Maia Sandu, declarație după întrevederea oficială cu Frank-Walter Steinmeier, Președintele Republicii Federale Germania

Președinta Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere oficială cu Frank-Walter Steinmeier, Președintele Republicii Federale Germania, la invitația ultimului în această țară. Potrivit Maiei Sandu, discuția a fost una productivă. Aceasta a avut loc la Palatul Bellevue din Berlin.

,,Această vizită este o bună oportunitate de reconfirmare a importanței pe care Republica Moldova o atașează relației cu Germania, și de relansare a acestei relații, în interes comun”, a declarat Maia Sandu.

,,Simbolismul acestei vizite este cu atât mai mare cu cât ea are loc în timpul pandemiei Covid-19, timp în care, în Germania, sunt în vigoare restricții dure de contact și călătorie. În pofida acestora, suntem aici – și apreciem enorm acest gest de prietenie, interes și solidaritate pentru țara noastră.

Republica Moldova și Republica Federală Germania au o agendă robustă în plan bilateral, în context regional și european. Îmi doresc consolidarea și valorificarea maximă a relației noastre, foarte speciale pentru țara mea.

Mulțumesc pentru faptul că ne sunteți alături, inclusiv în pandemie. Germania pe parcursul întregului an trecut, dar și în anul acesta, ne-a oferit echipamente de protecție, utilaje medicale, și ne-a ajutat să accesăm vaccinuri în timp util. Cea mai recentă donație, oferită prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății, a sosit în Republica Moldova două zile în urmă. Datorită acestui sprijin generos, medicii moldoveni și lucrătorii din prima linie sunt protejați, și pot salva vieți.

Am discutat cu domnul președinte despre situația politică și de securitate din regiunea noastră. Suntem îngrijorați de tensiunile înregistrate în ultima perioadă. Stabilitatea în vecinătatea estică europeană este o precondiție esențială pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Totodată ea este importantă și pentru Uniunea Europeană, care își dorește pace la frontieră și un dialog constructiv cu țările Parteneriatului Estic și cu Rusia.

Am discutat și despre evoluțiile politice din țara noastră. Eu am mers în alegerile prezidențiale cu un mesaj de combatere a corupției și de reformare a justiției – mesaj sprijinit de aproape un milion de alegători, cel mai mare număr de voturi acordat unui președinte de la independență. Acest vot arată că oamenii cer curățarea sistemului politic și public de corupție, oamenii vor justiție și bună guvernare.

În iulie 2021, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Sper că, și la aceste alegeri, cetățenii vor sprijini forțe politice care vor și pot face reforma justiției și care vor crea oportunități economice acasă pentru ca oamenii să nu fie forțați să plece din țară. Am încrederea că autoritățile germane vor crea condiții pentru ca cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Germania să poată vota în siguranță, pe 11 iulie, în pofida pandemiei.

În calitate de președinte, îmi doresc să consolidăm relațiile economice dintre Germania și Republica Moldova. Germania este unul dintre partenerii comerciali principali ai țării noastre în Europa. Investițiile germane creează mii de locuri de muncă în industrie și agricultură. Suntem pregătiți pentru noi investiții germane. Moldova dispune de personal calificat și ar putea găzdui linii de producție pentru dispozitive și produse medicale destinate pieței europene – o soluție bună pentru producători, care ar reduce astfel costurile de producție și transport.

Germania a fost dintotdeauna un partener de încredere pentru Republica Moldova. Asistența germană, oferită prin intermediul Ministerului Federal al Cooperării Economice și Dezvoltării și prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei sprijină programe de infrastructură, eficiență energetică și dezvoltare locală și regională în comunitățile din Moldova, sprijină reforme importante în economie și sectorul sănătății. În 20 de ani, asistența germană pentru Moldova a depășit 290 de milioane de euro.

Un subiect important pentru cetățenii noștri este recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere. Negocierile pentru semnarea unui Acord pe permise urmează să înceapă în viitorul imediat. Apreciem disponibilitatea autorităților germane de a renunța la obligativitatea examenului teoretic la conversiunea permisului moldovenesc pe un permis german.

Totodată apreciem deschiderea autorităților germane de a semna un Acord privind angajarea cetățenilor Republicii Moldova la munci sezoniere în agricultură în Germania.

Contăm totodată pe sprijinul Germaniei în context regional și european. În pofida lipsei de progrese în ultimul an, cauzată de interese politice înguste interne, Republica Moldova este pregătită să avanseze în realizarea angajamentelor sale față de Uniunea Europeană – inclusiv pentru accesarea ajutorului macrofinanciar, necesar în special în contextul crizei economice cu care ne confruntăm -,și o va face după constituirea unui nou Parlament și învestirea unui Guvern reformator cu competențe depline.

În același timp, Republica Moldova își dorește să avanseze și în Agenda de Asociere și integrare cu Uniunea Europeană. Suntem interesați să aprofundăm colaborarea în cadrul Parteneriatului Estic și pe alte platforme agreate de Bruxelles și Chișinău.

Totodată, pregătim acum, împreună cu echipa prezidențială, un plan de recuperare economică a Republicii Moldova după pandemie, pentru care vom solicita sprijinul financiar al instituțiilor europene. Sper că Germania va fi alături de Republica Moldova și de această dată și va sprijini eforturile noastre de ieșire din criză. Împreună suntem mai puternici.

Domnule Președinte Steinmeier, oamenii din Republica Moldova vor ca țara lor să meargă pe un nou drum, un drum al dezvoltării și al justiției sociale. Ei au dat acest semnal clar în anul 2020 – și eu cred îl vor reconfirma la alegerile din iulie. Eu am încredere în puterea oamenilor. Iar instituțiile țării noastre – Parlamentul, Guvernul, sistemul judiciar – trebuie să implementeze schimbările așteptate de cetățeni. Ele trebuie să realizeze o curățare veritabilă a sistemului politic și o luptă autentică anticorupție.

