este mult mai bun peste Prut.„Majoritatea cetăţenilor nu cred asta.

Ei cred că Republica Moldova trebuie să devină parte a Europei şi noi muncim pentru asta. Respectăm voinţa cetăţenilor (…) Cred că cel mai bine pentru Republica Moldova şi, mai ales, real este să devină membră a UE. Atunci nu vom avea graniţă cu România şi nici cu celelalte state ale UE. Ne vom întâlni cu România în UE”, a subliniat Maia Sandu, citată de Ziarul Naţional de la Chişinău.

Evacuări masive în regiunea Harkov, în urma atacurilor terestre ale rușilor. Mii de oameni își părăsesc casele

Aproape 10.000 de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse.

Ucraina a evacuat aproape 10.000 de persoane din regiunea Harkov

Foto: Reuters

„În total, 9.907 de persoane au fost evacuate”, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov, la peste o săptămână de la lansarea atacului rus, în legătură cu care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenţionat că ar putea fi doar primul val al unei ofensive mai ample, transmite agerpres.ro.

Aceste persoane au fugit din calea soldaţilor ruşi, care au reuşit să avanseze între cinci şi zece kilometri de-a lungul frontierei de nord-est, înainte de a fi opriţi de forţele ucrainene.

Sinegubov a declarat că forţele armate ucrainene au respins două tentative de a le străpunge apărarea în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Însă situaţia este „sub control”, „apărătorii desfăşurând asalturi şi operaţiuni de curăţare în unele zone”, a precizat el.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovciansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră. „În zona oraşului Vovciansk, trupele ucrainene îşi întăresc apărarea”, a adăugat Sinegubov.

În urmă cu o zi, el a declarat că forţele ruse au ocupat Vovciank şi că toţi locuitorii, cu excepţia a 200 dintre ei, au fugit din cauza luptelor.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).

„Ei şi-au lansat operaţiunea, ea poate fi constituită în mai multe valuri. Iar acesta este primul lor val”, a afirmat preşedintele ucrainean Zelenski.

Miniștrii agriculturii din Republica Moldova și Italia, în cooperare în domeniul cercetării agricole

Un Memorandum de Înțelegere între ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din R. Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Italiei a fost semnat miercuri, 15 mai, la Roma.

„Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor”, se arată într-un comunicat al ministerului de la Chișinău.

Potrivit sursei citate, un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Facultatea de Drept a USM, membră a Rețelei Francofone de Drept Internațional

Facultatea de Drept a USM a devenit membră cu drepturi depline în cadrul Rețelei Francofone de Drept Internațional. Reușita vine după prestația studenților în cadrul Concursului de drept internațional „Charles Rousseau”, care s-a desfășurat la Universitatea Liberă din Bruxelles, în perioada 6-12 mai.

„Această realizare va contribui la evoluția semnificativă a procesului de studii și de cercetare științifică pentru studenți și cadrele didactice, în corespundere cu cele mai înalte standarde europene, oferind astfel numeroase oportunități de participare le diverse conferințe internaționale, concursuri și ateliere practice”, se arată într-un comunicat al USM.

Rețeaua Francofonă de Drept Internațional își propune să promoveze studiul și cercetarea de limbă franceză în dreptul internațional, în special, prin organizarea Concursului Charles-Rousseau, precum și a întâlnirilor și conferințelor științifice internaționale.

sursa

Un cetățean ucrainean deghizat în femeie a fost prins la frontieră
Articolul anterior
Concursul Eurovision Song Contest 2024 poate fi urmărit live
Articolul următor