Ora Pământului (în engleză Earth Hour) este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an. “Ora Pământului” a fost celebrată pentru prima dată în 2007, acțiunea fiind inițiată în Sydney, Australia. Evenimentul reprezintă o acțiune simbolică, derulată la nivel internațional și are ca scop conștientizarea opiniei publice asupra fenomenului încălzirii globale.
Pe 30 martie 2019, cetățenii din întreaga lume vor participa la cea mai mare acțiune de mediu ”Ora Pământului”. Oamenii din peste 180 de ţări se vor reuni, în cadrul mai multor evenimente pentru a atenționa omenirea despre schimbările climatice și impactul acestora asupra procesului de degradare a biodiversității și solurilor, afectării resurselor de apă, pădurilor și securității alimentare.În țara noastră, la Chișinău, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), va organiza, în acest sens, un eveniment public, cu începere de la ora 19.00, în scuarul de pe Strada Pietonală. De asemenea, la inițiativa MADRM, în mai multe orașe din țară vor fi organizate asemenea acțiuni.
Cei prezenți vor fi informați despre inițiativa globală de mediu, despre importanța atenuării fenomenului schimbărilor climatice și protecției mediului, iar în intervalul de timp între ora 20.30 – 21.30, când vor fi deconectate luminile din perimetrul străzii pietonale, vor asculta muzică relaxantă de chitară, un colaj de muzică la acordeon, vor urmări un spectacol de foc, precum și vor admira Orchestra “Model” a Departamentului Trupelor de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne.
Un eveniment simbolic, prin care autoritățile își propun să încurajeze oamenii să economisească energia electrică pe parcursul întregului an, în semn de grijă față de mediul înconjurător.
Menționăm, din anul 2007, la inițiativa Fondului Mondial pentru Natură (WWF), anual, în ultima sâmbătă din luna martie, în intervalul orelor 20.30-21.30 prin stingerea luminilor, este marcată ”Ora Pământului”.