Republica Moldova se schimbă. Moldovenii au văzut cum se trăiește în Europa. Ei doresc să trăiască așa acasă. Avem oameni talentați și capabili – de aceea sunt sigură că ne va reuși. Ne dorim să avem un stat funcțional, să devenim o țară pașnică și prosperă. O oază de stabilitate în regiunea noastră. Un partener de încredere pentru Germania și pentru Uniunea Europeană.

Pentru a realiza această viziune, alegerile și perioada imediat următoare sunt cruciale. După alegeri, vom porni un efort serios de reformare în Republica Moldova, iar pentru realizarea acestuia avem nevoie de sprijinul partenerilor noștri, de susținerea Germaniei. Deschiderea pe care ne-o arătați astăzi ne încurajează, ne dă încredere să mergem mai departe.

Eu privesc cu optimism în viitor. Cu solidaritate și eforturi comune, vom depăși toate dificultățile din calea dezvoltării noastre – așa cum o facem combătând pandemia. Iar atunci când ea va ceda, domnule Președinte, vă așteptăm cu drag la Chișinău”, a conchis Maia Sandu.

Video:

Ministrul Apărării, despre drona rusească care a speriat Chișinăul după ce a căzut lângă Port Mall

Republica Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spulberă misterul în cazul dronei rusești depistată în Chișinău. Oficialul menționează că modelul găsit în capitală este similar celor care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele săptămâni, scrie evz.ro.

Nosatîi: Toate dronele sunt de același model

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că toate dronele depistate în Republica Moldova sunt de același model. Primele aparate de zbor au rătăcit ținta în timpul raidului rusesc masiv, care a avut loc pe 10 noiembrie în Ucraina.

În ceea ce privește drona depistată lângă un mall din capitală, oficialul a explicat că „dronele de modelul respectiv pot parcurge în jur de 1300 km”. Respectiv, nu există impedimente tehnice ca acestea să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Republica Moldova.

Fără a da prea multe detalii, Nosatîi a anunțat că autoritățile planifică procurarea a două sisteme de detectare și distrugere a dronelor.

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia. Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră”, a spus ministrul.

Pentru a-şi proteja spaţiul aerian și teritoriul, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate, dar și trei radare capabile să detecteze ţinte balistice, a completat Nosatîi.

Premierul Recean calmează spiritele

Premierul Dorin Recean a comentat subiectul pentru TV8. Oficialul a subliniat că dronele rusești nu sunt periculoase pentru că ar putea exploda. Acestea sunt periculoase pentru că ar putea cădea peste locuințe sau oameni.

„Dronele rusești care cad sunt de tipul celor care însoțesc dronele cu explozibil, cum ar fi dronele Shahed. Menirea lor este să fie acolo și să inducă în eroare mijloacele de apărare antiaeriană”, a menționat premierul,

Recean susține că populația nu trebuie să intre în panică, dar să-și păstreze vigilența.

„Republica Moldova a început să-și crească capacitatea de apărare. Noi am început să ne dezvoltăm sistemul de apărare împotriva celor mai periculoase mijloace aeriene: rachetele balistice, rachetele de croazieră, avioanele, alte tipuri de bombe și muniții care au o masă de explozibil mult mai mare”, a conchis Recean.

80 de copii din 22 de familii din programele CCF Moldova vor primi lemne de foc pentru perioada rece a anului

CCF Moldova în parteneriat cu EBA – Asociația Businessului European lansează campania ”Dăruiește căldură”, ce are drept scop sprijinirea a 80 de copii din 22 de familii.

Campania este lansată în cadrul Săptămânii Naționale a Bunătății, desfășurată pentru al patrulea an consecutiv de Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei, din care fac parte peste 50 de ONG-uri, printre care și CCF Moldova. 

Mesajul organizației noastre – Copil, Comunitate, Familie duce în prim-plan o idee esențială: binele, bunătatea și implicarea socială nu sunt doar alegeri frumoase, ci acțiuni necesare pentru viitorul nostru comun. 

„Săptămâna aceasta, ne dorim să aducem mai aproape de fiecare cetățean conștientizarea importanței responsabilității sociale. Este momentul să reflectăm asupra angajamentului nostru față de mediu, față de comunitate și față de oamenii din jurul nostru. Responsabilitatea socială nu este doar o opțiune, ci o datorie a fiecăruia dintre noi, pentru că de ea depinde o societate mai echitabilă și mai unită”, a menționat Tatiana Codreanu, director fundraising CCF Moldova.

Campania “Dăruiește Căldură” este demarată în parteneriat cu Asociația Businessului European. Această campanie își propune să ofere sprijin concret pentru cei care au cea mai mare nevoie în această iarnă. Vom ajuta 80 de copii din familiile cu posibilități reduse, oferindu-le lemne pentru a trece mai ușor prin frigul de afară. Împreună, putem strânge resursele necesare pentru a aduce căldură nu doar în casele celor care au nevoie, ci și în sufletele lor, oferindu-le un Crăciun mai bun și mai sigur! Apelul nostru este adresat tuturor agenților economici, precum și persoanelor fizice.

Haideți în această săptămână să răspândim spiritul filantropiei în întreaga țara, pentru că: Bunătatea începe cu tine!

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

Învață arta de a face content pentru INSTAGRAM
Articolul anterior
Șapte moldovence și 24 de copii urmează să fie evacuați din Fâșia Gaza
Articolul următor